Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Български банки и крипто валути


Recommended Posts

От известно време се опитвам безуспешно да преведа пари на Kraken или Coinbase с цел да си купя криптовалути. Всички български банки, през които пробвах да направя превод ми създават проблеми. Резултатът до сега е следния:

 

1. Булбанк и ПИБ онлайн банкирането ми дава съобщение "Невалиден IBAN", когато се опитах да преведа на Kraken или на Coinbase.

 

2. Когато пробвах да направя превод през онлайн банкирането на Сибанк, ми се обадиха и казаха, че ще канцелират превода, защото "не работели с биткойн"

 

3. Обадих се на Прокредит банк и ги питах дали ако отворя сметка при тях ще мога да правя преводи към сайтове за обмяна на криптовалути. Отговориха ми, че и те не работели с Биткойн и не можело. 

 

Моля пишете какъв е опита ви с българските банки и крипто. Има ли банка в България, която да няма проблем с такива транзакции? След опита ми до сега с банките имам неистово желание да си изтегля от тях всички пари, които имам и да ги обменя в криптовалути.

Link to comment
Share on other sites

Можеш да купиш биткойн от бг сайт. Методи на плащане - през БГ банка или друг метод и след това евентуално от биткойн портфейла си да преведеш в сметката на борсата си. www.crypto.bg, www.rgcoins.com, www.bitcoini.com 

 

ПП: Ако искаш само да си имаш биткойн без специално да се занимаваш с търговия (което е доста добро решение), няма нужда да превеждаш биткойн към борсите.

Edited by metaflute1
Link to comment
Share on other sites

от DSK към Fidor Bank (КРАКЕН) няма никакъв проблем, без забавяния, без ограничения... това е депозит от банка към банка какво общо има с Биткойн та да ти отказват от банките ??? Реално може да преведеш парите и после да си ги пуснеш обратно към твоята банка без да си купуваш Биткойн от Кракен, мисля не е задължително   :D  

Link to comment
Share on other sites

ВАМП,тука не си сьвсем прав.Райфайзен и Прокредит са ми отказвали превод кьм друга банка като видят основанието за плащане.То знаеш какво е обикновено,дьльг код от цифри.При вьпроса ...защо,ми казаха политика на банката и толкоз

Link to comment
Share on other sites

в основанието не пише "за закупуване на биткойн"  колкото и дълъг номер да е, това може да е референт за превода към личната ти сметка в тази банка, аз доста бих поспорил за това с банката ми ако ми откаже такъв превод...

Link to comment
Share on other sites

vamp111, Банките гледат IBAN номера. Те знаят номерата на различните крипто борси и като видят превод натам го отказват. Очевидно номерата са blacklist-нати. Междувпрочем бях пробвал с Paysera и те също отказаха превод. Чел съм, че и Transferwise отказват.

Link to comment
Share on other sites

Немската Fidor Bank e всъщност предплатена карта към онлайн-банка без физически клонове, която се използва много често за измами и има много лоша репутация в Германия а очевидно е блеклистната и в много банки по цял свят, проблем с превод към нея има най-често когато човек се опитва да прави превода онлайн, мисля че ако отидеш лично в банката и си пуснеш превода с платежно нареждане на хартиен носител няма да имаш проблем. Преводи към Фидор биват блокирани от много други банки по цял свят без причина, само защото статистически често се случват измами с предплатените им карти, а платежни системи като пейпал например също автоматично скенират IBAN-номера и ако сметката е във Фидор (както и други подобни банки които не им харесват) отказват услугата без по-нататъшни обяснения дори и да им звъннеш по телефона да попиташ за причината пак не казват тъй като е част от антифрода. В Германия можеш лесно да си отвориш такава сметка с верификация само по уеб камера или да си купиш предплатена карта от бензиностанцията и да преведеш после хакнати пари или пари от онлайн измами, предполагам сериозните банки не са искали да работят с кракен не защото Кракен са измамници а защото просто искат да подливат вода на развитието на биткойн и за това им се е наложило да използват сметка в банка с толкова лоша репутация.
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте,

 

А при мен е обратното...от Кракена тегля евро по сметката ми Райфайзен и преди малко ми се обадиха да ми кажат че не работят с крипто борси и ще ми спрат превода, а преди това ми минаха няколко превода без проблем

Link to comment
Share on other sites

В крипто.бг до момента нямаме върнати преводи освен един от Юробанк (Пощенска банка), но там причината нямаше нищо общо с криптовалути. Клиентът си беше объркал IBAN-a или името на титуляра...  :D След повторно нареждане с коректните данни всичко беше ок.  :)

Link to comment
Share on other sites

има ли вероятност ОББ да ми отказват преводи от крипто.бг?

До сега не сьм имал проблеми с ОББ,обаче се обаждат да те разпитват ако правиш превод над 100 000 лева.И таксите са им сравнително скьпи на фона на европейските банки с които сьм работил.

Link to comment
Share on other sites

обб и дск са с най-скъпи такси, цкб сравнително ок, прокредит най-ефтино, като цяло даже за всичко май прокредит имат най-изгодните условия.

 

превод над 100 000 влиза и в полезрението на НАП, най-добре за 24ч не превишавай 4999лв и 9999лв за седмица! 

Link to comment
Share on other sites

аз ако съм тръгнал за 2x-3x на инвестицията, все ми е за превода дали ще е 10 или 30 лв.

 

иначе много плезно инфо за което ви благодаря и на двамата. аз сега имам да си тегля 20-30 бона, какво веднъж седмично по 10 ли да викам? много ще се проточи, биткойн ще падне сигурно междувременно :( искам накуп да ги дръпна

 

аз реално нищо нередно не съм направил, като ме питат ще им кажа и така. пазя си сметка колко да запазя за данък догодина.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Колеги, има ли някой още с отзиви от Райфайзен ?
Оптивам се в момента да направя депозит към Кракен и ми звъняха от Райфазен да ми кажат, че ми отказват трансфера защото не работели с такива брокери, които търгуват криптовалути.
5 минути след това ми звъняха отново същите хора и ми казаха, че са ме подвели и мога да извърша превода, но трябва да попълня декларация за произход на средствата.
Това буди у мен съмнения, че ако искам да изтегля пари обратно има голяма вероятност да ми блокират превода.
 

Link to comment
Share on other sites

много БГ банки са така, изходящ превод ще ти направят, но входящ от борса (банка на борса) след като ти влезе по сметката ти звънят и почват да правят проблеми..... м/у временно ти е замразен превода...

 

@Tronald Dump, какво ти пречи да ги обърнеш във фиат във борската докато е висока цената и после на етапи си ги пускай насам, вкараш ли над 10К 100% ще ти се обадят да те питат как си... ако ги вкараш на веднъж ще трябва да попълваш декларация за произход, вероятно и трябва да платиш 10% данък и ще си чист пред държавата.

Link to comment
Share on other sites

нямам никакъв проблем да платя 10% данък, или да пиша декларация

страхувам се обаче от замразяване на сметка или да идват някакви и да им покажа всеки един вход и изход кога е бил и всяка една търговия (те са хиляди и ще полудея)

 

не бих си направил множество преводи защото ме мързи, а и защото когато ще ми трябват парите, ще ми трябват накуп

Link to comment
Share on other sites

С дебитна карта mastercard към Райфайзен, купувах в coinbase  BTC, ETH и LTC без проблем до 500 Евро, също направих и пареичен превод, където лимита е доста по-висок (не го знам колко точно), само не знам как ще ми преведат парите обратно. Евнтуално през крипто бг в койни.

 

П.П. таксата за превода беше 46лв., а лимита 500 Евро мисля, че е наложен от coinbase и е седмичен.

Edited by tziko
Link to comment
Share on other sites

  • batibon changed the title to Български банки и крипто валути
  • batibon pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...