Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Off-crypto Инвестиции

RTotevBG
 Share

Recommended Posts

Напоследък взех да се интересувам от диверсифициране на портфолиото и започнах да търся и инвестиции извън крипто с добра доходност. Интересно ми е дали някой от вас практикува стандартните методи за инвестиции, какво мислите за тях и кое си струва.

Признавам си, че аз към момента съм все още на етап проучване, защото която опция да погледна ми се струва доста постно като видя, че очакваната доходност е около 5 до 10 % при невероятно силна година.

За да не е голословно, най-добрата опция поне за мен в момента са опциите за p2p кредитиране, където без особени знания и отделено време могат да се постигнат 8 до 10 % доходност.

И така... Сега сте вие :)

При не-банковите институции доста по-лесно и удобно се взема кредит. Удобството качва лихвата :) Не го защитавам като опция, просто ми звучи логично. Виж нашите, дето ги рекламират по телевизията на какви лихви бръмчат :) Защо да не ти дадат 8-10% да ги спонсорираш, а те да ти завъртят парите 10-15 пъти и да вземат 150-300%. 

ами само казвам аз преди година някъде ползвах услуга за прехвърляне на пари м/у сметки в различни държави, на 20 000лв таксата ми беше 700лв...... по-късно се оказа, че същата услуга я ползват и разни Пакистанци демек терористи и за това закрих всичко..

организацията беше финансова от не-банков, такива нямат право да оперират с парите на хората, т.е. всичко което те могат да направят е парите на потребители им да са в някаква фирмена custodial сметка в истинска банка и да дават лихва каквато дава банката, ако дават повече от къде ще ги изкарат тези екстра пари за раздаване?

И моето, и твоето имат логика.  :P Борсите им не са регулирани, но те и крипто борсите не са по тази логика. Може и да изгори някой, може и да не...Така е и с криптото.

Според мен всяка инвестиция (може би освен в злато) е свързана с риск от загуба на цялата инвестиция.

Все пак не мисля,че трябва толкова лесно да се отписват.

Да видим дали някой ще сподели нещо друго като опция за инвестиция или поне опит в какво е инвестирал... :)

... акции, земя, имоти, злато, доверителни фондове, пенсионни фондове, ценни книги...

злато

https://www.forumfinansi.com/threads/Практически-експеримент-Закупуване-на-физическо-злато-от-българска-компания.346/

прочетете анализа на избрания обект на практическия експеримент...  https://igold.bg/blog/investitziya-v-zlato-2019/

p2p 

https://www.vivainvest.eu/p2p-platformi/

В България са две Klear и  Iuvo 

Линк за последната...  https://www.vivainvest.eu/koj-naistina-stoi-zad-iuvo-group/

Ценни книжа, недвижими имоти, земеделска земя и други.

https://www.forumfinansi.com

Диверсифицирайте си четенето и в други форуми.

Не инвестирам, просто си чета...

Еее... Ти пък всичко извади. Трябваше и някой линк от smartmoney да пуснеш:P

Напълно съм съгласен с диверсифицирането на четенето, едва ли има нещо, излязло на бг, което не ми е минало през ръцете и очите, като започнем от книгите на Кийосаки, потоци пари и т.н.

Признавам си, по-скоро исках да видя другите криптоманяци като мен как гледат на стандартните инвестиции, защото на мен честно казано повечето опцио са ми скучни.

Лично бях скептичен отначало. Not your keys, not your BTC - това вярно ! Но, човекът е МНОГО публична личност- той си има милионите и общо взето казва, че го прави за хората. От всичко което съм изгледал негово, оставам с чувството, че е искрен в това което казва. Залага името си и блестящата си репутация, като тръгва да разработва тази идея, но му повярвах и оставих голам % от средствата си при него. Теглил съм многократно - става за 10 мин макс, говорил съм със съпорта на няколко пъти- супер отзивчиви и бързи в отговора ( нищо общо със съпорта на койнбейс, който понякога чакам с дни, а понякога дори не са ми отговаряли, а след 1-2 седмици си затварят тикета сами), срещнал съм само 1 кофти коментар в целия туитър, който дори може да е някакво недоразумение. Плаща обратно дивиденти всяка седмици в понеделник, ако искаш да ти се плаща с CEL - техният токен процентите са много по-големи, общо взето е решил да мести банките. Само едно не ми е ясно, как толкова открито говори и го викат по телевизиите. Единственото обяснение ми е, че хората просто няма да му повярват, което реално е трудно :) 

преди 21 минути, batibon написа:

Какво мислиш за абстрактната проекция на Крум Атанасов?

Заби ме с този въпрос. Човека си е хванал нишата и с разработва на макс. Дай по-конкретно, че така зададен въпроса е все едно от интервю за работа :lol:

Мисля, че ще се оформи хубава дискусия...Тотев провокира тема за преоценка...на приоритети...

Биткойн е създаден за време на криза, но не е минавал такава досега...това ще е първата. Може би ще е от нов тип криза, не минаван досега, развитието на обществото ражда много нови и модерни болести. Аз съм песимист за светло бъдеще на крипто през следващите 3-4 години, твоето мнение ми кажи...имаш статистика, имаш си прогнози, казваш че си крипто маниак...а диверсифицираш....може би е начало на втора биткойн  капитулация с цел изкупуване на по-ниско ниво в бъдещ момент...мисля че има доста хора които сега търсят точно диверсификация... Мислиш ли, че инвестицията в биткойн ще мине кризата и ще се върне на нивото си както еталона на финансовета система - златото?

Аз ли? Както знаеш, аз съм собственик на един от големите български чейнджове и 20 часа на ден се занимавам с крипто. За мен това е хоби и бизнес и двете започват да си пречат :)

Затова търся лично за себе си диверсификация на времето и емоциите. На бизнеса - не! Продължавам да вярвам в успеха на биткойн, на повечето шиткойни - не. Казвам повечето, защото някои алтове ще продължат да привличат инвестиции и ще донесат доста дивиденти, поне в следващите няколко години.

Според мен биткойн ще усети сериозно идващата криза, ще има моменти с опции за много евтини покупки, но ще излезе от нея много по-силен и на невиждани нива. Прогнози е несериозно да правя, защото не съм капацитет, лично виждане. Колкото по-късно хване кризата, толкова по-добре.

Златото си е злато... Така след години и биткойна ще си е биткойн :) Отделна категория инвестиции.

Относно диверсификацията, наистина се надявам да се получи добра дискусия, защото никога не е добре да си като кон с капаци и да гледаш само в един вид инвестиции, защото не знаеш какви са ти пропуснатите ползи.

Страхотна тема .. ,

Занимавам  се единствено с крипто търгувия от две години и съм супер доволен .Няма месец да съм бил на загуба , но поради същата причина като г-н Тотев се оглеждам и другаде . Коментираме си с повечето ми приятели и на всички предприемачи им е ясно едно .. след максимум две години с това темпо производството в България просто ще изчезне. 

Всеки гледа лесно да купи за лев и да продаде за два или разбира се  услуга да предложи .. няма да задълбочавам,защото мисля че на всички ви е ясно на къде бия .

Имам терен имам хора за производство  , мога да влезна в сериозна партия със някой  . 

:) В кръга на шегата, преди 20-на години...море, плаж, залез...бира и една руса шведка.... ми пропусната полза, научих се бързо да продължа да живея с това...но оттогава  отчитам само реалните ползи...и в този и в другия живот.

преди 17 минути, batibon написа:

:) В кръга на шегата, преди 20-на години...море, плаж, залез...бира и една руса шведка.... ми пропусната полза, научих се бързо да продължа да живея с това...но оттогава  отчитам само реалните ползи...и в този и в другия живот.

Сезонът на дините :)

Преди 1 час, AdamKadmon написа:

Лично бях скептичен отначало. Not your keys, not your BTC - това вярно ! Но, човекът е МНОГО публична личност- той си има милионите и общо взето казва, че го прави за хората. От всичко което съм изгледал негово, оставам с чувството, че е искрен в това което казва. Залага името си и блестящата си репутация, като тръгва да разработва тази идея, но му повярвах и оставих голам % от средствата си при него. Теглил съм многократно - става за 10 мин макс, говорил съм със съпорта на няколко пъти- супер отзивчиви и бързи в отговора ( нищо общо със съпорта на койнбейс, който понякога чакам с дни, а понякога дори не са ми отговаряли, а след 1-2 седмици си затварят тикета сами), срещнал съм само 1 кофти коментар в целия туитър, който дори може да е някакво недоразумение. Плаща обратно дивиденти всяка седмици в понеделник, ако искаш да ти се плаща с CEL - техният токен процентите са много по-големи, общо взето е решил да мести банките. Само едно не ми е ясно, как толкова открито говори и го викат по телевизиите. Единственото обяснение ми е, че хората просто няма да му повярват, което реално е трудно :) 

Звучи too good to be true. Честно казано, нямах възможност да погледна цялото клипче, но малко по-късно тази вечер ще му отделя време.

Историята показва, че през годините когато дадена валута на някоя нация е била подплатена със злато, хората са се радвали на разцвет в икономиката си. Обратното, когато някой управник започне да печата твърде много пари, за да облагодетелства себе си, това е водило до крах на империята му. Не е по различно и в наши дни. Правителствени пари, Централни Банки, Международен валутен фонд, всички служещи си с набор от инструменти, регулрайки света на капиталите, надявайки се да управляват икономиката си, за жалост обречени на провал, поради простата причина, че са избрали учението на Кейнсианството в основата на което е промотирането на харченето, не случайно всичко около нас е реклами, табели и т.н. не случайно всички следят Холивудските звезди, по телевизята се пропагандира точно това, пробутват ти едни фалшиви мечти, че трябва да имаш най-новия мерцедес, най-новия айфон, трябва да си в крак с модата, празници след празници, на Коледа подаръци, на Свети Валентин цветя и какво ли още не, всичко е направено така, че да те направят потребител на едни стоки. Кейнсианското учение казва, че за да има ръст в икономиката трябва да има ръст в харченето, това става, чрез пускането на нови пари в обръщение и предлагането на нови стоки за които да бъдат харчени тези пари (например, почти всичко което ползваме днес в било открито oще миналия век, а в този просто сме го подобрили, нови открития почти няма) финансирането на войни и общо взето всичко останало каквото се сетите. Напечатаните от въздуха пари започват да губят стойноста си, понеже всеки следващ (по-нов продукт) се разменя за по-голяма сума, това води до обезценяване на парите. Цените на стоките не се увеличават, на практика намаля покупателната стойност на  парите. Това от своя страна подтиква хората да харчат това което имат, не да ги спестяват. Това е и в основата на новата политика на Централните банки с отрицателните лихви. Отрицателни лихви по депозитите, ще накарат хората с много кеш в банката да си раздвижат капиталите, това ще докара свежи пари в пазара без да е нужно да бъдат печатани нови такива. От друга страна ще облагодетелства кредитополучателите с ниски до отрицателни лихви по заемите, кой не би си купул апартамент на кредит при такива условия (примерно) .. м/у другото ние тука в БГ последни ще разберем за тея неща :lol: 

Та в този ред на мисли, твърдите инвестиции, като злато, земя и имоти например, в най-добрия случай ще ви помогнат да запазите стойноста на парите, които сте вложили в тях, тъйкато във времето цените им ще се увеличават. Златото в частност има 5000 годишен опит в това отношение, то е истинския стейбъл койн и макар цената му да се подтиска от както САЩ са излезли от златния стандард, върви нагоре целеустремено.

И все пак, в ерата на дигиталните технологии сме, така както Интернет промени света завинаги, така и ествствената валута на Интернет, а именно Биткойн ще промени света на парите. Само си представете, най-мощния комуникационен канал в света с най-сигурната присъща за него валута. Рано или късно съдбата на всичко се решава от свобдния пазар и правото на свободен избор. 

За мен няма капчица съмнение в бъдещето на Биткойн, друг е въпроса, кой с какво време разполага на земята, оформянето на това бъдеще може да отнеме десетилетия.

p.s. Горещо препоръчвам на всеки да прочете "The Bitcoin Standard"  на Saifedean Ammous, ще взриви умовете ви!

в момента е на промоция в Amazon: https://www.amazon.com/Bitcoin-Standard-Decentralized-Alternative-Central/dp/1119473861/ref=sr_1_1?keywords=The+Bitcoin+Standard&qid=1570650707&s=books&sr=1-1

ако не ви се харчат пари, линк към пиратското копие: 

Долната статия е в пряка връзка с горното мнение...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-ni-prevyrnaha-v-potrebiteli-6069408

Да, ама откъде тръгнахме, къде стигнахме... слагам нашумелия Фб диалог да не забравяме целта на темата...

"Из дебрите на българските форуми... ??

Потребител 1: “Здравейте, може ли да ми дадете съвет, как да удължа един градински маркуч?”

Потребител 2: “Защо искаш да го удължаваш?”

Потребител 1: “Защото е прекалено къс.”

Потребител 3: “Еми по-добре си купи един достатъчно дълъг!”

Потребител 1: “Еми не ми трябва, само 5 метра не ми достигат?”

Потребител 2: “Да, обаче един цял маркуч е винаги по-добре!”

Потребител 3: “Оффф!”

Потребител 4: “Какво офкаш, човекът просту пита как да удължи един мъркуч!”

Потребител 5: “А ти по-дубре научи български първо!”

Потребител 1: “по-дОбре!”

Потребител 5: “Ей такива най-много ги обичам – молят за помощ, ама после се заяждат с другите за правопис!”

Потребител 6: “Ей, все по-зле става в този форум. Аз когато съм удължавал маркучи, ти още прав под масата си ходил!”

Потребител 1: “Еми кажи ми тогава как най-добре да го направя!”

Потребител 5: “На твое място не бих го правил!”

Потребител 2: “Още не си ми казал, защо искаш да го удължаваш, какво ще правиш с него???”

Потребител 1: “Ще си поливам градината.”

Потребител 7: “Е каква е тази градина?”

Потребител 1: “Еми съвсем нормална градина”

Потребител 9: “Без да ти се бъркам, ама нали ти е ясно, че някои растения не трябва да се поливат с много вода?”

Потребител 4: “Офф... той иска само да удължи един маркуч!”

Потребител 7: “Ти не се бъркай бе, малоумник!”

Потребител 4: “Абе гледай себе си бе, идиот!”

Потребител 1: “Никой ли не може да ми помогне?”

Потребител 12: “Абе стига си давал зор пък ти, бе! Имаме си и друга работа, освен да отговаряме на някакви въпроси на новаците във форума!”

Потребител 1: “Еми тогава защо отговаряш?”

Потребител 13: “На много умен ли ми се правиш, бе?”

Потребител 1: “Не, просто искам да удължа един маркуч!”

Потребител 2: “Преди 10 години удължавах един маркуч, който изкара една година само и оттогава само цели маркучи ползвам!”

Потребител 1: “Е, как го удължи де?”

Потребител 2: “С удължител?”

Потребител 1: “Т.е. сложи просто още един маркуч към него и така, или?”

Потребител 10: “А защо не потърсиш в гугъл???”

Потребител 1: “Еми потърсих там и ме препрати в този форум”

Потребител 15: “Аз още ползвам лейка за поливане, няма нищо по-добро!”

Потребител 17: “Ей да, спомням си. Какви времена бяха едно време... Ама в днешно време нищо не държи много, всичко се чупи бързо!”

Потребител 1: “Да разбирам ли, че никой не може да ми каже как да удължа маркуча?”

Потребител 15: “По-добре зарежи и поливай с лейка, тъкмо малко спорт!”

Потребител 1: “Еми имам проблеми с гърба и не мога да ходя много и да нося тежко”

Потребител 18: “Еми значи си на грешното място тук!”

Потребител 5: “Точно!”

Потребител 1: “Защо?”

Потребител 17: “Еми това е градинарски форум, като не можеш да ходиш и да носиш тежко, отиди в медицински форум. Егати тъпака!!!”

Администратор: "Темата е затворена, Потребител 1 беше блокиран заради спам

сега като си чета поста, гледам, че малко съм се отклонил :lol: мисълта ми беше, че ако искаш да инвестираш в нещо друго, не очаквай голяма възвращаемост, по-скоро да опазиш стойността на вложението си. (злато, имоти) 

а Биткойн е едва на 10год. макар и рисков актив, едва ли има нещо друго в което да може да вложиш дори микроскопична сума и да очакваш толкова голяма възвращаемост за относително кратък период от време

и все пак ако искаш да постигнеш вътрешен мир, най-разумното е да си купиш някакъв имот, да върнеш какъвто кредит имаш и да се поогледаш за някакъв бизнес, нещо което да ти доставя удоволствие, което да може да финансираш с печалбата от крипто..

Нека да обобщим лекинко, че малко се разми темата... да обобщим и синтезираме:

Крипто

Р/Р %

Стандартни инвестиции

Р/Р %

Цел печалба

Celsius

p2p

EOS

акции

BTC

Запазване на стойността

USDT

Злато (физическо)

Земя

Недвижими имоти

целта е да разгледаме възможностите и да ги оценим според риск/риуорда, защото някои търсят по-голяма печалба, други по-голяма сигурност, но като прибавим и сложната лихва и картинката се променя.... тоест да търсим най-доброто портфолио е най-важно...

за п2п лендинга в БГ съм против, поради възможните схеми и системи, където обикновенния инвеститор да поема негативите... @Гари моля да се включиш...

първо, какъвто и да е ЛЕНДИНГ в крипто си е 99.99% измама.

USDT може да бъде затворен всеки момент

акциите на която и да е била компания може да се сринат

всякакви  шиткойни са боклук, който е създаден да те отърве от парите ти...

цените на имотите може да се сринат също.

остават злато и биткойн, не една и две държави са конфискували златото от гражданите си, съответно остава биткойн, даже и да го забранят, кой как по какъв начин може да ми вземе 12-те наизустени думички? 

аз така мисля по въпроса, мисленето ми е може би елементарно, но все пак аз съм прост човек, виждам евтин биткойн, натискам БАЙ

Платформите за P2P лендинг се нароиха много в последно време, явно голяма част от оригинаторите  (фирми за бързи кредити) се опитват да прехвърлят евентуалните загуби на ентусиастите да печелят по 15% годишно от заеми. Много ми е смешно като прочета как тия инвестиции били гарантирани и платформата щяла да изкупи веднага обратно всеки лош кредит. Ако гръмне пак някаква криза, а вече се усеща, че такава идва, как едно ООД с капитал 20 хил. лева ще гарантира раздадените 2-3 млн. заеми хич не ми е ясно. Може и да се измъкнеш навреме, ама може и да не успееш, във всеки случай рискът ми се струва прекалено голям. 

Златото е вариант само за запазване на стойността, но не и за ръст на парите над инфлацията, инвестициите в имоти и акции трудно могат да донесат повече от 5-10% годишно. Да си докараш по-голяма доходност си е много трудно, мениджърите на най-мощните компании викат Ура ако постигнат над 10% рентабилност на капитала. Към момента биткойн си остава за мен инвестицията с най-добро съотношение потенциална печалба/риск.