Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Recommended Posts

Хубаво е, че сте на едно мнение с bullbear, но не разбирам защо псуваш Ципрас и гърците, след като те са единствените, осмелили се да разчупят статуквото и останалият свят може само да спечели от пътя, по който гърците поемат.

Link to comment
Share on other sites

Прочети следната статия:
http://www.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7

 

с две думи - дългът е даден първоначално от частни банки. Те като знаят, че гърците работят само по 6 часа на ден и вземат 2 заплати повече, защо са им отпуснали тези дългове? И защо когато Гърция не може да ги плати, тези дългове се поемат от милите европейски граждани, а частните банки не са оставени да изсърбат каквото са си надробили?

 

Ако се замислиш, идеята че това граничи с тероризъм не е толкова извънземна сякаш....

 

Не е луд този дето яде баницата, а този, който му я дава. 

Link to comment
Share on other sites

Ами защо имаш проблем с това, че Ципрас се опитва да избяга от плащането на тези дългове? Вярно е, че тези дългове вече са към всякакви между-държавнически организации и по закон е невъзможно да бъдат опростени. Но пък се чудя, ако Гърция спре да ги плаща, какво? Ще ги нападнат ли? Европа не е Америка, все пак. Ще ги изключат от търговията ли - за да ги подарят на Русия и Китай... Май-май нищо не могат да направят!

 

Точно защото от ЕУ и МВФ нямат ответен ход, Ципрас и Варуфакис си позволиха да идат толкова далече. Да не забравяме, че специалността на Варуфакис е game theory - повечето хора си нямат представа какво е game theory, но това е доста силна теория точно за случаи като този.

 

Така че, евалата на гърците. Шибаната тройка трябва да бъде публично изобличена и да спре с тази вече изтъркана схема на съвременно поробване. Създават нулички и единички в компютъра, дават невъзвръщаеми заеми на държава по държава, и после поставят условията си, както им е удобно. 

Гърците, макар и с огромен риск за тях, поне дават шанс тази заблуда да бъде разобличена и цялата постройка да се сгромоляса. Защото е ясно, че в момента светът не стои добре, и са нужни фундаментални промени, ако искаме той да просъществува.. 


 

Link to comment
Share on other sites

 Здравейте и от мен :) дискусията е интересна и бих искал да се включа, но колкото повече чета толкова повече се убеждавам, че има доста политика в бекграунда  до която няма да има публичност скоро.

Link to comment
Share on other sites

(отделих дискусията в нова тема по разбираеми причини)

 

Ами да ти кажа, доста хора не са ми връщали доста пари, повечето от които съм им ги дал в "много трудни" за тях моменти. И макар че и лихви не съм им искал, пак не виждам как да си взема парите....

 

Ето една много интересна статия от Spiegel от преди малко

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-christine-lagarde-steht-vor-den-truemmern-ihrer-politik-a-1042390.html

 

Интересни неща има вътре, но ще спомена само факта, че е прецедент в историята на МВФ да има такава ситуация с държава, която не е от третия свят...

 

Интересен е и анализът на МВФ, че според тях Гърция не може да изплати отпуснатите дългове, но въпреки това им дава пари назаем.

 

Според мен гледаш на всичко се едно става въпрос за мен, теб и стоко, а всъщност става въпрос за гадни политически игри, в които гръцките граждани дори не фигурират като пионки. Или поне до сега... Така че евалата за това, което правят.

Link to comment
Share on other sites

Интересни развития от снощи. Играта на руска рулетка и от двете страни е наистина професионална, жалко само, че гърците все пак са с балкански манталитет и като гледам по заглавията на вестниците им днес, май май вече съжаляват за ОХИ-то.... А колебанието е най-лошата карта в момента.

 

В същото време, всички тези прекомерни заплахи в стил "Казахме ли ви? Сега ще видите каква грешка направихте." - дори от Ангела Меркел - според мен са ясен признак, че и на ЕУ-то не им издържат много нервите.

 

Защото какво ще стане, ако Гърците не предложат достатъчно стриктна програма и се случи Grexit? Размирици - това е най-меката дума, хаос, хуманитарна катастрофа. Което след една седмица ще обърне настроенията в обществото в Зап. Европа и ще се започне с помощите, които ще изискват не само много повече пари, но и много повече организация и действия, отколкото, ако сега сложат малко нулички в компютъра.... 

 

Разбира се, не могат да решат ситуацията просто с нуличките, защото случката става първа серия от дълъг сериал...

 

Всичко почва да ми прилича на 2008-ма с Lehmann Brothers и федералния резерв. Федералният резерв решава да покаже, че няма прекалено големи банки за фалит и така да дадат знак на останалите да внимават повече за в бъдеще. И отказват да напечатат няколко стотин милиарда в помощ на Лемън. Резултат: световна рецесия и разходи в трилиони долари от последвалата криза... За същото става дума и сега.

 

Та въпросът е Ципрас колко е луд и доколко ще му стигнат нервите и подкрепата. Но пък и той вече няма много избор. Ако сега клекне на по-лоши условия от предложените му на 30/6, той си подписва смъртната политическа присъда и направо вечна омраза от гръцкото общество. Така че, той няма голям избор, освен да играе вабанк до край - имаше даже такава концепция в game theory, ама не се сещам името ѝ: да успееш първи да се поставиш в такава ситуация, че за противника ти да е ясно, че нямаш друг избор, освен да вземеш най-катастрофалното и за двамата решение. Тогава той трябва да "спасява положението"... И сякаш ходът на Ципрас и Варуфакис беше точно този.

 

Иначе аз имам планувано море в Гърция следващата седмица, но почвам да се замислям, дали да отивам...

Link to comment
Share on other sites

Това тук е много интересно

 

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-07/greferendum-shocker-tsipras-intended-lose-and-now-trapped-his-success

 

по-точно:

 

 - варуфакис е искал национализация на банките и пускането на паралелна валута. Което хич не е лоша идея, но на Ципрас му е дошло в повече, оттам и оставката....

 

 - Ципрас не си е мислил, че ще спечели....

Link to comment
Share on other sites

Той пусна градския транспорт безплатен за всички, така по-лесно може да пътуваш до банкомата.Цицус е ясен на мен ми е по-интересен Варуфакис, той дори имаше и статия за биткойн в блога си.Сигурно възнамерява да пусне драхмакойн и всички гърци ще пазаруват със смартфони - за едно по-светло дигитално бъдеще.  :D  :D  :D

Link to comment
Share on other sites

Всички крайности, било то като разсъждения или постъпки, имат обратен ефект. Сори Данчо, много те уважавах, но все повече ми приличаш на Дани Сапфиров в разсъжденията си. Махни анти комунистическите очила и ще продължиш да печелиш. Уж си добър покер играч ...

Link to comment
Share on other sites

Хора, Гърция си заминава. Ето го планът на Шойбле, с който се предлага временен Грексит:

 

CJqMmNHWEAA704z.jpg

А това, докато го четох, не можех да повярвам, че се случва в мирна Европа през 2105:

 

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-11/finland-echoes-germany-wants-greece-out-five-other-nations-back-grexit

Link to comment
Share on other sites

Ако сега гърците клекнат, ще се посипя с пепел, но мисля, че няма начин. Ето добра характеристика на исканията на ЕУ от днес, картинката я намерих в ZeroHedge, те я копират от TheDude:

 

20150712_EUR2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Нещо не ми е ясна картинката - как си мисли Ципрас, че гръцкият парламент ще се съгласи на тези условия до сряда?

Или си продаваш суверенитета за 80 млрд. или марш от еврозоната, аз така го разбирам. Ципрас реши да играе за реми, но вместо това получи предложение за грозен садо мазо завършек. Германия умее да разцепва Европа.

Link to comment
Share on other sites

Както добре се вижда от цитираните мнения на няколко банки в тази статия:

 

http://www.zerohedge.com/news/2015-07-13/deal-struck-following-total-capitulation-tsipras-market-now-awaits-greek-reaction-dr

 

нещата стават доста по-лоши за ЕУ като цяло.. Правителството на Ципрас няма бъдеще, ако приеме това унижение, а следващото правителство като дойде първата му работа ще е да се отметне...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...