Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Български банки и крипто валути

Recommended Posts

Mistertango е в EUR, Paysera е и в BGN и освен това имат сметки в 4 български банки през които оперират, т.е. и в двете посоки работата е като с българска банка. Даже през БИСЕРА като се пусне превод към 12:00, пристига по сметката в 14:00-15:00 същия ден. Това е предимството, както и косвеното - че таксата е само 1 лев за идходящ и там колкото на БГ банката ако се праща към Paysera - пак от порядъка на левче или още по-малко ако е вътрешно банков в някоя от четирите. И така ако пуснеш в 12:00, получаваш в 14-15 пускаш веднага към Mistertango, минава още един час, пускаш към Kraken и същия ден парите са там и можеш да търгуваш.

С карта към Mistertango няма как да е твърда таксата - ако пробваш с 5000 евро, таксата става 200 евро :) Т.е. този начин не е изгоден. Ако става въпрос за карта, то най-бързо става директно в Coinbase - при това даже и с кредитна на Fibank става, там също е 4%.

On 2/24/2018 at 5:50 PM, TheHatter said:

Благадаря за информацията, Стамат. Разсъждам върху необходимостта да се преминава през Paysera. Моля, поправи ме, ако разсъжденията ми са погрешни. Доколкото разбирам от сайта ти, за преводи от БГ банки директно към Mistertango е тесвана само ДСК и такста е 10,00 евро. Т.е. минаването през Paysera е по-евтино /около 1лв., вместо 10 евро/ и всички БГ банки го поддържат.

Аз се ригистрирах в Mistertango и си захраних тестово сметката с 10 евро, чрез дебитна карта, срещу твърда такса от 0,40 евро, като парите идват веднага. Сега съм ги пуснал към Кракен, макар вече да е тествано. По обратния път, vamp111 потвърди, че от Кракен директно към ДСК преводи минават, но излиза по-скъпо, отколкото към Mistertango. Виждам, че за преводи от Mistertango към БГ банки информация все още няма, но ще тествам. Ако правилно разбирам, разликата с Paysera, ще са входните такси на БГ банката за получаване на превод в евро, тъй като с Paysera идва левов превод. В същото време, Mistertango няма изходящата такса на Paysera от 1лв. Така, при тегленето към бг банка директно от Mistertango, без Paysera, разликата ще са входящите такси  минус 1лв., но пък по обратния път, плащането с карта директно към Mistertango е малко по-евтино и по-бързо, т.к. парите идват веднага, независимо кога плащаш.

2 hours ago, stamat said:

Mistertango е в EUR, Paysera е и в BGN и освен това имат сметки в 4 български банки през които оперират, т.е. и в двете посоки работата е като с българска банка. Даже през БИСЕРА като се пусне превод към 12:00, пристига по сметката в 14:00-15:00 същия ден. Това е предимството, както и косвеното - че таксата е само 1 лев за идходящ и там колкото на БГ банката ако се праща към Paysera - пак от порядъка на левче или още по-малко ако е вътрешно банков в някоя от четирите. И така ако пуснеш в 12:00, получаваш в 14-15 пускаш веднага към Mistertango, минава още един час, пускаш към Kraken и същия ден парите са там и можеш да търгуваш.

С карта към Mistertango няма как да е твърда таксата - ако пробваш с 5000 евро, таксата става 200 евро :) Т.е. този начин не е изгоден. Ако става въпрос за карта, то най-бързо става директно в Coinbase - при това даже и с кредитна на Fibank става, там също е 4%.

Разбирам. Прав си за таксите.

За Coinbase знам. До сега така правех /на 1000лв. - 40лв. в такси за Coinbase/, но СиБанк вече не дават. Не съм сигурен колко е вариант да си откривам сметка във Fibank или ДСК, при положение, че не се знае до кога ще става. Варианта с Mistertango и Paysera ми се струва по-добър и навярно по-устойчив във времето. Само дето 10-те евро, които пуснах от Mistertango към Кракен в събота на обяд още не са пристигнали, а проверих всички стъпки и цифри и не съм сбъркал нищо. Ще чакам до утре вечер и ще пиша на support-a.

За сега прехвърлям с Револют. Дебитна карта --> Револют --> Coinbase. 1вото плащане става веднага, 2рото за около половин работен ден. В тази посока такси няма. На обратно не съм пробвал все още. Става лесно и доста бързо, но освен че имат сравнително ниски годишни лимити, имам и някакъв странен дневен лимит за захранване от 250 евро. Прочетох, че с времето системата автоматично го увеличавала, но от съображения за сигурност не казват при какви параметри.

На 26.02.2018 г. at 11:32, vamp111 написа:

нямам какво да добавя като коментар, само ще кажа, че Експресния превод, който ми струва почти 100лв. го нареждат сутринта и пристига следобяд, ако го наредите следобяд пристига на следващия ден, ако го наредите в Петък след  14:00ч пристига в Понеделник следобяд

ТОВА СА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ, това са таксите, това са бързината на преводите, после искам някой пак да изреве колко е скъп и бавен биткойна!!!

Untitled.png

Искам да те питам Vamp11
Ако наредиш от ДСК към Кракен със SEPA ( НЕ може да бъде експресен със SEPA ) мисля че ще стигне пак за 2-4 часа и би трябвало да е много по евтин ( 20.00 евро ) по спомен.

Пробвал ли си със SEPA?

Те ДСК май винаги SEPA си го правят и взимат 10 евро.

On 2/26/2018 at 8:55 PM, TheHatter said:

Само дето 10-те евро, които пуснах от Mistertango към Кракен в събота на обяд още не са пристигнали

@TheHatter има една подробност тук - и при мен така стана първия път. Ако отидеш на deposits най-вероятно ще си видиш превода, но ще е pending - ако не си tier 3 верифициран. Трябва да си пратиш цветно снимана лична карта, сметка за ток и селфи на което пише, че много обичаш kraken :) Това не го пропускай (селфито) въпреки, че не е задъжително, защото такова им е изискването относно Mistertango.

Да по принцип не искат, но за да пуснат превод специално от Mistertango, те карат да се снимаш по гащи :) Явно сега като е спрян преводът и пише на поддръжката, правят нещо на статуса, за да може да се пуска и селфи. Това стана преди десетина дни когато тествах Kraken покрай сайта, аз досега само Coibase бях ползвал, преди Fibank да се правят на интересни. Имах пуснати л.к. (черно-бяла)и сметка преди 3 месеца и не бях проверявал докъде са стигнали, преди да ми ги искат наскоро цветни + селфи :)

Нека пише @TheHatter дали във "Funding" на "EUR" има в табличката превод, със странен статус.

Update: ето това получих на 15.02.2018:

"Unfortunately due to an increased risk of fraudulent transactions, deposits from your bank can only be accepted once you have verified to Tier 3 and submitted an ID confirmation photo."

Преди 11 часа, bundjak написа:

Искам да те питам Vamp11
Ако наредиш от ДСК към Кракен със SEPA ( НЕ може да бъде експресен със SEPA ) мисля че ще стигне пак за 2-4 часа и би трябвало да е много по евтин ( 20.00 евро ) по спомен.

Пробвал ли си със SEPA?

SEPA няма експресен да, по-ефтин е да, като ги наредя днес сутринта идват утре следобед или в други ден сутринта

като пусна SWIFT (не експресен) сутринта, пристига на същия ден следобяд или на следващия ден до обяд

като пусна SWIFT (експресен) пристига след 800 дни като Царя, да ги таковам в таковата

а наглостта не стига до тук, звънях им да ги питам защо се е забавил превода и те ми казаха, че било защото сметката ми излязла на 5лв минус (след 97лв такса за превода)

после като питах защо не ми върнат парите за бързия им превод и да ми го наредят бавен така или иначе той се забави ми казаха, че няма проблем че ми е излязла на минус.... 

От 2011 г. оперирам само с ДСК

ПРЕПОРЪЧВАЛ съм я на много приятели.

След като преди 2 дни затвориха сметките на 2-ма приятели едностранно само с уведомително писмо ( подписано от двамата генерални директори ) в клона директорчетата нищо не знаеха.Официалния мотив е неплащане на такси по сметката ( въпреки, че се плащат автоматично ).Второто писмо съобщава, че по еди си кой член от договора сметката се закрива едностранно от банката.

Но това не беше всичко.
След 6 години съвместна работа и дори действащ лизинг ( остават ми 11 месеца да приключи лизинга ми с ДСК ) от днес и аз съм със затворена сметка.
Естествено в кварталните клонове пак нищо не знаят.От по-високо ниво научих как стоят нещата ( въпреки, че не се дава никаква гласност )

Всички сметки при които се установи свързаност с криптовалути се затварят едностранно и за да не могат да бъдат осъдени в официалното писмо не се пише причината, а се изтъква член от договора по силата на който банката има право да прекратява едностранно договорите с клиентите си.

Ами сега очаквам да ми затворят и личната сметка та да се мотивирам да отида до Сърбия и да си отворя там сметки на фирмата и на физическото лице.
Голям страх, шаш и паника са тези банки, а си представям как след 2-3 години ще ни молят да си открием сметки с какво ли не залъгалки ама както казваше дядо ми ,,късно чедо, мандалото хлопна''

@bundjak ако това е истина, ще ги осъдя без проблем, достатъчно пари съм прекарал двупосочно през сметката си в ДСК да си бяха направили устата

щом няма законово основание да НЕ се оперира с криптовалути, значи мога да си купувам каквото си искам, защото по закон АЗ разполагам с парите си, а банката ми само ми ги съхранява

Те ако спрат да работят с фиатни пари си заминават като борса. Дано намерят нова банка партньор скоро :) Иначе просто поредната атака от една банкова група , докато се говори как една от топ 5 банки в Европа готви инвестиционен фонд за криптота и ще стане френдли. Ще видим.

https://www.financemagnates.com/cryptocurrency/exchange/kraken-prepares-shut-swift-funding-accounts-japan/

Да, няма общо с Европа. Може би Япония вкарва някакви регулации.

Преди 2 часа, vamp111 написа:

@bundjak ако това е истина, ще ги осъдя без проблем, достатъчно пари съм прекарал двупосочно през сметката си в ДСК да си бяха направили устата

щом няма законово основание да НЕ се оперира с криптовалути, значи мога да си купувам каквото си искам, защото по закон АЗ разполагам с парите си, а банката ми само ми ги съхранява

Да но по договор банката може да прекратява едностранно договорите с клиентите си. Нарочно не пишат в писмото опериране с криптовалути за да нямаш довод да ги съдиш

при определени условия

преди 19 минути, bundjak написа:

по договор банката може да прекратява едностранно договорите с клиентите си

...при определени условия

С какви телефони сте си верифицирали успешно акаунта в Mistertango? С моето Lenovo с Аndroid 5.1.1 не става. Апликейшънът им така и не може да сканира картата. Цъкли се маса време и нищо. Като се разрових из интернет видях, че и други хора имат такъв проблем. 

Сложи си картата на едноцветна маса, да има контраст, тоест да е тъмна повърхността ;) Би трябвало да хване тогава. Може и лещата на телефона ти да е зацапана. Преди приложението им беше доста зле, но наскоро го обновиха и върви ок.

On 2/27/2018 at 11:44 PM, stamat said:

Нека пише @TheHatter дали във "Funding" на "EUR" има в табличката превод, със странен статус.

Update: ето това получих на 15.02.2018:

"Unfortunately due to an increased risk of fraudulent transactions, deposits from your bank can only be accepted once you have verified to Tier 3 and submitted an ID confirmation photo."

On hold се появи депозитът. Писах на support-a и ми пратиха точно същото съобщение. Сега ще пусна документите. За пробата ще опитам да мина без селфито с ЛК и ръкописното любовно писмо, което задължително трябвало да е с моя почерк и подпис :ph34r:

2 hours ago, Гари said:

Не е от това. Казват да пробвам с друг телефон и затова питах, за да знам с какъв става. 

Аз съм с Леново с Android 5.0 и нямах никакви проблеми. Опитай съвета на Wabi.

Аз когато го правих открих следното: не се мъчи да го направиш по техния контур, а приближи повече (т.е. част от картата да излиза извън контура, примерно с 25% да е по-голяма от него) и леко започни да връщаш назад с телефона (да става по-малка). Системата им сработва в един момент когато картата е малко по-голяма от контура и излиза извен него. И гледай са си перпендикулярно на нея.

2 hours ago, Гари said:

Не е от това. Казват да пробвам с друг телефон и затова питах, за да знам с какъв става. 

11 hours ago, stamat said:

Аз когато го правих открих следното: не се мъчи да го направиш по техния контур, а приближи повече (т.е. част от картата да излиза извън контура, примерно с 25% да е по-голяма от него) и леко започни да връщаш назад с телефона (да става по-малка). Системата им сработва в един момент когато картата е малко по-голяма от контура и излиза извен него. И гледай са си перпендикулярно на нея.

Получи се по твоя метод, благодаря ти. 

• batibon changed the title to Български банки и крипто валути
  • batibon pinned this topic