Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Дължим ли данъци при обръщане на биткойн към банковата ни сметка?


Recommended Posts

Има най-разнообразни сценарии, при които може в един момент да си закупим биткойни и в друг момент да искаме да си ги обърнем във валута и да си харчим паричките. Следователно ако си ги обменим в сайт като kraken.com, където SEPA трансфера е само няколко цента и ги получим в банковата ни сметка, това ще се счита ли за приход, който се облага от данъчното ни законодателство?

 

Ако отговора е по-скоро да, как може да избегнем това, за да можем спокойно да си купуваме и продаваме биткойни и да си ги обръщаме към нормални пари (които по един или друг начин трябва да достигнат до нас), без да се притесняваме, че после може да ни погнат данъчните?

 

Това е може би една тема, за която биткойнърите още не мислят много много, а може би е хубаво да имаме едно наум. :)

Link to comment
Share on other sites

Така, да приемем, че си купил койни на $100 и сега са $500.

 

Продаваш за $10,000 в кракен и си ги теглиш към банковата сметка. Според това, колко си навит да рискуваш, може да не ги обявиш и да се надяваш да не те проверят данъчните (зависи от това с колко пари разполагаш и какъв ти е другия приход).

 

Ако искаш да си спокоен, трябва да обявиш приход и разход. Може да кажеш, че си ги купил на $450 например и така да скриеш приход, като риска ще е доста малък предвид способността и желанието на данъчните да те проверят.

 

Но имаш два други варианта:

 

 - може да почнеш да си харчиш койните за стоки и услуги и да няма никакъв риск да те засекат. Трябва да мине време, за да почнат повечето търговци да приемат койни у нас, но след година-две няма да е проблем;

 

 - другият начин е да обръщаш в п2п сайтове като localbitcoins в кеш или подобни услуги (изипей на каса на магазин). 

 

Така че да, данъци се дължат, но законът е врата в широко поле и само който иска минава през нея. Което е нещо хубаво в крайна сметка, всеки си прави решенията сам за себе си :)

Link to comment
Share on other sites

Много изчерпателен отговор, благодаря ти! :) 

 

Като цяло често ми се налага да правя трансфери на суми от банка в България към друга такава в ЕС и се сетих за идеята да си купувам биткойни в БГ, да ги пращам към kraken.com и от там да ги обръщам в евро (когато курса е по-изгоден) и изпращам (срещу комисионна само от няколко цента) към другата банка в чужбина. Целта е, въпреки риска да се избегнат банковите такси и комисионни за превод, но пък същевременно възникна въпроса за данъците, тъй като това си се възприема за търговия.

 

Може би все пак localbitcoins е по-сигурното решение за да не възникват непредвидими ситуации с данъчните власти и в другите страни :)

Link to comment
Share on other sites

Стамен добре го е обяснил, но накратко, освен, че не бих лъгал, чисто технически за банкова сметка никога не рискувам и не бих рискувал. Последните години следят изкъсо и малки и големи. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...