Jump to content
hash.bg - биткойн форум
  • 1

Биткойн съхранение в дългосрочен план 18+ години

seven
 Share

Question

Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали как да съхраня биткойн и някоя друга алтернативна крипто валута в дългосрочен план, 18-20+ години?

Искам да взема коини за не особено голяма сума и да ги съхраня на някакво хардуерно устройство, разгледах "колд" уолетите но нещо не ми се струват удачни, както и цената им не е особено ниска. Единственото което се сещам е за портфейл от тип Jaxx който да експортна и да съхраня на USB 3.0 примерно.

Идеята ми е да направя подарък за бебето на един приятел, като предполагам след 20 години все ще има къде да отвори USB 3.0, както примерно сега все ще се намери къде да прослушаш касетка с музика...

Благодаря.

Recommended Posts

• 0

Здравей,

много готина идея за подарък.

най-лесен и удачен начин е да генерираш офлайн мнемоник сиид ползвайки (офлайн) този сайт https://iancoleman.io/bip39/

след което да пратиш криптовалута на съответни адрес, после криптираш текстовия файл съдържащ мнемоника и да го качиш на флашка

в този тред може да видиш как става, като разбира се скипнеш  първата част включваща друга оперативна система https://twitter.com/zndtoshi/status/1195672707586756608

това е безопасен и лонг търм ходл метод, защото не ти позволява да боравиш с койните така или иначе, а ако искаш да можеш и да набюдаваш адреса, съответно да може да му пратиш още койни, без да чупите криптирания файл, може докато създаваш мнемоника чрез iancoleman сайта, да сканираш XBUP-а с една апликация Sentinel на вече генерирания мненомик

звучи на пръв поглед трудно, но всъщност е супер лесно, а и аз не мога да обяснявам

• 0

Samurai wallet, записваш 12 думи и криптиращата 13 та. Пращаш на адреса и подаряваш 13те думи на семейството, добре е да са в  две копия хартия пластика нещо ламинирано и трайно за през годините и те вече да си ги пазят. Това го правя аз няколко пъти. Никакви флашки и тн. Евентуално след 10години или повече може да се наложи да се преместят койните на нови думи... Но това няма как да се знае кога би ли се наложило... Зависи от появата на смислени квантови компютри как ще се случи и кога, очакват да е след 2030.

• 0
Guest Гостенин

Добре звучи, но времевият хоризонт ми изглежда малко големичък - 20 години е много време и ако примерно сега  подариш 100 лв в крипто има "опасност" валутата тогава да струва 0.10 лв, е може и да е хиляда бинки,  на който вариант чакат и се облизват муунърите, но по-скоро клоня към първия вариант.  Успех!

• 0
Преди 8 часа, seven написа:

Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали как да съхраня биткойн и някоя друга алтернативна крипто валута в дългосрочен план, 18-20+ години?

Искам да взема коини за не особено голяма сума и да ги съхраня на някакво хардуерно устройство, разгледах "колд" уолетите но нещо не ми се струват удачни, както и цената им не е особено ниска. Единственото което се сещам е за портфейл от тип Jaxx който да експортна и да съхраня на USB 3.0 примерно.

Идеята ми е да направя подарък за бебето на един приятел, като предполагам след 20 години все ще има къде да отвори USB 3.0, както примерно сега все ще се намери къде да прослушаш касетка с музика...

Благодаря.

Ако имаш време да чакаш доставка най добрия вариант ти е https://opendime.com/  и ако имаш време да платиш доставката за 2 дни е при теб . 

Не препоръчвам да се поръчват много артикули за да се получи безплатна доставката , защото има проблеми . 

• 0

В дългосрочен план флаш-паметите не помнят. Съвременните електронни устройства не живеят толкова дълго.

Единствено твърд стоманен носител на информацията би помогнал.

Ето примери от тазгодишни тестове на метални "устройства за съхранение"
 https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test-iv/

И от предишни тестове
https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test/
https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test--part-ii-/
https://blog.lopp.net/metal-bitcoin-seed-storage-stress-test-round-iii/

• 0

всъщност @j2002ba2 е прав, 20 години няма да изкара никоя флашка/ хардуерно устройство 

хартията си остава най-добрия вариант, стига да можеш да я съхраниш правилно, аз лично съм имал по-голямата част от хаурдуерните портфейли и съм тествал със сигурност почти всички софтуерни и все пак колд стака ми си стои на хартия

освен това 20 години да не се пипа, не е гаранция, че формата на частния ключ ще е съвместим с най-новия софтуер, не че няма да има начин да бъдат изкарани, просто е едно нещо което трябва да се вземе в предвид

20 години е много, изчакайте 1-2 миньорски епохи и после си купете нещо хубаво :D

• 0
Мисля че хората ще се заблудят от тези ваши постове и ще направят грешка , която ще им струва койните !!
Първо пича до колкото разбирам иска да подарява биткойн ..  аз доста съм подарявал и имам всички налични хардуерни портфейли . За да подариш биткойн на някого който никога не се е занимавал с това трябва и двете страни да са 100% сигурни че никой от тях няма достъп до ключовете .. иначе се губи смисъла на подарък  . Нищо не пречи да му се подари един от тези https://opendime.com/ и да му каже че до две години е добре да си ги премести някъде другаде !!!
Второ.. за да създадеш хартиен портфейл в който да си сигурен че може да холднеш 20 години трябва да се направят много неща !
Трябва да се купят или сглобят чисто нов компютър или лапотп ,рутер , принтер , впн остройство !! Трябва всяко едно от това остройство да се провери всеки един чип и микрочип да не е компрометиран и трябва да се доверите на производителите на тези чипове. До тук това струва много време пари и доверие в хора които не познавате . После идва другия проблем със евентуалното харчене на тези койни .Само преди няколко дни един пич изгуби 1400биткойна заради този хартиен портфейл .
И след всичко това ти напрактика произвеждаш леджер нано s и същевременно се доверяваш на всички производители на чипове  които ползваш за създаването му при положение че моге да купиш хардуерен за 30 долара просто да го отвориш и провериш няколко то чипа вътре .
Във момента най добрия вариант е хардуерен портфейл за дългосрочно холдване до 5000 хил биткойна без проблема . 

• 0
преди 3 минути, umb написа:
Мисля че хората ще се заблудят от тези ваши постове и ще направят грешка , която ще им струва койните !!
Първо пича до колкото разбирам иска да подарява биткойн ..  аз доста съм подарявал и имам всички налични хардуерни портфейли . За да подариш биткойн на някого който никога не се е занимавал с това трябва и двете страни да са 100% сигурни че никой от тях няма достъп до ключовете .. иначе се губи смисъла на подарък  . Нищо не пречи да му се подари един от тези https://opendime.com/ и да му каже че до две години е добре да си ги премести някъде другаде !!!
Второ.. за да създадеш хартиен портфейл в който да си сигурен че може да холднеш 20 години трябва да се направят много неща !
Трябва да се купят или сглобят чисто нов компютър или лапотп ,рутер , принтер , впн остройство !! Трябва всяко едно от това остройство да се провери всеки един чип и микрочип да не е компрометиран и трябва да се доверите на производителите на тези чипове. До тук това струва много време пари и доверие в хора които не познавате . После идва другия проблем със евентуалното харчене на тези койни .Само преди няколко дни един пич изгуби 1400биткойна заради този хартиен портфейл .
И след всичко това ти напрактика произвеждаш леджер нано s и същевременно се доверяваш на всички производители на чипове  които ползваш за създаването му при положение че моге да купиш хардуерен за 30 долара просто да го отвориш и провериш няколко то чипа вътре .
Във момента най добрия вариант е хардуерен портфейл за дългосрочно холдване до 5000 хил биткойна без проблема . 

идеята на поста ти е доста добра, но невежеството ти я засенчва.

за да създадеш хартиен портфейл не ти трябва нов или еъргапнат комп. не ти трябва да проверяваш харудера има варианти, които ще те оставя сам да си ги потърсиш., не са един и два

да се довериш на лежър  да ти съхраняват койните не е най-добрия вариант изобщо от харудерните портфейли най-добрия е coldcard, колкото до изобщо доверието към хардуерните портфейли, щом имаш всички значи знаеш, че бек-ъп-а им е на хартия и това е най-важната стъпка, която те карат да предприемеш при създаването на портфейла

opendime е просто флашка, която няма да изкара 20 год. ако ще и запечатана във силикон

пича дето си е изгубил 1400 койна, си е ъпдейтнал electrum desktop-а не от където трябва, което е негова грешка, не в хартията.

и като цяло, за да обобщя доверието ми към хардуерните портфейли, само да ти кажа, че когато ledger не ми позволиха да си достопя койните в продължение на ден и,  поради "задръстване на мрежата"  (а аз всъщност не съм искал да ги местя, просто исках достъп до частните ключове заради BCH форка) подарих всички хардуерни портфейли, които имах

освен това на всички такива, буквално се доверяваш на чип производителя

по-лесно е да съхраниш хартия 20 години от колкото файл

Пиша това чисто информативно, не се подвеждай, че ползвам някакъв тон, всички сме тук да си помагаме и споделяме мнения.

• 0

Винаги съм се чудил - абе тия хартии къде ги пазите??? Някъде да са в безопасност и от пожар, и от крадци. Някакъв сейф в банка ли наемате или ги криете под дюшека? За мен по-добрият вариант е да си напишеш думичките в един текстов файл, да го zip-неш с една яка парола, така че да не може да се кракне толкова лесно и качваш архива както е криптиран някъде в gmail  да речем където може да се влезе само с двуфакторна ауторизация. Помниш паролите на архива и на мейла и си окей. 

• 0

Хардуерното устройство няма общо със платформата която се ползва . В случая леджера или coldcard добавяш и проверен кабел и батерия обикновена от магазина и чрез него просто създаваш сиида  . Тези 24 думички ги записваш на capsula като https://cryptosteel.com/product/cryptosteel-capsule/?v=dd65ef9a5579

или  друг метален и го заравяш или го сложи в океана или във пещ където искаш . През цялото това време не е включен по никакъв начин към компютър или каквото и да е устройство в Интернет. Не си длъжен ако купиш от леджер да го ползваш на платформата леджер защото нямат общо ! После може да го импортнеш във който си поискаш портфей , борса или т.н която е най сигурната за теб и това е всичко . Не знам за какво говори вамп но мисля че въобще не е наясно как работи хардуерно устройство .Хартиенитят е най сигурния , но просто казах че 99,99% от хората ,които го правят се провалят още при създаването му без да го осъзнават и в края на краищата за да стане 100 % сигурен си хвърлил една торба с пари и супер много време за да създадеш леджер нано с .

• 0
преди 25 минути, Гари написа:

Винаги съм се чудил - абе тия хартии къде ги пазите??? Някъде да са в безопасност и от пожар, и от крадци. Някакъв сейф в банка ли наемате или ги криете под дюшека? За мен по-добрият вариант е да си напишеш думичките в един текстов файл, да го zip-неш с една яка парола, така че да не може да се кракне толкова лесно и качваш архива както е криптиран някъде в gmail  да речем където може да се влезе само с двуфакторна ауторизация. Помниш паролите на архива и на мейла и си окей. 

При създаването на адреса , ключовете и паролата която казваш че ще зипнеш не е удачно . Точно при този процес трябва да си абсолютно изключен от Интернет и единствено със лист и хартия . И всяко едно импортване на тази информация където и да е било свързано с Интернет вече шансовете за сигурност намаляват . 

Това прави хардуерния портфейл чисто и просто създавати портфей, частен  кюч ,публичен ключ  и парола . 24 те думи са ти паролата . Тази парола за да бъде хакната все едно да отида да метна песечинка във вселената и ти да я намериш . Дори и със квантов компютър е невъзможно . За това тази парола никога не трябва да бъде вкарване където и да било онлайн.  

• 0
9 minutes ago, umb said:

При създаването на адреса , ключовете и паролата която казваш че ще зипнеш не е удачно . Точно при този процес трябва да си абсолютно изключен от Интернет и единствено със лист и хартия . И всяко едно импортване на тази информация където и да е било свързано с Интернет вече шансовете за сигурност намаляват . 

Това прави хардуерния портфейл чисто и просто създавати портфей, частен  кюч ,публичен ключ  и парола . 24 те думи са ти паролата . Тази парола за да бъде хакната все едно да отида да метна песечинка във вселената и ти да я намериш . Дори и със квантов компютър е невъзможно . За това тази парола никога не трябва да бъде вкарване където и да било онлайн.  

И къде съхраняваш после хардуерния портфейл?

• 0
преди 4 минути, Гари написа:

И къде съхраняваш после хардуерния портфейл?

Хвърли го , изгори го или каквото решиш . Единсвенотто което има значение вече са 24 думи котито си записал . Чрез тях може да въстановиш портфейлите си от където и когато си поискаш 

• 0
1 minute ago, tor said:

Хвърли го , изгори го или каквото решиш . Единсвенотто което има значение вече са 24 думи котито си записал . Чрез тях може да въстановиш портфейлите си от където и когато си поискаш 

Тия 24 думи помниш ли ги? Или ги записваш някъде? Това листче, на което си ги записал, на сигурно място ли е? Може ли да се загуби? 

• 0
Току-що, Гари написа:

Тия 24 думи помниш ли ги? Или ги записваш някъде? Това листче, на което си ги записал, на сигурно място ли е? Може ли да се загуби? 

По горе написах че това е чудесен вариант https://cryptosteel.com/product/cryptosteel-capsule/?v=dd65ef9a5579 

Предпазено от пожар, заметресение, наводнение и т.н включено със твоето въображение просто къде да го сложиш и това е . Ако си създал сийда чрез coldcard който е създаден за най параноичните примерно ,може да го имортнеш в леджер , саморай , трезор , кракен , бинансе  където поискаш и където е най безопасно за теб чрез сим картата без тези 24 думи да се импортват където и да било . Трезор примерно не е така ... при него тряба задълвително да създадеш сийда като ги импортнеш първо през тяхната платформа , което го прави доста по не сигурен защото трябва да им се довериш до голяма степен ! 

• 0
Преди 4 часа, vamp111 написа:

идеята на поста ти е доста добра, но невежеството ти я засенчва.

за да създадеш хартиен портфейл не ти трябва нов или еъргапнат комп. не ти трябва да проверяваш харудера има варианти, които ще те оставя сам да си ги потърсиш., не са един и два

да се довериш на лежър  да ти съхраняват койните не е най-добрия вариант изобщо от харудерните портфейли най-добрия е coldcard, колкото до изобщо доверието към хардуерните портфейли, щом имаш всички значи знаеш, че бек-ъп-а им е на хартия и това е най-важната стъпка, която те карат да предприемеш при създаването на портфейла

opendime е просто флашка, която няма да изкара 20 год. ако ще и запечатана във силикон

пича дето си е изгубил 1400 койна, си е ъпдейтнал electrum desktop-а не от където трябва, което е негова грешка, не в хартията.

и като цяло, за да обобщя доверието ми към хардуерните портфейли, само да ти кажа, че когато ledger не ми позволиха да си достопя койните в продължение на ден и,  поради "задръстване на мрежата"  (а аз всъщност не съм искал да ги местя, просто исках достъп до частните ключове заради BCH форка) подарих всички хардуерни портфейли, които имах

освен това на всички такива, буквално се доверяваш на чип производителя

по-лесно е да съхраниш хартия 20 години от колкото файл

Пиша това чисто информативно, не се подвеждай, че ползвам някакъв тон, всички сме тук да си помагаме и споделяме мнения.

Ти хартиения портфейл да не би да го създаде без да ползваш онлай принадлежност ? 

Леджер например не ти съхранява биткойните пич по никакъв начин . Както казах това устройство просто ти създава адрес , ключ и парола . Не си длъжен да ползвал леджер лайф .

Пича дето си загуби 1400 бтк е защото са го хакнали още при импортването на хартиения портфейл , другата фатална грешка е че е пратил първо само един биткой за да пробва и не е записал новия адрес и новия ключ който автоматично се създава при транзакция и така и да не го бяха хакнали пак щеше да ги изгуби . Нищо от това не може да се случи със хардуерен портфейл дори и да те хакнат . 

opendime не е само флашка и спокойно може да си я ползва 2 години  и да си ги прати другаде . 

Тва че на си ти били дали да достопиш койните поради задръстване на мрежата го оставям без всякакъв коментар , защото явно не знаеш как да боравиш с него ! 

Да на ако искаш да създадеш хартиен портфейл трябва да се довериш на 5000 хил производителя на чипове и да си един от този 1% най - програмисти във света . Докато при някои хардуерни имаш 5 чипа и отворен код който да провериш ! 

Не знам какво имаш предвид по файл пич ... веднъш създаден сийда тези думички са ти ключа и входа към койните ти не ти трябват файлове 

• 0
преди 33 минути, tor написа:

Ти хартиения портфейл да не би да го създаде без да ползваш онлай принадлежност ? 

Може да създадеш хартиен портфейл, офлайн. https://iancoleman.io/bip39/

По-сигурен вариант от този не знам.

• 0
Преди 20 часа, Гари написа:

понякога най-простия вариант е най-удачен, съжалявам, че не мога да ти разкрия как, но да в по-голяма безопасност от физически фактори е от който и да е хардуерен или софтуерен портфейл

• 0
Преди 19 часа, tor написа:

По горе написах че това е чудесен вариант https://cryptosteel.com/product/cryptosteel-capsule/?v=dd65ef9a5579 

Предпазено от пожар, заметресение, наводнение и т.н включено със твоето въображение просто къде да го сложиш и това е . Ако си създал сийда чрез coldcard който е създаден за най параноичните примерно ,може да го имортнеш в леджер , саморай , трезор , кракен , бинансе  където поискаш и където е най безопасно за теб чрез сим картата без тези 24 думи да се импортват където и да било . Трезор примерно не е така ... при него тряба задълвително да създадеш сийда като ги импортнеш първо през тяхната платформа , което го прави доста по не сигурен защото трябва да им се довериш до голяма степен ! 

това е така и аз писах, че coldcard е най-добрия вариант от HW 

• 0
Преди 18 часа, tor написа:

оставям те сам да научиш как се създава офлайн сиид, без да ползваш онлайн услуги

Леджер например не ти съхранява биткойните пич по никакъв начин . Както казах това устройство просто ти създава адрес , ключ и парола . Не си длъжен да ползвал леджер лайф .

ползваш техния софтуер и техния хардуер, "доверяваш се на производителите" транзакциите могат да бъдат цензурирани, ако искаш байпас на достъпа, трябва да ползваш бекъп-а

Пича дето си загуби 1400 бтк е защото са го хакнали още при импортването на хартиения портфейл , другата фатална грешка е че е пратил първо само един биткой за да пробва и не е записал новия адрес и новия ключ който автоматично се създава при транзакция и така и да не го бяха хакнали пак щеше да ги изгуби .

пича си е ъпдейтнал Електрум портфейла не от където трябва, след като е свалил злонамерения софтуер, вече дали импортва сийд от хартия, хардуер или софтуер е все тая, скрипта на хакерите директно опразва портфейла ти.

Нищо от това не може да се случи със хардуерен портфейл дори и да те хакнат . 

сънуваш, леджър и трезор се хаква за 15мин при физически достъп иначе ако им отвориш сайтовете може да прочетеш вариантите в които могат да ти откраднат койните и без осигурен такъв..

opendime не е само флашка и спокойно може да си я ползва 2 години  и да си ги прати другаде . 

говорим за 20год. за по-малко Да, опендайм е вариант, аз всъщност ако подарявам на някой биткойн бих му подарил точно зареден опендайм

Тва че на си ти били дали да достопиш койните поради задръстване на мрежата го оставям без всякакъв коментар , защото явно не знаеш как да боравиш с него ! 

признавам, явно съм малоумен, достъп до койните можех да имам, ако си ресторна уолита някъде другаде чрез ХАРИТЕНИЯ БЕКЪП, но както казах, на мен не ми трябваше достъп до койните, а до частните ключове, пак казвам явно съм малоумен и си пиша тук по цял ден някакви глупости

Да на ако искаш да създадеш хартиен портфейл трябва да се довериш на 5000 хил производителя на чипове и да си един от този 1% най - програмисти във света .

всъщност не трябва никакъв софтуер, има няколко метода, оставям те сам да ги откриеш, два от тях са споменати в "Биткой Дискусии" 

Докато при някои хардуерни имаш 5 чипа и отворен код който да провериш ! 

това са чиповете, които ползват старите леджъри: ST31H320, това е чипа на нано X: ST33J2M0, Колдкард: ATECC608A и Трезор: STM32F205 (щяха да го ъпдейтват, може и да е друг вече) оставям те да си ги провериш щом можеш, м/у другото Леджъра не е с напълно отворен код, само казвам... 

Не знам какво имаш предвид по файл пич ... веднъш създаден сийда тези думички са ти ключа и входа към койните ти не ти трябват файлове 

*wallet файла, който създава Биткойн Кор клиента, можеш да си го качиш някъде да си го криптираш, да си го криптираш и качиш някъде и пак криптираш устройството на което си го качил и т.н.  голямо криптиране, без да е нужно да си програмист или 1% от което и да е съсловие

• 0
Преди 17 часа, AdamKadmon написа:

Само казвам, че може да се създаде без да ползваш "онлайн принадлежност" 

Мерси

в този случай си ползваш компютъра, макар и офлайн, даже и да си го купил еъргапнат (без мрежова карта) пак се доверяваш на хардуера и софтуера, които са качени.

въпреки, че за мен един еъргапнат Lemur 15 с повечко рам и PoP!OS си е доста добър добър вариант ако искаш да свършиш сигурна работа, буквално всеки процес може да изолираш да си върви на виртуална машина, но както казах трябва повечко рам и тия лаптопи са по 2-3-5К лв. 

• 0
Преди 20 часа, Гари написа:

не е нужно да помниш 24 думи, може да си направиш сийд от 12 думи + 1 дума като пасфраза, 12-те думи вместо да помниш тях, може да помниш цифрите на които отговарят (номерата под които са записани в bip39word листа) + думичката ти която си заложил като пасфраза (бих препоръчал да е дума, която е извън word list-a и не може да намериш в оксфордския речник) понеже алгоритмите търсят от предварително зададен лист с думи, а хората помнят по-добре цифри от колкото имена/думи 

само идея :)

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

• Create New...