Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Schnorr Taproot - Поредният технологичен ъпгрейд

ivan
 Share

Recommended Posts

• ivan changed the title to Schnorr Taproot - Поредният технологичен ъпгрейд
  • ivan pinned this topic
  • 3 months later...

Reduced transaction fees. The transaction data size for making complex Bitcoin transactions is dramatically reduced. That means transaction fee costs for using more complex Bitcoin wallet features (such as multisig, or time-locking) will decrease significantly. It will be much cheaper to send a transaction from your Bitcoin multisig wallet!

Increased privacy. With Taproot and Schnorr signatures, Bitcoin wallets with more complex spending conditions, like a multisig wallet or one that uses time-locking, will no longer be distinguishable from simple single signature wallets unless they spend the funds using their "uncooperative / recovery" spending conditions. This will let more complex wallets "blend in with the crowd" better from the perspective of on-chain analytics.

More wallet functionality. Developers can work on creating vaulting logic that is better protected against permanent loss by having multiple timelocked redemption conditions. As an example of this, you could create a 3 of 5 multisig wallet that "gracefully degrades" to a 2 of 5 wallet if you don't move funds from that wallet for 5 years. This would allow you to recover your Bitcoin even if you lose 3 of your 5 keys! In a situation like this, the privacy benefit of Taproot is important - you wouldn't want someone else knowing that this is how your wallet is set up simply by looking at your on chain data.

+ New LN

Payment Points Part 1: Replacing HTLCs with PLTC https://suredbits.com/payment-points-part-1/ 

Payment Points Part 2: “Stuckless” Payments

Payment Points Part 3: Escrow Contracts

Payment Points Part 4: Selling Signatures

Често задавани въпроси от Елън и други умни и не чак толкова умни хора:

В: Защо се прави всичко това, като може просто да ползваме по-голям блок и по на често?

О: Защото трябва да използваме максимално ефективно мястото в блокчейна.

пс. Ако някога ДВГ-тата не им бяха слагали подобрения като турбо, интеркулер, инжекционно впръскване и тн. сега щяхме да караме коли с ДВГ-та като на влак(локомотив), и да си мъкнем по една цистерна като ремарке с гориво.

пс2. Колкото и ефективно да използваме ДВГ-тата и да ги подобряваме е нормално да имат физически лимит, който да не може да се надмине, както и при блокчейна(записани транзакции на мегабайт). И за тази цел не е необходимо да се увеличава блока на блокчейна а да се изнесат микро транзакциите и не чак толкова само микро на друго място, това място се нарича LN и SideChain, транзакциите се записват на друго място и не стоят във блокчейна, което позволява милиони мигновени плащания в секунда с нищожна такса! Нещо което не предлага никой Алткойн!

преди 22 минути, AdamKadmon написа:

Нали сам беше казал, че интегриран LN има и на алткойни :huh:

Имах предвид, LN като скорост сравнен с L1 на алткойоните.

А иначе че има LN при други като Litecoin има но реално, това е копие на направеното във биткойна. Има и L2 и при етериума, но той на практика не се ползва, понеже токъните почти няма как да вървят там, защото са замислени да бъдат в L1, а при биткойна идеята е смарт договорите и токъните по начало да са в L2 и да имам как да се ползват там.

• 4 weeks later...
Преди 4 часа, vamp111 написа:

@ivan прочети статията и този тред, ако нещо не разбереш ми пиши

https://bitcoinmagazine.com/culture/building-on-taproot-payment-pools-could-be-bitcoins-next-layer-two-protocol

Интересна концепция payment-pools Дано след активацията на тапруут да се приложи.

• 2 weeks later...
На 18.05.2021 г. at 10:00, AdamKadmon написа:

Нали сам беше казал, че интегриран LN има и на алткойни :huh:

Не ми се харесва, че са се вадили някакви мои въпроси и мнения, и са се местили в други теми. На този мой въпрос съм цитирал @ivan,  "Мигновени плащания с нищожна такса! Нещо което не предлага никой Алткойн!" а не виждам неговото мнение по-горе. Това, както и, че действително нямам спомен да сме коментирали Тапроот по време на разговора ме навежда на мисълта, че тези мои думи са извадени от някакъв контекст и сложени тук. 
Не знам дали е практика и каква е целта, просто искам да изкажа раздразнението което изпитах, като видях случилото се. Биткойн е censorship resistant, a това е Биткойн форум, затова го изказвам това. 

Поздрави ! 

Преди 7 часа, AdamKadmon написа:

Не ми се харесва, че са се вадили някакви мои въпроси и мнения, и са се местили в други теми. На този мой въпрос съм цитирал @ivan,  "Мигновени плащания с нищожна такса! Нещо което не предлага никой Алткойн!" а не виждам неговото мнение по-горе. Това, както и, че действително нямам спомен да сме коментирали Тапроот по време на разговора ме навежда на мисълта, че тези мои думи са извадени от някакъв контекст и сложени тук. 
Не знам дали е практика и каква е целта, просто искам да изкажа раздразнението което изпитах, като видях случилото се. Биткойн е censorship resistant, a това е Биткойн форум, затова го изказвам това. 

Поздрави ! 

Имаше нещо бяхме дискутирали но вече не помня. Май си беше в темата за биткойна или не знам... Освен да съм искал да ги преместя в LN темата а тук да са по-погрешка. Нямам спомен. Но в никакъв случай не е било да искам да вадя думи от контекста или нещо подобно, предполагам съм искал да преместя нещата в подходяща тема.

Не съм спирал/редактирал на някого мненията въпреки, че много са били с противоположни възгледи, не мисля, че това би се случило и за напред. Ако кажеш къде трябва да са двете мнения моето и твоето местя ги! За да си е ок хронологията.

Сигурен съм, че не си го направил с някаква задна мисъл. Мисля, че коментирахме Декред в Биткойн новини по света, така, че и преди това си беше в грешна тема. 

А сега за да влезем малко в тази, искам да питам къде мога да намеря някаква информация за Тапроот ? Минаха ли пуловете с над 90% , прие ли се, отложи ли се, какво се случи ? 

Преди 19 часа, stanoev94 написа:

Здравейте. Преди 2 седмици мина гласуването, което се прие с над 90%. Можеш да видиш в https://taproot.watch

Някаква статия или информация относно  часът на приемането ? Благодаря ! 

• 9 months later...