Tronald Dump Posted November 22, 2016 Report Share Posted November 22, 2016 Какво ще се случи ако някоя от криптовалутите, в които сме инвестирали, се умножи като цена и решим да продадем и да си преведем парите по банковата сметка? С какви данъци се облага това, къде трябва да го съобщим и можем ли да си имаме неприятности? Какво трябва да пазим като "бележка" за осъществените транзакции ако някой поиска писмено доказателство за продажбите? axl100 and Maria1234567 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted November 22, 2016 Report Share Posted November 22, 2016 Реализираната печалба (продажна минус покупна стойност) се облага с 10% данък... Ти пишеш в данъчната си декларация колко койни на каква цена кога си купил и после кога си продал. Трябва да можеш да докажеш тези данни, ако дойде проверка - извлечения от борси и прочие.... Но с малко въображение много неща за възможни Maria1234567 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krasial3 Posted December 5, 2016 Report Share Posted December 5, 2016 Ами ако съм използвал бот с по 1000 сделки на ден и на 10 пазара на алтернативки ?А ако съм ги изкопал като алтернативки и съм ги продал за биткойн ,каква е покупната цена,която се признава? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted December 6, 2016 Report Share Posted December 6, 2016 Която обявиш и можеш да защитиш при проверка Ако си използвал бот - просто пишеш годишната печалба на бота, за която се отнася същото горно правило. Ако не ги обявите печалбите, пестите 10%, но рискувате да имате проблеми, ако си купите апартамент и не можете да обясните произхода на парите. Ако ги обявите (може и повече от реалните), плащате 10% да си изперете парите - което всеки адвокат ще ви каже, че е много добра цена за подобно нещо... "Законът е една малка врата по средата на едно огромно поле. Всеки сам прави избор, дали да мине през нея или не" - забравен автор.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 1, 2017 Author Report Share Posted January 1, 2017 кога се подава тази данъчна декларация? някой може ли да покаже пример? ако съм купил биткойн, търгувал съм с други валути и пак съм върнал на биткойн който не съм изтеглил, реално не съм завършил процес на сделка и нямам печалба - в такъв случай нищо не пиша нали? само ако съм изтеглил и ако е имало печалба Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted January 1, 2017 Report Share Posted January 1, 2017 точно, нищо не пишеш Maria1234567 and Tronald Dump 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria1234567 Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 здравей, какво става ако продам биткойн, парите постъпят по сметката но една седмица след това купя пак биткойн , също сепинтересувам от регистрацията по Ддс за физически лица, реално следп2 биткойна продадени трябва да се регистрираме ,мерси Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria1234567 Posted December 19, 2017 Report Share Posted December 19, 2017 а и накрая номер на счетоводител или някой по вещ, който да ме консултира срещу заплащане, мерси много Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peposan Posted December 21, 2017 Report Share Posted December 21, 2017 On 20/12/2017 at 1:33 AM, Maria1234567 said: здравей, какво става ако продам биткойн, парите постъпят по сметката но една седмица след това купя пак биткойн , също сепинтересувам от регистрацията по Ддс за физически лица, реално следп2 биткойна продадени трябва да се регистрираме ,мерси доколкото знам крипто валутите не подлежат на ДДС, източника ми е статия в интернет Maria1234567 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oly Posted January 15, 2018 Report Share Posted January 15, 2018 Здравейте, искам да продам крипто валутите си и да изтегля парите през Кракен за закупуване на недвижимост. Въпросът ми е как точно да подходя при тегленето? Дали да е на няколко по-малки транша или наведнъж цялата сума? Може ли от Кракен да преведа директно на продавача на недвижимото имущество и така да се извърши сделката или не? Има ли по-изгоден начин за превод от Кракена? Моля, някой ако е преминал през това да сподели опит Благодаря Поздрави П.С. Ако някой познава финансист/счетоводител вещ по темата моля да ме насочите, може да ми се наложи Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivan Posted January 15, 2018 Report Share Posted January 15, 2018 Не можеш да превеждаш на трето лице от Кракен. От там може само на себе си по сметка на твое име да преведеш. Явно става въпрос за по-голяма сума. Превеждаш си я и другата година декларираш прихода. Ако решиш можеш и да не го декларираш, но на твоя отговорност. Относно за таксите, питай различните банки колко комисионна/такси ще ти вземат за SEPA превод от Германия. axl100 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted January 16, 2018 Report Share Posted January 16, 2018 @oly Тегли ги на няколко транша все по под 5000лв за 24ч. по този начин не влизаш в полезрението на банката (банков служите на ДСК ми го е казал) колкото за данъците, в гугал намери сериозна счетоводна кантора около вас плати си 50лв за консултация и те да ти кажат как се тълкува закона към момента, тъкмо и ако изгориш, ще можеш да покажеш пред съда какво са ти написали от счетоводната кантора или пък намери някой, който да ти ги купи с/у кеш с директен превод от твоя към неговия портфейл с/у скромна комисиона Sundy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted January 17, 2018 Report Share Posted January 17, 2018 Полезна статия за данъците:https://www.dnes.bg/technology/2017/12/18/deklarirane-na-bitkoinite-tymna-indiia.362583 На кратко: 10% в данъчната декларация в годината следваща получаването на парите. Ако имате пари в крипто те не се декларират. Когато ги изтеглите тогава идва и декларацията Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 който е продавал към RGCOINS да знаете, че от RGCOINS са подали инфо в НАП и ще ви търсят сметка, защо печалбата ви от сделки с биткойн, не е отразена в годишната ви данъчна декларация, дължите 10% плосък данък или така наречения и измислен от турците ДЕСЯТЪК! написаното горе от @wabi е вярно Wabi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 Днес се позачетох малко по-дълбоко и излиза, че при оборот от над 50 000 лв трябва физическите лица да се регистрират по ДДС. ДДС не се плаща , само 10% данък , но трябва да имаш регистрация, иначе има глоби. Някое физическо лице да се е регистрирало и да сподели процедурата? Трябва ли всеки месец да се подават някакви документи или просто се прави 1 регистрация на база инвестиционни инструменти и кеш аут на над 50 000 лв и това е? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted January 19, 2018 Report Share Posted January 19, 2018 Преди 22 часа, vamp111 написа: който е продавал към RGCOINS да знаете, че от RGCOINS са подали инфо в НАП и ще ви търсят сметка, защо печалбата ви от сделки с биткойн, не е отразена в годишната ви данъчна декларация, дължите 10% плосък данък или така наречения и измислен от турците ДЕСЯТЪК! написаното горе от @wabi е вярно малко поправка под изказването ми, информацията към НАП е подадена от EasyPay, не от RG, т.е. продалите в Crypto.bg също може да се притесняват Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 19, 2018 Author Report Share Posted January 19, 2018 On 1/18/2018 at 5:43 PM, Wabi said: Днес се позачетох малко по-дълбоко и излиза, че при оборот от над 50 000 лв трябва физическите лица да се регистрират по ДДС. ДДС не се плаща , само 10% данък , но трябва да имаш регистрация, иначе има глоби. Някое физическо лице да се е регистрирало и да сподели процедурата? Трябва ли всеки месец да се подават някакви документи или просто се прави 1 регистрация на база инвестиционни инструменти и кеш аут на над 50 000 лв и това е? аз доколкото разбрах това за оборота се счита само, ако тоя оборот е направен при някаква редовна дейност (а редовна дейност не е определено от закона и е на базата на оценка случай по случай) според мен ако си продал 2-3 пъти биткойн в годината, се води инцидентно, а не дейност. щото тва е ненормално, аз ако се регистрирам по ддс понеже една година в живота си съм продал за толкова, трябва да почна да плащам по 200 на месец да ми водят счетоводство сутрин като си купя кроасан ли... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 19, 2018 Author Report Share Posted January 19, 2018 On 1/16/2018 at 8:54 AM, vamp111 said: @oly Тегли ги на няколко транша все по под 5000лв за 24ч. по този начин не влизаш в полезрението на банката (банков служите на ДСК ми го е казал) колкото за данъците, в гугал намери сериозна счетоводна кантора около вас плати си 50лв за консултация и те да ти кажат как се тълкува закона към момента, тъкмо и ако изгориш, ще можеш да покажеш пред съда какво са ти написали от счетоводната кантора или пък намери някой, който да ти ги купи с/у кеш с директен превод от твоя към неговия портфейл с/у скромна комисиона ако са в последователни дни или в периоди от рамките на една седмица или две седмици, се водят "свързани транзакции" и се третират като една транзакция. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 19, 2018 Author Report Share Posted January 19, 2018 On 1/16/2018 at 12:06 AM, oly said: Здравейте, искам да продам крипто валутите си и да изтегля парите през Кракен за закупуване на недвижимост. Въпросът ми е как точно да подходя при тегленето? Дали да е на няколко по-малки транша или наведнъж цялата сума? Може ли от Кракен да преведа директно на продавача на недвижимото имущество и така да се извърши сделката или не? Има ли по-изгоден начин за превод от Кракена? Моля, някой ако е преминал през това да сподели опит Благодаря Поздрави П.С. Ако някой познава финансист/счетоводител вещ по темата моля да ме насочите, може да ми се наложи според мене направо купи имот с криптото, без да го обръщаш във фиат първо. тъй като са малко тия имоти, после ще трябва да продадеш имота де.. а и ще трябва да докажеш произхода на средствата с които си закупил първия (предполагам) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted January 19, 2018 Report Share Posted January 19, 2018 51 minutes ago, Tronald Dump said: аз доколкото разбрах това за оборота се счита само, ако тоя оборот е направен при някаква редовна дейност (а редовна дейност не е определено от закона и е на базата на оценка случай по случай) според мен ако си продал 2-3 пъти биткойн в годината, се води инцидентно, а не дейност. щото тва е ненормално, аз ако се регистрирам по ддс понеже една година в живота си съм продал за толкова, трябва да почна да плащам по 200 на месец да ми водят счетоводство сутрин като си купя кроасан ли... Да, възможно е, доста неясно е формулирано. Прочетох доста материал тия дни и в крайна сметка уж само е регистрация без да се иска да се отчиташ после за всяка покупка/продажба, а само защото си минал 50к оборот. Все пак питане в НАП си е най-доброто - има възможност и да ти откажат да те регистрират, ако не видят файда от цялата работа. Но пък искат документи подкрепящи тия обороти, ако тръгнеш да се регистрираш, което си е играчка да се извади всяко едно transaction history. Сега се мъча с ShapeShift (баси таксите имаха, добре, че за малко само ги ползвах), но поне да имам full history от ден 1, Just in case Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 20, 2018 Author Report Share Posted January 20, 2018 ще ги чакам те да ми кажат че е трябвало и ще платя там няква глоба ако има и така, но продължавам да мисля че за инцидентно няма основание за рег. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dublin Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2017/04/07/2949320_kak_se_oblagat_sdelkite_na_kapitaloviia_pazar/ Изход от лична сметка IBAN към борса ,примерно 10 000 Е , постъпления ,примерно 25 000 Е . Данъчно задължение върху 15 000 Е - 1500 Е . Интересно,ако в края на годината,пак депозираш в борсата 15 000 Е и ги върнеш слез 31 декември,значи ли че нямаш печалба за текущата година,а вече за следващата,която трябва да декларираш след още 1 година !? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 Мисля, че да: изходящите средства - вложеното= печалба. Ако съвпадат или си вложил повече, а си изкарал през банковата система по-малко нямаш данък, но пък трябва да се декларират сумите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted January 20, 2018 Author Report Share Posted January 20, 2018 Да, ако ги реинвестираш се прехвърля всичко за следващата година Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivan Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 Не, че съветвам да не си плащате данъците. Но ако си теглите парите(за малки суми до няколко хиляди) в ревлют карта или друга подобна и си харчите през нея, едва ли нашият НАП ще има ресурса да се сети и да извлече справка от там какво как на кого, кога. Все едно някой купил долари в чейнджа на 1,40 преди време и след това продал на 1,70 е платил данъци. Да не говорим даже и големи фирми с милиони в сметките, които обръщат в различни валути долар евро и други и след това някой да ги търси за данъци(от печалба на превалутиране, ако имат). То именно тук е и тънкият момент това асет ли е или валута или злато, може ли да се плаща с него или не и ако да как става плащането. Според мен 10% данък, който обявяват данъчните и те не са толкова сигурни точно как трябва да се чете законодателството и най -вероятно след срещата на Г20 май февр. където ще разискват този въпрос, ще се пуснат някакви евро директиви, които да укажат точно кое как да се тълкува, и как да се регулира, таксува и тн.. Според мен също така с плащането чрез крипто за стоки и услуги изобщо не са ясни нещата и как се случват. Пример плащаш 12лв за една блузка с крипто - това по никакъв начин при търговеца не се отразява в касовият апарат или в извлечение по банка и така той изобщо не плаща 20% ддс/10% данък печалба/5%данък дивиденти. Ако това се осчетоводява за приход по някакъв начин и се плаща в лева данъците и ддс то, то по никакъв начин не може да ви искат 10% данък печалба, защото се връщаме в началото на параграфа с чейнджа, долара и фирмените сметки, които си превалутират в долари евро левове турски лири и тн. Не че съм счетоводител и данъчен, но от познанията, които имам ми водят до тази логика. За големи суми най-добре да се плати 10% данък и да ви е тихо и спокойно, че знае ли се. Dublin and vamp111 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts