Jump to content
hash.bg - биткойн форум
thulium

Дължим ли данъци при обръщане на биткойн към банковата ни сметка?

Recommended Posts

Има най-разнообразни сценарии, при които може в един момент да си закупим биткойни и в друг момент да искаме да си ги обърнем във валута и да си харчим паричките. Следователно ако си ги обменим в сайт като kraken.com, където SEPA трансфера е само няколко цента и ги получим в банковата ни сметка, това ще се счита ли за приход, който се облага от данъчното ни законодателство?

 

Ако отговора е по-скоро да, как може да избегнем това, за да можем спокойно да си купуваме и продаваме биткойни и да си ги обръщаме към нормални пари (които по един или друг начин трябва да достигнат до нас), без да се притесняваме, че после може да ни погнат данъчните?

 

Това е може би една тема, за която биткойнърите още не мислят много много, а може би е хубаво да имаме едно наум. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, да приемем, че си купил койни на $100 и сега са $500.

 

Продаваш за $10,000 в кракен и си ги теглиш към банковата сметка. Според това, колко си навит да рискуваш, може да не ги обявиш и да се надяваш да не те проверят данъчните (зависи от това с колко пари разполагаш и какъв ти е другия приход).

 

Ако искаш да си спокоен, трябва да обявиш приход и разход. Може да кажеш, че си ги купил на $450 например и така да скриеш приход, като риска ще е доста малък предвид способността и желанието на данъчните да те проверят.

 

Но имаш два други варианта:

 

 - може да почнеш да си харчиш койните за стоки и услуги и да няма никакъв риск да те засекат. Трябва да мине време, за да почнат повечето търговци да приемат койни у нас, но след година-две няма да е проблем;

 

 - другият начин е да обръщаш в п2п сайтове като localbitcoins в кеш или подобни услуги (изипей на каса на магазин). 

 

Така че да, данъци се дължат, но законът е врата в широко поле и само който иска минава през нея. Което е нещо хубаво в крайна сметка, всеки си прави решенията сам за себе си :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много изчерпателен отговор, благодаря ти! :) 

 

Като цяло често ми се налага да правя трансфери на суми от банка в България към друга такава в ЕС и се сетих за идеята да си купувам биткойни в БГ, да ги пращам към kraken.com и от там да ги обръщам в евро (когато курса е по-изгоден) и изпращам (срещу комисионна само от няколко цента) към другата банка в чужбина. Целта е, въпреки риска да се избегнат банковите такси и комисионни за превод, но пък същевременно възникна въпроса за данъците, тъй като това си се възприема за търговия.

 

Може би все пак localbitcoins е по-сигурното решение за да не възникват непредвидими ситуации с данъчните власти и в другите страни :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стамен добре го е обяснил, но накратко, освен, че не бих лъгал, чисто технически за банкова сметка никога не рискувам и не бих рискувал. Последните години следят изкъсо и малки и големи. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...