StanchoBS Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 Много е сложно да се разбере дали да се плаща данък в България или не. Вече сигурно всеки десети знае за крипто и все още няма точен и ясен закон за обикновения гражданин какво трябва да направи за да му е наред всичко. Без тези точни закони не мисля че трябва да се плаща данък за малки суми, а вече за големи суми примерно над 20-30к за година е желателно да се плати 10% за да нямаш ядове. Тази година отново се очаква бум на крипто и не всеки десети ами всеки пети ще разбере и плащането на такива данъци ще става все по трудно, защото едва ли всеки ще знае че трябва да се плащат такива неща. Трябва по медиите да се каже за да знае всеки че дължи някакъв данък. В България ако купиш нещо с крипто , то пред закона не е доказателство освен ако не е купено с левове. За това избягвайте всякакви покупки с крипто на коли и апартаменти или каквото и да е там нещо скъпо , защото после не може да докажеш с какво си го купил. За сега все още законите за крипто са сложни България и обикновения човек няма от къде да ги знае. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batibon Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 На 19.01.2018 г. at 14:05, vamp111 написа: малко поправка под изказването ми, информацията към НАП е подадена от EasyPay, не от RG, т.е. продалите в Crypto.bg също може да се притесняват От две седмици при превод на левове за покупка към определен криптотърговец през Изипей се иска лична карта и телефон за връзка... покупка, не продажба... в общите им условия не видях такава точка Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DragomirG Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Когато crypto.bg работеше, винаги ми е било интересно как биват обяснявани от двете страни преводи на по-значителни суми. Аз примерно бих казал, че е превод по сметка с цел захранване или продажба, може и просто, защото се познаваме с титуляра, но не мисля, че това ще свърши работа и от AML ще си свършат работата. Нямах удоволствието да тествам лично, но съм сигурен, че ако парите не излязат от blockchain всичко ще си е наред и никой чужд няма да сяда на масата, когато си купя месо. Относно какво ще прави България - каквото винаги сме правили. G20 ще седнат и ще го обсъдят, а ние сме послушни и ще изпълняваме каквото и да решат. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 https://www.ft.com/content/c0794556-ff50-11e7-9650-9c0ad2d7c5b5 Davos: Blockchain can no longer be ignored Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted January 28, 2018 Report Share Posted January 28, 2018 Подробно упътване за попълване на Данъчна декларация с крипто: https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=3&t=5400 Fiffo, Sundy, Wabi and 1 other 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shine Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 (edited) Здравейте, реших да отворя тази тема, въпреки наличните из интернет указания от НАП. За мен има все още 2 въпроса, ненапълно ясни: 1. От една страна, съгласно указанията на НАП се облага "сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка." Това ще рече, че независимо дали в края на годината сте имали налични биткойни, закупени да кажем с част от печалбата, то те няма да ви намалят основата за начисляване на данъка (защото няма сделка за последните, в които да се отбележе цената им на придобиване - самата данъчна декларация е конструирана така) От друга страна се разпространява още едно изявление "че при положение, че през годината едно лице е закупило повече биткойни или други криптовалути, отколкото е продало, следва да се има предвид че притежаването на финансовите активи няма да има данъчни последствия." Което изявление според мен се тълкува неправилно в смисъл, че няма нужда да декларирате нищо ако в края на годината имате повече биткойни отколкото сте продали! Според мен това ще заблуди доста хора и ще създаде евентулани проблеми с НАП при проверки. Мнението ми е, че тук се има предивд друго- че самите останали биткойни в актив неизискват някакво деклариране или преизчисляване по пазарни цени т.е. няма за тях данъчни последствия, но това не ви освобождава и не намалява печлабите си от предишните сделки. Ще се радват да прочета мнението ви или ако някои знае за допълнителни разяснения директно от НАП по въпроса. 2. В Приложение 5 на декларацияра, ,което трябва да се попълни от физически лица е необходимо да се отбележи дали източника на дохода е чужбина или БГ. В случай на сделки реализирани през crypto.bg моето мнение е, че трябва да се отбелязва източник "чужбина" тъй като crypto.bg e само посредник и реално покупко/продажбата е реализирана на чуждестранна борса, съответно тогава в данъчната декларация не се попълва насрещната страна ЕГН/ЕИК. Това, което прочетох из нета обаче е съвети за отразяване на такива сделки като извършени в БГ и съответно се посочва българския посредник. Кой греши? Edited February 10, 2018 by batibon Преместена дублираща тема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faraz_Jaka Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Това, което ще напиша не е точно за тази тема, но е и един доста красноречив пример - за каква децентрализация говорим, след като всеки втори сам се "набутва" да плаща някакви данъци на Централната власт, без изобщо някой да му ги е искал ... Направо не мога да повярвам - богати ли сте, глупави ли сте, наивни ли сте... нормалните хора се опитват да крият данъци, а тук давате невероятни идеи как да ви вземат повече ... не си мислете, че някой властимащ няма да попадне на този форум ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batibon Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Shine При съществуваща такава тема защо мислите, че трябва да създавате нова дублираща ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shine Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Първо потърсих подходяща тема, но не я намерих и отворих нова. Нали за това са администраторите - да ни поправяте Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shine Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 37 minutes ago, Faraz_Jaka said: Това, което ще напиша не е точно за тази тема, но е и един доста красноречив пример - за каква децентрализация говорим, след като всеки втори сам се "набутва" да плаща някакви данъци на Централната власт, без изобщо някой да му ги е искал ... Направо не мога да повярвам - богати ли сте, глупави ли сте, наивни ли сте... нормалните хора се опитват да крият данъци, а тук давате невероятни идеи как да ви вземат повече ... не си мислете, че някой властимащ няма да попадне на този форум ... На никой не му е приятно да плаща данъци и не давам идеи- тълкувам какво пише и искам съвет! Трябва да живеете в много измислен свят за да вярвате, че никой не ви ги иска тези данъци - при толкова ясен и чист приход. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batibon Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 преди 15 минути, Shine написа: Първо потърсих подходяща тема, но не я намерих и отворих нова. Нали за това са администраторите - да ни поправяте Благодаря за разбирането. Целта е да се синтезира опита, начините, промените при обмяна на криптовалути към фиат на едно място. Всички администратори сме доброволци, работим за идеята..... в личното си време Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 19, 2018 Report Share Posted February 19, 2018 https://m.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2018/02/16/3130349_bitcoin_i_danucite/ За данъчното положение от Капитал axl100 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skd Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 On 2/10/2018 at 9:51 PM, Shine said: Здравейте, реших да отворя тази тема, въпреки наличните из интернет указания от НАП. За мен има все още 2 въпроса, ненапълно ясни: 1. От една страна, съгласно указанията на НАП се облага "сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка." Това ще рече, че независимо дали в края на годината сте имали налични биткойни, закупени да кажем с част от печалбата, то те няма да ви намалят основата за начисляване на данъка (защото няма сделка за последните, в които да се отбележе цената им на придобиване - самата данъчна декларация е конструирана така) От друга страна се разпространява още едно изявление "че при положение, че през годината едно лице е закупило повече биткойни или други криптовалути, отколкото е продало, следва да се има предвид че притежаването на финансовите активи няма да има данъчни последствия." Което изявление според мен се тълкува неправилно в смисъл, че няма нужда да декларирате нищо ако в края на годината имате повече биткойни отколкото сте продали! Според мен това ще заблуди доста хора и ще създаде евентулани проблеми с НАП при проверки. Мнението ми е, че тук се има предивд друго- че самите останали биткойни в актив неизискват някакво деклариране или преизчисляване по пазарни цени т.е. няма за тях данъчни последствия, но това не ви освобождава и не намалява печлабите си от предишните сделки. Ще се радват да прочета мнението ви или ако някои знае за допълнителни разяснения директно от НАП по въпроса. 2. В Приложение 5 на декларацияра, ,което трябва да се попълни от физически лица е необходимо да се отбележи дали източника на дохода е чужбина или БГ. В случай на сделки реализирани през crypto.bg моето мнение е, че трябва да се отбелязва източник "чужбина" тъй като crypto.bg e само посредник и реално покупко/продажбата е реализирана на чуждестранна борса, съответно тогава в данъчната декларация не се попълва насрещната страна ЕГН/ЕИК. Това, което прочетох из нета обаче е съвети за отразяване на такива сделки като извършени в БГ и съответно се посочва българския посредник. Кой греши? По първия въпрос, не бива да вярваме на всяка срещната драсканица из нета, а отваряме и четем внимателно нормативния акт. А там никъде не пише такива "изявления", а ясно си пише, че се определя за всяка конкретна сделка. Конкретната сделка е всяка, по която имаме продажба срещу законната валута. Ако можем да докажем цена на придобиване, я спадаме. Ако не, както при продаден биткойн от печалбата, цялата сума е облагаем доход. По втория въпрос за Приложение 5, дали е от източник в чужбина, или не, произтича отново от ясно разписаната норма в закона, а не къде е продадено. Ако доходът, с който е закупен актива, е от източник в България (по смисъла на ЗОДФЛ), се отбелязва от източник в България. Име и ЕИК се отбелязват, ако лицата-платци са предприятия, регистрирани в НАП. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 докато НАП не излезе с ясно становище по въпроса с данъчното облагане на търговията с крипто валути, не бих си правил труда да попълвам каквито и да е било декларации, като цяло БНБ още не е определила, що са финансов актив са крипто, така че ще почакаме... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metaflute1 Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Според мен не може еднозначно да се тълкуват криптоактивите и това е заради PoS. Ако Etereum мине на PoS, той става нещо много по-различно от валута в ситуацията, когато направиш залог и започнеш да валидираш. Ако преведеш примерно 30 000 ETH по смарт контракт, статута им се променя и монетите вече не са валута. vamp111 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skd Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 8 hours ago, vamp111 said: докато НАП не излезе с ясно становище по въпроса с данъчното облагане на търговията с крипто валути, не бих си правил труда да попълвам каквито и да е било декларации, като цяло БНБ още не е определила, що са финансов актив са крипто, така че ще почакаме... Вярно е, че има определени неясноти това за НАП финансов актив ли е или "чуждестранна" валута, но мисля, че като цяло нещата са ясни. И в двата варианта се попълва едно и също приложение в една и съща таблица по един и същ принцип. Аз например вече си декларирах и платих данъка върху печалбата от крипто, като го отразих обаче по код 509, защото така сметнах, че е правилно за момента, при положение че няма с днешна дата ясна дефиниция. Приложих си доказателства за цената на придобиване и всичко си мина бързо и точно. Сега доходът ми е напълно легален и никой не може копче да ми каже. Не си струва в България за едни 10% да рискуваш да те хванат за укриване на данъци, че тогава става вече интересно. Има държави, където подоходното облагане стига 50-60%. БНБ може да казва много работи, но това няма отношение към данъчното облагане, законодателство и съответната оторизирана от държавата, в частност Министерството на финансите, приходна администрация. Моя съвет е, особено за големи суми, да си платите данъка, защото както каза някой по-назад, може да стане кофти в много ситуации в бъдещето, било при търсене произход на средства, било наследяване, удостоверения и много други ситуации. А това може да се случи и след 10 години. До 30.04 има време, така че всеки има достатъчно време да си решава, като си поема рисковете. batibon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabi Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 @skdЗа доказване на покупката на крипто валути какво използва? Принтирани банковите извлечения, че са преведени пари по поръчка към криптоборса и съответното потвърждение , че борсата ти е пратила койните? И аз съм на мнение, че трябва да се платят данъци, за да е спокойно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skd Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Общо взето да. Прилагаш скрйншотнат или сканиран документ на трейдинг сделката за покупко-продажбата и самото платежно за покупката. Може и извлечение от кредитна карта. То няма какво друго да се представи като доказателство. Ако имаш персонален ПИН за електронен достъп до сайта на НАП с този код се подписва всеки документ като с електронен подпис, когато се добавя в приложенията. Ако нямаш ПИН, предполагам, че тези неща се принтират и подписват вярно с оригинала при подаване на гише. Wabi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamat Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 А регистрирате ли се по ЗДДС при оборот над 50К? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vamp111 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 ако не си юридическо лице, как се плаща ддс ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamat Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Никак и тези сделки са освободени от начисляване на ДДС, но при оборот над 50К не отпада изискването за регистрация по ЗДДС с всички произтичащи от това задължения след това и глоба ("500-5000 лева"), ако това задължение за регистрация е пропуснато да се направи... EDIT: по-скоро горното има въпросителна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mouseee Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 Малко актуално инфо от НАП: Миналата седмица ходих до НАП, Аксаков за консултации с методолозите /има всеки четвъртък/ и поразпитах и за криптото. Становището е, че са финасов актив и си плащаш 10% като при другите такива като определяш печалба за всяка осъществена сделка. Минаваш оборот 50к и се регистрираш по ЗДДС. Това важи както за ФЛ така и за ЮЛ. Тогава си длъжен и да подаваш месечни декларации по ЗДДС независимо, че нищо не облагаш с данъка, а посочваш размера на освободените сделки. On 2/10/2018 at 10:01 PM, Faraz_Jaka said: Това, което ще напиша не е точно за тази тема, но е и един доста красноречив пример - за каква децентрализация говорим, след като всеки втори сам се "набутва" да плаща някакви данъци на Централната власт, без изобщо някой да му ги е искал ... Направо не мога да повярвам - богати ли сте, глупави ли сте, наивни ли сте... нормалните хора се опитват да крият данъци, а тук давате невероятни идеи как да ви вземат повече ... не си мислете, че някой властимащ няма да попадне на този форум ... Мисля, че вместо да се надяваме децентрализацията да стане от раз е хубаво да помислим как да не бъде пресечена в зародиш от централната власт. Ако държавата започне да гледа на криптото като източник на данъци, а не на заплаха е доста по-вероятно да няма официални изявления от БНБ за спиране на операциите и на хората търгуващи с крипто да се гледа като на данъкоплатци, а не на финансиращи тероризма. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pistolero Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 @mouseee е че то винаги си е било така... държавата гледа да удари който може, защото това са приходи (които после се изсмукват от онея в парламента... и не само те...) Ако някой се притеснява че ще има негативни последствия ако НЕ декларира ДОД, да ми пише на лично... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mouseee Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 @Pistolero аз нямам проблем дали да си плащам данъците или не, а негативни последствия не виждам кой може да определи дали ще има или не. Притеснявам се единствено данъците ми как се харчат след това, както си споменал и ти, но това си е съвсем друга тема... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamat Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 On 2/24/2018 at 12:45 PM, mouseee said: Минаваш оборот 50к и се регистрираш по ЗДДС. Сети ли се да питаш, дали търговия криптовалута-криптовалута се смята към този оборот. Или се взима предвид само криптовалута <-> реална валута. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts