Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Корона вирусът и крипто валутите

Recommended Posts

2 hours ago, vamp111 said:

това последното е написано за теб @stamen защото ми звучиш малко притеснен, последния път когато ми звучеше така беше при BCH форк-а, надявам се тогава да си направил верния избор, съответно да го направиш и сега

Ако имаш повечко пари, които не можеш да ги скатаеш в бурканбанк,  ще си притеснен. Ако смяташ, че банките ще фалират, а цените на всички инвестиционни активи падат, в какво да ги държиш, проблем си е. 

10 hours ago, stamen said:

постнах статия относно случващото се днес: https://www.hash.bg/мокрият-сън-на-всички-биткойн-фенове-с/

МОЛБА: хора, помогнете ни и потърсете в интернет читави сайотове за купуване на стейбъл койни по СЕПА или кредитна карта. 

Не мога да разбера защо не пратиш тия пари към която и да е борса и да ги обърнеш там в стейбълкойн.

преди 41 минути, Гари написа:

Ако имаш повечко пари, които не можеш да ги скатаеш в бурканбанк,  ще си притеснен. Ако смяташ, че банките ще фалират, а цените на всички инвестиционни активи падат, в какво да ги държиш, проблем си е. 

1x short за синтетичен долар

https://blog.bitmex.com/in-depth-creating-synthetic-usd/

https://blog.deribit.com/education/hedging-usd-value-by-shorting-1x/

не си слагайте точно сега парите в борси, особено BitMex
виждам, че идеята ми в първата статия не е станала ясна, ще напиша друга.

само ще подскажа: представете си ако бях публикувал първата статия с призив "Слагайте в биткойн" и на следващия ден цената се срива с 50%? 

Изкарването на левовете в стейбъл койни е спешната първа крачка - спасявате се от банките.

Втората крачка е при задаваща се валутна криза, което си е инфлация, там ни спасява само биткойн, ако се припознае от света за store of value. Ако си изкарате парите в усдт например, после за 10  минути от вашия джоб тези пари отиват в една от хилядите борси по света и след 10 минути имате, пак във вашия джоб, биткойни - защитени не само от банкова, а и от валутна криза.

Само ще спомена два факта: от крипто.бг имаме проблеми с изкарването на левовете от бг към кракен, може би ще спрем покупките, ако не го оправим проблема. Пуснаха ли ПОС терминалите в БИЛА, че ми казаха че днес не работели в никой от филиалите им. Тоест Била си прибира дневния оборот днес, петък!, в кеш, а не както обикновено в банките. Второто може да е фейк нюз

схващам ти идеята и се извинявам, че отклоних малко темата

ако говорим за стейбъл койни, можем ли да говорим за други, различни от USDT, можеш ли да се довериш на друг синтетичен долар

и можеш ли да се довериш на Тетър повече от колкото на Биткойн, само това искам да попитам

А до колко е обезпечен тетера и usdt с долари или аз не схващам каква е стойността на стейбъл койните. Малко ми е вятър работа, защото каква име  твхната стойност на какво ? 

П.С. Днес по непотвърдена информация се сринала системата в доста магазини и банкоматите не са имали пари. Всичко е ставало с кеш.

Ето едно брутално четиво, изключително актуално и много психологически вярно. Направо е учудващо как всичко савпада точно навреме...

https://www.jenatadnes.com/shesto-chuvstvo/gal-sason-za-2020-rajdaneto-na-nov-svyat/?fbclid=IwAR2Jh5Rt1zl6flTDnHGzN7-x9vhpy4aw19kMsyP6TtMoRwzyOnvSNsne-R4

Преди 7 часа, bestnickname написа:

Ето едно брутално четиво, изключително актуално и много психологически вярно. Направо е учудващо как всичко савпада точно навреме...

https://www.jenatadnes.com/shesto-chuvstvo/gal-sason-za-2020-rajdaneto-na-nov-svyat/?fbclid=IwAR2Jh5Rt1zl6flTDnHGzN7-x9vhpy4aw19kMsyP6TtMoRwzyOnvSNsne-R4

Хора, моля ви се, сега и боб ще хвърляме, то вярно на финансовите пазари да познаеш все едно си играеш на зарове, ама да ми споделяте и чак и някой да хареса хороскопи за финанси..... 

Преди 3 часа, ivan написа:

Хора, моля ви се, сега и боб ще хвърляме, то вярно на финансовите пазари да познаеш все едно си играеш на зарове, ама да ми споделяте и чак и някой да хареса хороскопи за финанси..... 

напълно си прав, но в обобщение на статията, ще се повторя: една дефектна система не може да бъде излекувана, тя се коригира чрез пълен колапс и изграждане на всичко от начало

Може би звуча все едно приемам нещата на шега или не ме интересува вируса, за това да изясня малко това което мисля.

Да се обяви извънредно положение беше адекватна реакция на Бойко, може би трябваше да го направи и по-рано, но все пак изпреварихме страни като САЩ, Франция и Испания и все пак, обявяването на извънредно положение е просто една стъпка към осъзнаването, че има проблем и с това извънредно положение се цели да се ограничи разпространението, което въсщност е ключа към цялата тази епидемия. Най-важно в момента е колко адекватно ще реагира правитеството след като вече обяви извънредно положение. Трябва да има ораганизация и контрол, т.е. да се приложат мерки това извънредно положение наистина да е в сила, хората да си стоят по домовете, за да се ограничи заразата и да не видим срив в здравеопазването от претъпканите болници, да не говорим, че лекарствата и медицинските консумативи и в момента са кът. Компании, които произвеждат такива и фирми, които обслужват болнични заведения трябва да се стимулират, да работят извънредно. Както и производителите на хранителни продукти, МЕСТНИТЕ такива! Трябва да има и режим в магазините и аптеките, защото тълпите в Метро и Била, които бяха в Петък и Събота просто разпространиха вируса повече, такъв неконтролиран хаос и паника, НЕ трябва да се допускат. Всички публини мероприятия трябва да се отменят, всички публични места, като заведения и др. трбват да бъдат затворени. Градския транспорт трябва да спре. Трябва да ами режим и драконови мерки по летищата и границите, да се правят тестове и да има пропускателен режим за хората, които се прибират от рискови райни. Масово народа НЕ трябва да ходи на работа освен ако не са в изключително важна сфера. За да се постигне това, правителството ще трябва да приеме мерки с, които да подкрепи и бизнеса и хората с финансови стимули и облекчения, само така ще накара на 100% хората да са спокойни и да си седят по домовете вместо да се редят по опашки в Лидл и да се презапасяват с ориз за година напред. МНОГО ВАЖНО е Транспорта на вода, храна, медицински консумативи и лекарства ДА НЕ СПИРА и напротив да бъде улеснен. За да не спира транспорта на храна от ЕС към България (ние отдавна сме голям вносител и само с местно производство сме за никаде) ще трябва и адекватна намеса на външно министерство. 

На 13.03.2020 г. at 22:06, rippleche написа:

А до колко е обезпечен тетера и usdt с долари или аз не схващам каква е стойността на стейбъл койните. Малко ми е вятър работа, защото каква име  твхната стойност на какво ? 

П.С. Днес по непотвърдена информация се сринала системата в доста магазини и банкоматите не са имали пари. Всичко е ставало с кеш.

USDT е абревиатурата на Tether по борсите, освен него същестуват и други стейбъл койни като USDC, GUSD и др. който са много назад като капитализация

Tether е първия синтетичен долар и дете на Bitfinex плод на брака им с експерименталния BFX токен, който пожъна голям успех след хака на борсата им през 2016-та, тетър е създаден още през 2014-та, от група измамници като Brock Pierce в крипто средите, но набра популярност най-вече когато беше пуснат във Финекс за търговия замествайки долара (понеже Финекс си загуби банкирането)

В момента има 2 милярда Тетъра в циркулация, които би следвало да са обезпечени с едни 2 милярда долара някъде в някой Панамска сметка с попечители Philip Potter , Giancarlo Devasini и Jan Ludovicus van der Velde (ако ти се задълбава, материали в нета бол, само гугал някой от имената) та парите ги има и то сигурно повече от 2 милярда, само, че колко са обвързани с Тетър не е ясно. 

лично мое мнение е, че Тетър действа не по-различно от най-често използваната практиката на частните банки по света а имено Fractional-reserve (съветвам те да прочетеш и за това в гугал) та в този ред на мисли, поже би не повече от 15-30 долар цента на 1 тетър някъде в някой офшорка като обезпечение

Всички други стейбъл койни са бегли копия на тетър, всички DEFI щуротии, които в момента набират популярност са пълна измишльотина, чиято цел е да ви раздели от паричките ви, всеки който рекламира подобни неща трябва да бъде заклеймен! 

в момента на криза не ви трябват стейбълкойни и криптовалути, трябва ви актива с най-висока ликвидност и това е ДОЛАРА под формата на кеш! 

КРИПТОВАЛУТИТЕ няма да ви спасят от един апокалиптичен сценарии при който световната банкова система се разпада и почваме да обменяме биткойни срещу ориз и други..

изслушайте този епизод на Питър Макормак за Венецуела и ще разберете какво имам в предвид

https://www.whatbitcoindid.com/podcast/bitcoin-around-the-world-what-happened-in-venezuela-with-stephan-livera-peter-mccormack2-xs6kl

@vamp111 балгодаря за поста исках да напиша TUSD и тетер. Вамп аз не смятам също, че биткойна при криза няма да е спасение. Не сме го виждали още в такъв момент... така че може да има изненади

Преди 1 час, rippleche написа:

@vamp111 балгодаря за поста исках да напиша TUSD и тетер. Вамп аз не смятам също, че биткойна при криза няма да е спасение. Не сме го виждали още в такъв момент... така че може да има изненади

може да си спокоен докато не почнат да се изключват мощности, тогава вече може да се притесниш, тогава и аз ще се притесня :lol:

Преди 15 часа, WinSpam написа:
@stamen заради теб започнах да следя форума отново . Много хора ти гласуваме доверие и се замисляме  ! 
Ще бъда от голяма полза за всички  ако имаш възможност да отделяш по 10 минути да исказваш личното си мнение относно случващото се поне тези дни докато положението е такова . Дори и мнението ти да не е подкрепено с факти пак ще има значение  ! :)

ами не знам какъв смисъл има да пиша в биткойн форум, в  който пишещите не могат да направят разлика между банкова и валутна криза и аз помолих за помощ, но никой не се отзова.

мнението ми е следното: цивилизацията има страшно ограничено време, за да се спаси от три "удара", всеки от които е невиждан по силата си:

1. Вирус, който причини такива поражения на гр. Ухан, макар цял Китай да им се стече на помощ. А скоро всички западни държави ще са ударени, така че не очаквайте помощ от никой;

2. борсова криза, сравнявана с Голямата Депресия, но според мен ще е по-дълбока. Та голямата депресия доведе до 2-та световна война

3. банкова и валутна криза - 97-ма, с цяла Европа зад нас, някои си спомня какъв зор беше

Всички тези шокове ще са съпроводени от производствен и потребителски шок едновременно - няма прецедент в историята, някой да ме коригира, ако греша

Всеки един от тези удари е способен да върне цивилизацията с десетки години назад, 4-те заедно заплашват съществуването ни

Опитимист съм за оцеляването ни, но се иска много работа. Аз почнах да работя отново, ще се опитам да помогна с каквото мога.

Добре @stamen ти си доста наясно с техническата, но и не само техническата част на стейбъл койните(по едно време имаше план да правиш в крипто.бг, за да е по-лесен трансфера), но не мога да разбера как стейбъл койна може да е сигурен дори повече от кеша? Ако всичко това, което изброи е огромна заплаха и ни върне с години назад. Златото няма ли да е по-добеият вариант за спасяване една част на парите. Знам няма как да се обърне бързо в биткойн примеено, но все още не е сигурно биткойна как ще реагира на много тежка криза. Може и това да е новият герой, а именно биткойна. Единствения проект, който виждам надежден и то на 70%.

5775b62f7b.png

Според мен се поддавате на всеобщата паника и затова виждате нещата в много по-черни краски отколкото в действителност са. Тоя апокалис няма да се случи,  някой ще фалира, някоя банка може и да хлопне врати, но изобщо няма да е толкова зле както през 2008-2009 г. Всички правителства раздухаха тази истерия с коронавируса, за да оправдаят после с него вземаните лоши икономически решения години наред. И да ограничат някои права и свободи на гражданите си,  които все им пречат. Вече не можем да се събираме повече от двама души и всякакви протести се отменят, нали така?

А според професионалистите инфекционисти тази "пандемия" няма да продължи повече от 2-3 месеца. До лятото сигурно всички ще сме го преболедували и ще забравим за него. Както вече става в Китай, не е зашото са го ограничили там, а защото вече няма кой да се разболява. Разбира се, мерките за борба с вируса ще нанесат по-големи поражения и повече фалити отколкото самия вирус. Но никой няма да вини за това политиците, защото те са ни спасявали от пандемията. Междувременно за месец фондовите пазари паднаха толкова, колкото за цяла година след като балонът на ипотечните облигации се спука в края на 2007-а. Може и още да падне ако истерията се усили още ама според мен е на предела, а хората са тъпи, тъпи, ама не чак толкова.  

Едно интересно интервю, на което попаднах днес:

https://m.fakti.bg/mnenia/456059-doc-mangarov-pred-fakti-za-virusa-kade-barkat-shtabat-politicite-i-geshev?fbclid=IwAR0KS-wZ9sAvHNGOAJnRFqPsaq2fB7qpTClHTRDG5S5eZNAfQnGgqRK99bQ

А както казва Гари кризата кати нищо да е режисирана. Този грип доколкото разгледах и хората, които наустина разбират и казват, че при по-възрастните е проблем вече. А млад човек може и да не усети, че е корона

• ivan unpinned this topic