Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Тактики и стратегии на търгуване ... day trader или валидолче в джоба :)))))

Recommended Posts

48 minutes ago, AdamKadmon said:

Не разбирам, кое му е различното на движението на цената. Отне 8 седмици миналата година да стигнем от 5к до 14к. Сега отне 9 седмици за да направим 5к-10к. 

Сега покачването се случи много по-бавно, и много по-малко от лудницата на която бяхме свидетели Април-юни миналата година .

Точно в това е проблема. И огледай се - никой не знае какво ще стане. Това е хаос на пазара. Едни късо, други дълго, почти има баланс. За щастие ФОМО-то не прощава на новобранците и като че има някакъв преобладаващ хопиум заради графиките от миналите халвинги. Затова и 10к не сме пробили.

Аз мисля, че не само халвинга ще е нон-ивент. След 2017 и фючърсите май нищо няма да е същото. Вече имаме достатъчно разминаване с предните години. Пазарът ако ще скача, ще подскочи когато никой не очаква. Но и 20к са си доста пари, кой би купувал на 80к, че да стигнем 100к?!? Посочете ми един!

Борсите обраха коините от 2017 до сега. Ако надскочим финансовото ниво с нов балон, дали няма да дъмпят, а?

И все пак НЯКОЙ продължава да копае на загуба. И също НЯКОЙ пък продава под 10к, за да задържи нивото. Аз не мисля, че това се прави само за спорта, за да пробием след няколко дена нагоре.

Преди 8 часа, hpz написа:

Точно в това е проблема.

Не разбрах пак какъв е проблема. Че тази манипулация е по-слаба от миналогодишната ? 

И огледай се - никой не знае какво ще стане.

Знаят същите хора, които винаги са знаели. Обикновенните малки риби само предполагат, както винаги са предполагали.

Едни късо, други дълго, почти има баланс

Не знам къде ги гледаш тези изравнени позиции, аз това което виждам е 3 пъти повече дълги

Като каза "Сега покачването се случи много по-бавно, и много по-малко от лудницата на която бяхме свидетели Април-юни миналата година ." - точно в това е проблемът. Сега направихме подобно движение, но този път тренда не беше ясен и малцина се възползваха.

За тези дето предполагат и знаят, в грешка си. Обикновено предполагащите са на едно мнение. В последните 2 месеца има едно колебание и разнопосочност на предположенията. Пак повтарям - никой нищо не знае, само плахи предположения. Няма ги сигурните индикатори за пазара, както беше преди Covid.

За ФОМО-то ми е ясно. Има повече дълги. Пак ще се повторя: Пазарът не е същия. Ако преди в подобна ситуация е било разумно да скъсиш, сега това не върши никаква работа.

И ако цената стои на едно ниво при дебалансиран пазар, то тава пак е баланс. Повече дълги, но голяма част на левъридж. Или в сметката има и невидим кит. Независимо каква е причината, в момента цената е силно манипулирана, може би най-много от борсите, и затова бих казал - непредсказуема. Не знам кога и дали ще свърши всичко това, за да си минем към нормален бул рън. 20 000 долара са много нещо в една дефлационна криза, дали не надценяваме пазара, защото "преди така било"?!?

Предполагащите няма как да са на едно мнение, и ще ти дам пример веднага.

преди 7 минути, hpz написа:

Ако преди в подобна ситуация е било разумно да скъсиш, сега това не върши никаква работа.

Миналата година когато за 5 седмици направихме 50% скок и от 4к опряхме в 6к резистънс, който е служил като съпорт 39 седмици, и се предполагаше, че малко или много трябва все пак да е някакъв проблем да го минем след като веднъж сме паднали от него- не се случи. Т.е тогава също беше разумно да скъсаш, но и тогава не свърши никаква работа. Свършихме на 14к. Маса предполагащи изтърваха това движение, точно заради рекордите които начупи тази вълна. И хората нямаха доверие в това движение до края.  Тогава бях по-активен и бях изкарал много такива рекорди, които не са се виждали никога в историята на биткойна. Но въпреки това не само skd, който каза, че го е хванал ( адмирации за него), но и много други хора във форума съм сигурен, че хванаха поне някаква част от него. Т.е предполагащите и тогава не са били на едно мнение.
Накратко, предната вълна (подобна ситуация) беше разумно да скъсаш, но и тогава не свърши никаква работа.
Отделен въпрос е, че ние не знам какво ще се случи утре, така че сега може да свърши работа скъсяването.

Разбирам ти гледната точка, но аз гледам нещата от различен ъгъл, както 10 други човека ги гледат по други 10 начина. От което следва, че предполагащите няма как да са на едно мнение. Ако за теб скок от 100% за 6 седмици е бил сигурен индикатор, че ще последва още 70% скок, за мен беше сигурен индикатор за шорт

1 hour ago, AdamKadmon said:

Разбирам ти гледната точка, но аз гледам нещата от различен ъгъл, както 10 други човека ги гледат по други 10 начина. От което следва, че предполагащите няма как да са на едно мнение. Ако за теб скок от 100% за 6 седмици е бил сигурен индикатор, че ще последва още 70% скок, за мен беше сигурен индикатор за шорт

Е тук поне сме на едно мнение. Но не по дефаулт, а заради конкретните показатели които гледам.

Само пример давам. В другия форум има няколко човека, които разбират. Обикновено като са на едно мнение и нещата стават. Често има моменти да са на едно мнение. А сега се наблюдава пълен хаос, по всички форуми... Tweet-овете изкрейзаха, прокарват се всякакви откачени идеи от едната крайност до другата. И преди го имаше, но не в тези мащаби. А... и още нещо. Щом пробихме 6, 6.4 и т.н. предния път, беше яснен тренда. Особено след 7-8к... Лесно беше да се хване вълната, която беше почти без корекции. Качваш се, не ти удря стопа и на другия ден си вече с 500$+ в цената. Седиш си кротко, актуализираш стопа и се возиш! Това този път го нямаше.

Пак ти казвам, че покачване 100% за 6 седмици някои хора няма да го разберат като "тренда е ясен-излитаме" . Много хора биха го разчели като - манупулацията е на макс, не бих влязъл сега при никакви обстоятелства, а бих изчакал нещата да слязът на земята. 
Нещо за което говори skd, от където и тръгна разговора, а аз отбелязах, че нищо не се е променило в движението на цената, просто гледната точка на всеки индивит се променя с времето :) 

Преди 1 час, AdamKadmon написа:

Много хора биха го разчели като - манупулацията е на макс,

търгуваш дигитални пари с/у синтетични долари, всяко движение Е " манипулация"  :lol:

1 hour ago, AdamKadmon said:

Пак ти казвам, че покачване 100% за 6 седмици някои хора няма да го разберат като "тренда е ясен-излитаме" . Много хора биха го разчели като - манупулацията е на макс, не бих влязъл сега при никакви обстоятелства, а бих изчакал нещата да слязът на земята. 
Нещо за което говори skd, от където и тръгна разговора, а аз отбелязах, че нищо не се е променило в движението на цената, просто гледната точка на всеки индивит се променя с времето :) 

На мен наистина беше започнало да ми призлява от ненормалността на последния "възход". Само че то не се прави така и е ясно, че някой пак ни нарисува картинка, която само времето може да осъди. Който и да, какъвто и да е, не може да върви безкрайно дълго срещу целия пазар и всяко нещо което се издига (особено бързо), някрая трябва да слезе обратно на земята. И някои хора с по-малък опит и къса памет набързо се приземиха с него. Фомото винаги води до неприятности.  Това, което ни чака от тук нататък е една продължителна разширена корекция на вълни заради този false cow рън, като само можем да спекулираме докъде ще стигне тя. Ще мине през етапи, като първият е онзи, който очаквам докъм 8.6+-. После можем да стигнем до 7.8 и ако оттам не се пробие резистъса, след това можем да отидем до под 7, където е фреш деманд зоната. И това е при нормална ситуация, ако се абстрахираме, че няма да излязат прекалено лоши икономически данни. Иначе и още по-надолу. Да се надяваме, че няма да стане така. Аз вярвам, че биткойнът в дългосрочен план ще е това, което искаме, но предвид на последното развитие на нещата, ще трябва да си изсърбаме попарата първо. Междувременно ще търсим дъното, което за нас ще е екстра. А пък и явно историята е мъдра. Никога не бива да я пренебрегваме, след всеки халвинг е имало пусната кръвчица, явно и сега ще има. Но да се надяваме опимистично, че след това ще се случи онзи дъгов ефект и реален здравословен растеж в следващите четири години, което всички ние искаме. :)

Интересна ситуация напоследък, очаквана. Съпортите падат един след друг - първо 9150, после 9000, а сега 8960, който допреди минути беше съпорт, а към момента явно се превърна в резистънс. Ако сте шортвали вече, не бъдете FOMO купувач сега и се оглеждайте за нивата. 200-дневната засега държи съпорт, но ако не удържи 8800 под динамичния съпорт и излезем от канала, ще се случи свободното падане до поне 7,7-7,8К. Аз лично очаквам калинките да ритрейснат до 0,618 FB по еднодневната, което се явява някъде около 7700. Бидовете тогава могат да започнат на нива от 7650, 7700, 7800 до 8000 някъде. Ако това се случи, там пак вкарвам стопове, докато не се убедя, че сме уж на дъното. Какво ще се случи, предстои да видим...

8 hours ago, skd said:

9FnZVNQO

Този канал дето го говорите, нали се сещате защо толкова МНОГО хора го споменават. Защото слесно се забелязва. Следователно ще обърне пазара. Как?!? Много просто. Масата трейдъри скъсяват със стоп в канала. Ако наистина ще слизаме ще има помпа до 9100 или 9250. Но не изключва изключително възможно и връщане до 9400.
Всичко е игра на надлъгване, над надлъгвани, над надлъгване... Има и друг сценарии - вдигат ни на по високо ниво и тогава режат главите на биковете от кръста. Последният който ми се върти е скокове и множесто корекции, дори рейндж между скоковете, т.е. движение което само качилите се на върха могат да хванат, ако имат нерви да не го затворят посредата на някой междинен връх :D

52 minutes ago, hpz said:

Този канал дето го говорите, нали се сещате защо толкова МНОГО хора го споменават. Защото слесно се забелязва. Следователно ще обърне пазара. Как?!? Много просто. Масата трейдъри скъсяват със стоп в канала. Ако наистина ще слизаме ще има помпа до 9100 или 9250. Но не изключва изключително възможно и връщане до 9400.
Всичко е игра на надлъгване, над надлъгвани, над надлъгване... Има и друг сценарии - вдигат ни на по високо ниво и тогава режат главите на биковете от кръста. Последният който ми се върти е скокове и множесто корекции, дори рейндж между скоковете, т.е. движение което само качилите се на върха могат да хванат, ако имат нерви да не го затворят посредата на някой междинен връх :D

Отбелязах канала само като сигнал, че мечките вече потвърдено са тук и следва да имаме едно на ум какво следва средносрочно. Ако има нещо реално в този пазар. Надлъгването ще е такова, че всички ще сме прецакани накрая. :lol: Разни мини скам помпи мен не ме плашат. Нито ме уплаши големия зелен скам-кендъл вчера - отчаян опит на калинките да запазят разни moon-хора. Съгласен съм с теб и затова още по-рано казах, че всичко е манипулация. Аз лично очаквам корекция на вълни, която може да варира в широк диапазон от 8 до 10, после от 7 до 9-10. Ще купувам за пръв път на стоп лимит от 7,6-7,8. Но за мен трендът е ясен. Докато не стигнем поне под 8К (ако не и по-ниско), ситуацията ще е...

Друг интересен момент от спектакъла е очевидната борба за 200-дневната EMA като вчера мечките с един удар я срязаха като масло, допреди малко биковете си я бяха върнали със зор и след това само с един удар беше пак превзета от мечките и с лекота я превръщат в резистънс, което показва силата им в момента. Те чакаха на над 10К да кешират, но явно им писна и се намесиха. Предполагам голяма част от тях са изнемогващи миньори, продаващи стари запаси. Това са сигнали, които не бива да се пренебрегват. Просто да си имаме едно на ум, докато ни размотават нагоре-надолу.

kraken-btceur-May-25-2020-14-15-46.png

В двете видеа по-долу се говори за едно и също нещо. Ако имате време, гледайте ги, интересни са. След започналата миньорска капитулация в тях се рзглежда изключителната важност на съпорта около 8К до 8.3-8.5К, който почти сигурно скоро ще посетим отново и ако и той не удържи, има риск да отиваме до 6К на 200EMA на седмичната. Всичко хипотетично оттам надолу би се охарктеризирало като бедствие, което е по-скоро малко вероятно. В следващите буквално часове и дни ще разберем последния халвинг ивент ли е, или нон-ивент, но засега движението подозрително наподобява това от 2016 г., след което следва масивен краш. Следователно бих коригирал леко собствената си прогноза фокусирайки се за покупки първо в този обсег 8200-8400 със stop-loss под 8К. Може да е последния вагон, а може и да не е, ако халвинга си стане баш ивент. Ако не друго, поне не е скучно да видим историята дали се повтаря. :)

човек вижда това което иска да види, не е добър момент в момента да се търгуват деривативи според мен, купува/продаваш на спот тези месеци, и ще е решаващо къде ще си прекараш следващото лято, на скъпото или на село ;)

Наистина не е идеален момент за търгуване. Цената е надута, а сме след халвинг. Всяко спекулативно действие е грешка или стрелба на тъмно. Дали ще удариш джакпот или собствената си сметка е само въпрос на късмет.

2 hours ago, vamp111 said:

с подходящ риск мениджмънт може да си опазиш капитала

Съгласен. Ако не рискуваш безумен процент от капила си и коефициентът на възнаграждение за риска си заслужава, не е толкова страшно за един до два опита и да спреш, ако не се получава. Най-наивното нещо е да нямаш риск мениджмънт и собствена политика и самодисциплина. Често трябва да се рискува. В края на краищата няма нищо сигурно в криптопазара. Иначе очевидно сме в продължаващ разширен ритрейс на вълни и трябва да се оглеждаме къде ще е правилната входна точка. Аз ще се радвам, ако повече хора споделят какво искат да видят и може би все в едно ще е истината. "Шоуто" може би предстои...