Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Български банки и крипто валути

Recommended Posts

Вчера внасях пари на каса в ДСК и питах каква им е политиката към криптовалутите, жената извика някакъв мъж не знам с какъв ранг той ми обясни, че просто им е наредено да не приемат преводи от и към борси! Аз най-учтиво му благодарих и си тръгнах, междувременно депозитите ми към и от Кракен продължават почти ежедневно...

така че БГ банките и тяхната политика, ще ги оставя без коментар!

но @stamen това което се опитвате да предприемете е стъпка към едно по-добро и свободно общество и аз с радост бих участвал в подобно начинание

Alianz - входящи такси: 5 BGN до 1000BGN, над 1000 - 0.1% минимум 12BGN

ОБАЧЕ - на въпрос имат ли проблем с входящи или изходящи преводи към примерно Coinbase - отговорът беше - ВЕЧЕ И ПРИ НАС НЕ МОЖЕ.

2. Превод от Coinbase към ДСК мина успешно днес го получих. Но явно и те стават рискови, щом на думи вече не може.

Мисля че в БНБ след декември месец когато и портиерът си е купил биткоин, някой е направил анализ и очите му са станали на палачинки. Ако 7-8 цифрена сума е излязла от икономиката ни под форма на такива преводи и са си казали "ами ако всеки месец е така", е станало забавно. Викнали са банките и са им казали - кой както може да спре това.

Сега всяка банка отказва (поне на думи) с тъпи аргументи и никакво съответствие с общите им условия. Златна мина за адвокатите :)

ДСК още Ноември бяха излезли с писмено обяснение на сайта им, че няма да работят с криптовалути, явно проекта им от тогава стои на едно обяснение на сайта нищо повече

https://status.coinbase.com/

Coinbase за последните няколко седмици са взимали по няколко пъти пари за една и съща транзакция. Видях, че някой е изгорял с над $60,000 !

Аз пазарувах няколко пъти от началото на м. Февруари, но не забелязах такива проблеми. Днеска забелязах, че имам някакво движение от CB, което гласи "Reversal Cash, сумата в евро/ London Coinbase trav...", но не забелязвам да имам промяна в наличността, нито пък да са ме таксували повече от един път.

Не знам как да го тълкувам това, но ако сте пазарували през последните две седмици от CB си прегледайте сметките! Аз лично си изтрих акаунта там и не искам да ги виждам повече тея измикяри. Доста хора са им насъбрали...

Edit: може би не публикувах в правилната тема...

Европейските надзорни органи предупреждават
потребителите за рисковете от купуването на виртуални валути

Българската народна банка се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали. С пълния текст на прессъобщението потребителите могат да се запознаят тук.

http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20180214_BG

Всички наши банки ще отрежат преводите, това е. Общоевропейска политика.

The first exchange is Latvia-based Hodlhodl which launched in beta-mode its new P2P platform. The second one is Bulgarian Crypto.bg which is developing its own service that may replace the fiat medium with a token.

https://hype.codes/european-crypto-exchanges-launch-p2p-platforms

Прослави се нашто Crypto.bg. Нищо, че още не работи. 

12 hours ago, stamen said:

Днес говорих с адвокат, който има опит в банките. Много желае да заведе дело срещу тях - трябва му просто писмено доказателство, че такъв превод е отказан. Защо да не се обединим всички и да заведем общ иск? Аз до днес бях доста скептичен към подобни идеи, но днес като ми обясни адвоката, мисля вече иначе.

Пишете тук или на лично. Човекът каза, че много обича да съди банки :)

Твърдо ЗА! В случай, че решите нещо ще помагам с каквото мога!

@stamat готин сайт си направил, браво за труда! това може да ти е полезно в случай, че не го знаеш:

exchange info

Преди 2 часа, Гари написа:

Европейските надзорни органи предупреждават
потребителите за рисковете от купуването на виртуални валути

Българската народна банка се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали. С пълния текст на прессъобщението потребителите могат да се запознаят тук.

http://www.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20180214_BG

Всички наши банки ще отрежат преводите, това е. Общоевропейска политика.

ще трябва правно да се обосноват, защо са ми отрязали превода...

Ето как се обосноваха "правно" при мен - подчертаванията са си техни, да ми наблегнат кое да гледам. Няма съдия, който да приеме това за основание за отказ.

По отношение на Вашето запитване:

Съобщение от 08 декември 2017
Уважаеми клиенти,
Голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които Fibank работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. В тази връзка Fibank не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути.
На всички търговци на криптовалути е предоставена възможност да разполагат със своите средства, за да се разплащат с клиентите си.

Общи условия за откриване и водене на банкови сметки и за предоставяне на платежни услуги (по ЗПУПС)
4.12……В случай на отказ Банката уведомява Потребителя писмено за основанието за отказа, освен ако разкриването на тази информация би било в противоречие с целите на националната сигурност, обществения ред или законодателството относно предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.
9.5.1. В случай на невъзможност да изпълни платежната операция Банката по искане на Ползвателя му съобщава за причините за отказа и начините за поправяне на грешките, когато неизпълнението е поради допуснати грешки, освен ако е налице забрана за предоставяне на подобна информация съгласно законодателството на Р България или акт на Европейския съюз.
9.5.3. Платежни нареждания, чието изпълнение е отказано, се смятат за неполучени и Банката не носи отговорност за изпълнението им съгласно настоящите Общи условия.
21.4. Банката извършва платежни операции при спазване на нормативните и банкови изисквания и международни стандарти в областта на мерките срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма, като за тези цели има право след получаване на нареждането, да извършва съответните проверки, да изисква допълнително представяне на документи и/или информация, или спира (отказва) изпълнението на платежни нареждания при съмнение, че същите не отговарят на изискванията; наредени са от или в полза на лица, които или чиято дейност са под режим на санкции/забрани за разплащания от съответната платежна система и/или доставчик/ци на платежни услуги, когато са необходими допълнителни проверки за установяване на факти и обстоятелства, свързани с прилагането им. В тези случаи сроковете по раздел Х „Срокове за изпълнение и вальори“ от настоящите Общи условия се удължават за времето на проверката, предоставянето на допълнително изисканите документи или информация. Платежно нареждане, чието изпълнение е отказано, се смята за неполучено. Последиците от неизпълнението или забавеното изпълнение остават изцяло на риск, отговорност и за сметка на Наредителя.

21 hours ago, stamen said:

Днес говорих с адвокат, който има опит в банките. Много желае да заведе дело срещу тях - трябва му просто писмено доказателство, че такъв превод е отказан. Защо да не се обединим всички и да заведем общ иск? Аз до днес бях доста скептичен към подобни идеи, но днес като ми обясни адвоката, мисля вече иначе.

Пишете тук или на лично. Човекът каза, че много обича да съди банки :)

Според мен най - лесния начин да се получи доказателство е да се нареди превод чрез електронно банкиране. Така ще има следа за иницииране на превода и след негово спиране от страна на банката. 

80% от служителите в българските банки са разни връзкари, курви и откровени некадърници - демек тези фирми работят като държавни предприятия от преди 89-та година. Ако сте решили да ги съдите, сега е момента. Със сигурност ще има не малко спечелени дела, но това ще е само в началото - после ще променят условията и край.

На мен Райфайзен през декември първоначално ми отказаха нареждане към Кракен от онлайнбанкирането с обяснение, че трябва да отида лично на гише да го направя за да подпиша декларация за произход на парите. Стана скандал по телефона, как парите ми от заплата, които те виждат по сметкта и от които нареждам са станали съмнителни изведнъж докато са ги държали в банката и възмущението ми че няма възможност електронно да се попълни такава декларация. Отговорът им беше - така работи софтуера не иска декларации за сума по-малка от законово определената, но решили че е рискова операция?! Казах им, че ще си сменя банката щом ме смятат за рисков клиент предвид цялата история, която имам при тях и се местя в ДСК. Наредих тогава превод към Мистър Танго. На следващия ден гледам в сметката ми - превода към Мр. Танго отменен, а изпълнен този който си е директен към Кракен. Преди 2 седмици отново направих превод директно, но към Битстамп и го изпълниха без въпроси. След това имам няколко пак покупки с КК от борсата директно  - отново без проблем. Така че засега си оставам в банката и се надявам за последните дни да не са променили нещо. Ако ми откажат ще искам писмени обяснения, но за съжаление в скоро време не предвиждам преводи в тази посока.

С дебитна карта на Сибанк до края на януари минаваха плащания до Coinbase. Вече не минават. През 2017г. и преводи от Coinbase към Сибанк минаваха. След това не съм пробвал. Звънях - обяснението беше: "Политика на банката".

Сега ползвам Revolut. От нашите банки явно за момента DSK е единствената стандартна опция за движение в двете посоки. На мен ми е дразнещо чакането на преводите към борсите. Предпочитам да плащам таксите за плащане с карта, но да имам моментален достъп до пазара. До колкото разбирам кредитни карти на Райфанзен и Fibank работят. За дебитните на ДСК някой може ли да сподели?

Иначе не мисля, че ще останат така нещата. Просто се кача регулация. Доколкото слушам в youtube, в щатите всяка обмяна се води данъчно събитие и трябва да се декларира, което ми взучи абсурдно, особено за day trader-те. От друга страна, разбирам, че не е нормално да може някой да търгува с наркотици, да се разплаща с криптовалути и като ги прехвърля в банката, просто да посочва, че са търговия с критовалути. Не знам как точно ще го урегулират от ЕС. Може би в крайна сметка бъдещето наистина е във финансовата анархия, но ми се струва доста далечно бъдеще.

On 2/16/2018 at 11:56 AM, stamat said:

Alianz - входящи такси: 5 BGN до 1000BGN, над 1000 - 0.1% минимум 12BGN

ОБАЧЕ - на въпрос имат ли проблем с входящи или изходящи преводи към примерно Coinbase - отговорът беше - ВЕЧЕ И ПРИ НАС НЕ МОЖЕ.

2. Превод от Coinbase към ДСК мина успешно днес го получих. Но явно и те стават рискови, щом на думи вече не може.

Мисля че в БНБ след декември месец когато и портиерът си е купил биткоин, някой е направил анализ и очите му са станали на палачинки. Ако 7-8 цифрена сума е излязла от икономиката ни под форма на такива преводи и са си казали "ами ако всеки месец е така", е станало забавно. Викнали са банките и са им казали - кой както може да спре това.

Сега всяка банка отказва (поне на думи) с тъпи аргументи и никакво съответствие с общите им условия. Златна мина за адвокатите :)

За Алианц - лично в клон ли пита или по телефона?

Аз очаквам скоро всички банки и данъчни да почнат да се циганят с тия криптовалути и просто ще се махна от тая педалска държава. Че тука само "наще хора" може да въртят бизнес, останалите да го духаме ...

Попаднах на малоумна в Алианц и отговорът беше "ми де да знам"... Деба и държавата дето сме :(

То е ясно,че се чака регулация, обаче тя преди Ноември няма да дойде, чак тогава се събира Г-20 по тоя въпрос. До тогава аз лично нямам намерение да търпя бг банките - доколкото четох в Испания Santander е ок да си отвориш сметка и да си търгуваш, ще поразровя дали може да стане онлайн или трябва на място. Другият вариант за по-малки суми са MrTango, Revolut, LeuPay и през всеки канал по 1 превод на ден и това е. 

Според мен трябва да съберем информация за не толкова популярните банки у нас - Ти Би Ай, Токуда, Интернешънъл Асет, Тексим. Със стандартно питане обаче няма да стане, защото като чуят "Крипто", "Биткойн" или подобни им се изправят косите и губят ума и дума. Аз бих си открил сметка в една от изброените, за проба. Ако някой има информация, моля да сподели, за да не се занимавам напразно.

6 hours ago, Wabi said:

Попаднах на малоумна в Алианц и отговорът беше "ми де да знам"... Деба и държавата дето сме :(

То е ясно,че се чака регулация, обаче тя преди Ноември няма да дойде, чак тогава се събира Г-20 по тоя въпрос. До тогава аз лично нямам намерение да търпя бг банките - доколкото четох в Испания Santander е ок да си отвориш сметка и да си търгуваш, ще поразровя дали може да стане онлайн или трябва на място. Другият вариант за по-малки суми са MrTango, Revolut, LeuPay и през всеки канал по 1 превод на ден и това е. 

Ако не ти трябва повече от 10К EUR на ден, произволна БГ банка <-> paysera <-> mistertango <-> kraken работи и в двете посоки. Към kraken става в рамките на деня, наобратно - на следващия ден. Общо такси около 1 лев.

• batibon changed the title to Български банки и крипто валути
  • batibon pinned this topic