Jump to content
hash.bg - биткойн форум
  • 0

Безумни данъци върху криптовалути?


kriptogruh
 Share

Question

Попаднах на тази статия: https://www.ccn.com/tax-nightmare-student-invested-5k-in-ethereum-now-owes-400k-in-taxes/

Очевидно този студент е бил длъжен да плати този данък заради печалбата върху 2017-та година, въпреки че никога не е кеш-аутнал във фиат дори цент. На мен това ми се струва много странно. Мислех си, че може да инвестираме в крипто и да стоим вътре години, накрая като кешираме, теглим чертата, и колкото сме напред - плащаме данък. 

 

В БГ или ЕС има ли ясен закон за това? Тук така, както го описвам ли е, или като в САЩ - трябва всяка година да се плаща данък върху печалбата (и ако е така, как се смята тя без кеш аут, защото на мен ми се струва много съмнително от НАП да тръгнат да смятат цената на алткойни, които дори нямат фиат маркет а минават през цената на етер итн.)?

Link to comment
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

  • 2

За хамериканците краткото описание на ситуацията е: "cryptocurrency is an investment property, and you owe taxes when you sell, trade, or use it" ... За БГ  в момента все още е  10% върху печалбата от сделките, а ако не можеш да докаже на сделките цена купува/продава (примерно миньорите не могат да кажат на каква цена са купили криптото) тогава е 10% върху цялата сума дето си я получил в левове след като си продал криптото :) за сделки межу крипто все още не се дължи нищо  :)   и дано да не се променя.... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0

И аз благодаря. В крайна сметка май човекът се е набутал, защото е минал през фиат на борсата, а койнбейс е свързан с американския НАП или нещо от сорта и праща сигнали там кой какво прави (ако съм прочел вярно).

Link to comment
Share on other sites

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...