Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Кредит обезпечен с крипто и НАП?


Recommended Posts

Някой има ли опит как се обеснява на НАП, че превода който си получил по личната си сметка е от кредит обезпечен с крипто и съответно не е облагаемо данъчно събитие?
Например, депозирал си крипто в MakerDAO, изтеглил си DAI, продал си го на борсата за евро и си си го наредил по личната сметка.

Link to comment
Share on other sites

Ох, не мисля, че някой в тая държава ще те разбере :D Няма закони за тая работа в момента, не мисля, че и някога ще има.

Ако парите не са много, тоест 3-4-10к няма какво да се занимаваш с НАП.

Реално един вид си заложил 1 вид крипто, дали са ти друго крипто и ти си го продал, което пак си е вид сделка купувам/продавам, не е точно като кредит "пари срещу залог".

Вече навлизаме в съвсем друга парадигма, с тия "експерти" къде ги имаме в министерствата ще отидат едно 15-20 години преди да имаш отговор на твоя казус :D

Link to comment
Share on other sites

И аз се съмнявам, че ще бъда разбран, но сумата е такава, че със сигурност ще ме налазят.

Реално другото крипто което ти дават и продаваш срещу пари, трябва да се връща, така че това не е приход. Но докато няма прецедентно тълкуване на НАП за да се ориентираме, може всякак да си го тълкуваме.

Link to comment
Share on other sites

Да разбираме ли, че този пример който си посочил вече си го извършил? DAI ако си ги продал и набил еврата към сметката си, няма какво да се направи още повече да обясняваш на НАП и те да те разберат

Link to comment
Share on other sites

Нашата нормативна база официално в закон не третира криптовалутите. Но в указания на НАП нееднократно се подчертава, че търговията с криптовалути не се третира по-различно от търговията с валути по общата презумпция. Който е чел писмата им и е подавал декларация предишни години, знае това. По линия на аналогията от собствените им тълкувания кредит в криптовалута не би следвало да се третира различно от кредит във фиатна валута и не виждам кое му е трудното да го разберат или да им се обясни. Всеки може да декларира каквото пожелае, друг е въпросът, ако му направят последваща проверка или ревизия. Само че в момента едва ли някой ще се занимава с това в НАП. Все пак, ако ви направят проверка, тежестта на доказването лежи върху вас, че това е кредит и следователно трябва да разпечатате формулярите на всички онлайн договори или общи условия и конкретната сделка, доказващо, че това е кредит. Добре е кредитодателят да има възможност да прати на хартиен носител евентуалните документи при поискване /знаете колко е архаична администрацията ни/. Ако сумата е над 30 хил.лв., подлежи и на регулация по ЗМСИП. Интересно, защо само по този закон някои охранители на шкафчета и антуражите им вече не са в затвора, но май всички знаем защо. Тръгнали да се занимават с нормални честни хора като нас, които са изтеглили кредит или честно купили или продали валути. Всичките ни закони са такива - архаични, но за сметка на това объркани и неясни.

Link to comment
Share on other sites

На 8.08.2020 г. at 11:51, skd написа:

Все пак, ако ви направят проверка, тежестта на доказването лежи върху вас, че това е кредит и следователно трябва да разпечатате формулярите на всички онлайн договори или общи условия и конкретната сделка, доказващо, че това е кредит. Добре е кредитодателят да има възможност да прати на хартиен носител евентуалните документи при поискване /знаете колко е архаична администрацията ни/.

 

Точно тук е проблема. Ако кредита е от MakerDAO,  т.е. от умен договор, няма как да има каквато и да е документация. Това не е институция или фирма а код живеещ на ethereum blockchain. Как обесняваш на архаичния ни НАП както каза, какво е това така че да го приемат?

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, НякойТам said:

 

Точно тук е проблема. Ако кредита е от MakerDAO,  т.е. от умен договор, няма как да има каквато и да е документация. Това не е институция или фирма а код живеещ на ethereum blockchain. Как обесняваш на архаичния ни НАП както каза, какво е това така че да го приемат?

Не съм наясно как точно работят, но ако има някъде сайт поне с общи и условия и процедури, ползвай тях + конкретните транзакции. Трябва да докажеш някак с писмени материали, че е кредит. В противен случай рискуваш да го приемат за печалба, която трябва да обложиш с 10% ДДФЛ другата година до 30-и април. За тях такива сложни определения като умни договори не съществуват.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...