Jump to content
hash.bg - биткойн форум
  • 1

Биткойн съхранение в дългосрочен план 18+ години

seven
 Share

Question

Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали как да съхраня биткойн и някоя друга алтернативна крипто валута в дългосрочен план, 18-20+ години?

Искам да взема коини за не особено голяма сума и да ги съхраня на някакво хардуерно устройство, разгледах "колд" уолетите но нещо не ми се струват удачни, както и цената им не е особено ниска. Единственото което се сещам е за портфейл от тип Jaxx който да експортна и да съхраня на USB 3.0 примерно.

Идеята ми е да направя подарък за бебето на един приятел, като предполагам след 20 години все ще има къде да отвори USB 3.0, както примерно сега все ще се намери къде да прослушаш касетка с музика...

Благодаря.

Recommended Posts

• 0

Какъв е шанса например специализирани флашки като тази на Ledger да са компрометирани?

На мен много по-сигурна откъм кражба ми изглежда една обикновенна флашка, на която ти си направиш криптиране, като разбира се там пък остава проблема,

че тези флашки технически могат да се прецакат доста по-лесно.

• 0
Преди 6 часа, vonko1988 написа:

Какъв е шанса например специализирани флашки като тази на Ledger да са компрометирани?

На мен много по-сигурна откъм кражба ми изглежда една обикновенна флашка, на която ти си направиш криптиране, като разбира се там пък остава проблема,

За по-голяма сигурност най-малко 4-5 различни флашки или сд карти, отделно на няколко облака.

• 0
Преди 18 часа, vonko1988 написа:

крадците имат ли физически достъп до хардуерния ти портфейл, считай, че койните вече са техни

• 0
Преди 2 часа, vamp111 написа:

крадците имат ли физически достъп до хардуерния ти портфейл, считай, че койните вече са техни

е нали и в хардуерния портфейл прайвът ключа ще е криптиран? В момента и аз се чудя как да организирам дългосрочно съхранение на койни, плана ми е да вкарам там някакви пари, които мога да прежаля и да ги паркирам за едни десет години. Техническо лице съм, но досега грам не съм се интересувал от крипто нещата и се опитвам да наваксвам, а информацията е малко объркваща и всеки дава различни акъли. Намирам възможно security breach-ове или сериозен шанс за загуба на всеки един метод, за който прочета

• 0
преди 36 минути, vonko1988 написа:

е нали и в хардуерния портфейл прайвът ключа ще е криптиран? В момента и аз се чудя как да организирам дългосрочно съхранение на койни, плана ми е да вкарам там някакви пари, които мога да прежаля и да ги паркирам за едни десет години. Техническо лице съм, но досега грам не съм се интересувал от крипто нещата и се опитвам да наваксвам, а информацията е малко объркваща и всеки дава различни акъли. Намирам възможно security breach-ове или сериозен шанс за загуба на всеки един метод, за който прочета

-Криптиран или не и леджър и трезор с осигурен физически достъп до тях биват пробити и частния ключ извлечен!
-Ако ще съхраняваш 10год. някакво крипто, най-добре е да е биткойн!
-Сериозен шанс за загуба от всеки един метод, да, за това трябва сериозен бекъп и повече от обикновеното внимание !

*на мен колд стора ми е на хартия, ползвам coldcard mk3 само за да си генерирам сийдовете офлайн, устройството е напълно еъргапнато, никога не е включвано към нета, също се захранва от 9волтова батерия, не през дата кабел. 
*това е единствения хардуерен портфейл, който бих препоръчал, колкото до съхранението на хартията и като цяло бекъпа си имам собствен метод, който ако разкрия ще бъде компрометиран 

има доста информация в нета, за това гледай само макси каналите например в ютуб на това момче. има и други по-трудоемки методи, но щом си технически грамотен мога да ти споделя още варианти, най-важното от всичко е бекъпа ти (24-те думички) да са на сигурно място

• 0
Преди 1 час, vamp111 написа:

-Криптиран или не и леджър и трезор с осигурен физически достъп до тях биват пробити и частния ключ извлечен!
-Сериозен шанс за загуба от всеки един метод, да, за това трябва сериозен бекъп и повече от обикновеното внимание !

*на мен колд стора ми е на хартия, ползвам coldcard mk3 само за да си генерирам сийдовете офлайн, устройството е напълно еъргапнато, никога не е включвано към нета, също се захранва от 9волтова батерия, не през дата кабел. 
*това е единствения хардуерен портфейл, който бих препоръчал, колкото до съхранението на хартията и като цяло бекъпа си имам собствен метод, който ако разкрия ще бъде компрометиран 

има доста информация в нета, за това гледай само макси каналите например в ютуб на това момче. има и други по-трудоемки методи, но щом си технически грамотен мога да ти споделя още варианти, най-важното от всичко е бекъпа ти (24-те думички) да са на сигурно място

Ще го прегледам, благодаря. Може би не съвсем по темата, но в момента кой е най-добиря метод да прехвърлиш пари от банкова сметка към борсата(например кракен)? Револют като гледам няма опция, някой ми спомена icard... A до колкото знам бг банките могат да ти блокират сметката ако направиш директна транзакция от там

• 0
преди 4 минути, vonko1988 написа:

A до колкото знам бг банките могат да ти блокират сметката ако направиш директна транзакция от там

БГ банките блокират транзакции към борса да, за целта ползвай като междинка ICARD 

бг банка-> икард-> кракен
кракен-> икард- > бг банка 

• 0
Преди 6 часа, vamp111 написа:

Да видя дали ти схващам логиката-не искаш да пазиш прайвът ключа на портфейла, защото може някой да го докопа?

Защо инвестираш в него за да генерираш само сийд, а не използваш някакъв опън сорс алгоритъм във линукс на виртуалка или офлайн генератор?

Идеята с флашките ми се струва най-привлекателна, защото дори и някой да ги докопа поне не им е написано на челото, че държат прайвът ключ за койни.

За какви пари ако си купиш койни би ти било комфортно поне временно да ги държиш в борсата, примерно докато измислиш къде да ги съхраняваш?

• 0
Преди 13 часа, vonko1988 написа:

Да видя дали ти схващам логиката-не искаш да пазиш прайвът ключа на портфейла, защото може някой да го докопа?

Защо инвестираш в него за да генерираш само сийд, а не използваш някакъв опън сорс алгоритъм във линукс на виртуалка или офлайн генератор?

Идеята с флашките ми се струва най-привлекателна, защото дори и някой да ги докопа поне не им е написано на челото, че държат прайвът ключ за койни.

За какви пари ако си купиш койни би ти било комфортно поне временно да ги държиш в борсата, примерно докато измислиш къде да ги съхраняваш?

-да, частния ключ ,не ми е ок да държа на хардуерен портфейл
-да, ползвал съм офлайн скриптове да генерирам сийд, сега го правя през колдкарда, защото съм в параноя, че машината може да е компрометирана
-флашката е парче пластмаса, фибростъкло, силикон и мед, едва ли би удържала да работи 10години и ако не, ще трябва да разчиташ на бекъпа, който обикновено е на хартия и от там се връщаме до първоизточника на всичко, хартията!

-зависи какви пари считаш за значителни, в момента не държа повече от $80К общо във всичките ми акаунти по всички борси в които съм, но съм държал и с една нула повече отзад, като цяло ако няма да търгуваш изобщо не дръж нищо по борсите или на телефона си.

• 0
Преди 7 часа, vamp111 написа:

-да, частния ключ ,не ми е ок да държа на хардуерен портфейл
-да, ползвал съм офлайн скриптове да генерирам сийд, сега го правя през колдкарда, защото съм в параноя, че машината може да е компрометирана
-флашката е парче пластмаса, фибростъкло, силикон и мед, едва ли би удържала да работи 10години и ако не, ще трябва да разчиташ на бекъпа, който обикновено е на хартия и от там се връщаме до първоизточника на всичко, хартията!

-зависи какви пари считаш за значителни, в момента не държа повече от $80К общо във всичките ми акаунти по всички борси в които съм, но съм държал и с една нула повече отзад, като цяло ако няма да търгуваш изобщо не дръж нищо по борсите или на телефона си.

а дали е опасно да се държат в борсата биткойни за 3-4 хил лева за няколко седмици докато измисля как да ги съхраня дългосрочно?

имам двоен two-factor aunthentication в борсата от телефона

Искам да купя тези дни, цената расте и доста хора прогнозират 70к идните дни

• 0
преди 6 минути, vonko1988 написа:

а дали е опасно да се държат в борсата биткойни за 3-4 хил лева за няколко седмици докато измисля как да ги съхраня дългосрочно?

имам двоен two-factor aunthentication в борсата от телефона

Искам да купя тези дни, цената расте и доста хора прогнозират 70к идните дни

опасно е без значение от сумата, но нали искаш да купиш, дръж си ги докато купиш и после ги махни или ако искаш го дръж ако мислиш да спекулираш, аз не мога да ти кажа 3-4 хил. лева много ли са или малко

• 0
На 12.04.2021 г. at 13:51, vamp111 написа:

ColdCard с осигурен физически достъп до него бива ли разбит?

Ако го поръчам от официалния сайт, имат ли доставка от Европа или е от Щатите и се минава през страданието с митниците? При този сценарии и сигурността сякаш малко спада... Иначе от всички портфейли, които разгледах колд кард ми хареса най-много като концепция и сигурност

• 0
Преди 14 часа, vonko1988 написа:

ColdCard с осигурен физически достъп до него бива ли разбит?

Ако го поръчам от официалния сайт, имат ли доставка от Европа или е от Щатите и се минава през страданието с митниците? При този сценарии и сигурността сякаш малко спада... Иначе от всички портфейли, които разгледах колд кард ми хареса най-много като концепция и сигурност

coldcard е най-сигурния HW портфейл, страшно много прайвъси функции (аз например ползвам само тях, не го ползвам като портфейл) При осигурен физически достъп до него също може да бъде пробит и ключовете екстрактнати, няма хардуерен портфейл, който да устои на физическа атака, просто НЕ СЪЩЕСТВУВА такъв! 

има доставка до БГ но излиза около 30-70$ до колкото си спомням, идва след около месец след поръчката. 

• 0
Преди 2 часа, vamp111 написа:

coldcard е най-сигурния HW портфейл, страшно много прайвъси функции (аз например ползвам само тях, не го ползвам като портфейл) При осигурен физически достъп до него също може да бъде пробит и ключовете екстрактнати, няма хардуерен портфейл, който да устои на физическа атака, просто НЕ СЪЩЕСТВУВА такъв! 

има доставка до БГ но излиза около 30-70$ до колкото си спомням, идва след около месец след поръчката. 

А как точно разбиват криптиранията, след като на теория не би трябвало да може? И ако се добави допълнително криптиране на ключа с някой стабилен протокол, освен сийда?

• 0
Преди 2 часа, vonko1988 написа:

А как точно разбиват криптиранията, след като на теория не би трябвало да може? И ако се добави допълнително криптиране на ключа с някой стабилен протокол, освен сийда?

в момента не се сещам за друго да ти шерна

• 0

Едно криптиране ако бъде разбито спира да бъде ползвано за важни неща. Сиида с думите би трябва да го откраднат прочетата вземат ако ще и назаем, за да ти вземат койните. Ако някой портфейл го съхранява този сиид защитен с пиин трбява да си внимателен.

Аз за дълго съхранение ползвам тел със самурай уолет прехвърлям там койните и после изтривам приложението като сиида преди това го имам записан на други две офлайн места.

• 0
преди 55 минути, ivan написа:

Аз за дълго съхранение ползвам тел със самурай уолет прехвърлям там койните и после изтривам приложението като сиида преди това го имам записан на други две офлайн места.

Адмирации за гения ти, не се шегувам :) 

само нещо да допълня:  Да си наясно, че като гененрираш сийд със самурая те виждат мастер пъблик ключа, това го има на сървърите им, т.е. транзакциите ти към настоящите и всички генерирани в бъдещето адреси прилежащ към този сиид са известни на самурая. Също като го триеш приложението, надявам се да триеш и този файл от директорията им  /0/Documents/samourai/samourai.txt 

можеш да провериш дали си го изтрил, като си свалиш пак самурай дадеш да създадеш нов портфейл, ако не те пита за "restore from backup"

*на мен ми бъгна веднъж, всеки път като създавах чисто нов уолит ми даваше едни и същи думи, съответно ги терминирах и доста време не ги ползвах.

*можеш да комбинираш, като създадеш сиид да видиш пъблични ключ и да го импортнеш в SENTINEL друго тяхно приложение предполагам го знаеш, така имаш достъп до койните на сийда ти до там, че може да виждаш дали са там и да пращаш по тези адреси (така нареченото watch only) 

• 0

Извинявам се, че не е по темата, но бихте ли споделили КАК се прави сийд с допълнителна 25-та дума?

Четох преди време, че при Трезор има такава допълнителна защита, но не ми стана ясно как се прави.

Доколкото знам, но може и да греша, при Ledger няма такова въвеждане на 25-та допълнителна дума (той сам си генерира думите и ти трябва само да ги запишеш и потвърдиш, не ги променяш или допълваш)?

Някой ще сподели ли своя опит, ако го е правил?

• 0

@LuckyBG обикновено "25-та дума" както казваш, се казва "pass phrase" при повечето портфейли. 

например влез в този сайт и пробвай https://iancoleman.io/bip39/#english избираш език English, от падащото меню 24 думи. после BIP49 
кликваш Generate и ще ти създаде мнемоник с 24 думи, скролни на долу и забележи примерно първия публичен ключ генериран.

сега където пише BIP39 passphrase (optional) си напиши някаква дума или няколко такива, и ще видиш как се променя целия seed, publick i privat key. съответно адресите, които си видял също ще са различнини

най-сериозната защита срещи брутфорсване е допълнителната дума, разбира се обаче при опит да достъпиш койните ще изпиташ малко затруднение защото не всички портфейли поддържат въпросните пасфрази

• 0
Преди 4 часа, vamp111 написа:

....... разбира се обаче при опит да достъпиш койните ще изпиташ малко затруднение защото не всички портфейли поддържат въпросните пасфрази

Има ли някъде информация, кои хардуерни или софтуерени портфейли поддържат такава допълнителна пасфраза?

Ledger виждам, че поддържа ... но кои други?

• 0
На 20.04.2021 г. at 9:49, vamp111 написа:

От официалния сайт ли се поръча или влиза ли в митница?

https://store.coinkite.com/store/coldcard

Проблема ми е с митницата, от там е истински ад да се вземе нещо...

• 0

От официалния сайт ли се поръча или влиза ли в митница?

https://store.coinkite.com/store/coldcard

Проблема ми е с митницата, от там е истински ад да се вземе нещо...

да от сайта им, доставката е скъпа, тук също ще дължиш ДДС + някаква такса обработка на документи от БГ пощи, все пак може да мине покрай митницата без да се усетят, те повече гледат за дрехи и такива неща, защото видиш ли толкова много пари българите правят от продажба на дрехи в олх, че държавата си иска нейното... 

• 0
На 23.04.2021 г. at 16:40, vamp111 написа:

да от сайта им, доставката е скъпа, тук също ще дължиш ДДС + някаква такса обработка на документи от БГ пощи, все пак може да мине покрай митницата без да се усетят, те повече гледат за дрехи и такива неща, защото видиш ли толкова много пари българите правят от продажба на дрехи в олх, че държавата си иска нейното... 

Поръчах го днес, че все уж нямам време да се занимавам. Избрах по-скъпа доставка с федекс за 8 дена, 40 долара ме обръснаха там, но се надявам така да подмине митницата(на времето се случи с федекс точно). Coinkate store ли е официалния онлайн стор, гледам имейла за поръчката от там е дошъл?

Като пристигне, ако искам да си съхранявам ключа на самото устройство без да се занимавам с допълнителни усложняващи схеми, това добра схема ли е:

1. Включвам го с кабел в зарядното на телефона директно в контакта, генерирам частен с публичен ключ

2. Преписвам на хартия публичния ключ и си го пращам по имейл на компютъра

3. Пращам от борсата малко койни за 100-200лв да видя, дали не съм сбъркал с преписването

4. Изпращам останалите

Доколкото разбрах кода на ОС-а на устройството е опън сорс, къде е качен където може да се прегледа и с някакъв къстъм ОС ли е или?

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

• Create New...