Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Български банки и крипто валути

Recommended Posts

Добре. Някой може ли да каже ЛЕСНА работеща схема за трансфер?

1. Имам и Revolut и Mistertango. Сега ще правя превод между 2-те, но излиза, че май Revolut->Coinbase вече не е възможно, защото очаквали SWIFT. Не съм проверил, вярно ли е това?

2. Mistertango изобщо дори не искам да го коментирам с тези 5 евро. Нищо лесно. Дори няма бутон или обяснение как да се превключи на този тарифен план. Да не говорим как да се изключи, че не искам след 10 години да се окаже, че им дължа XXX евро с лихвите. Да бяха го направили 20 евро удръжка при превод, еднократно, добре, ама идиоти...

3. Fidor има UK сайт, който изглежда е легитимен за обслужването им в UK от 2015. На немския не намерих да има английски език, като за банки автоматичен превод не е вариант. Никаква информация за такси, време за откриване на сметка и лимити. Дори не знам дали сметката ми няма да е в паунди. Пак "лесно"...

Някой ако може да ми даде съвет как да си купя коини (без много формалности и верификации), които веднага да мога да си ги изтегля от съответната борса в собствен wallet, ще съм много благодарен. (имам регистрации в Kraken и Coinbase, част от парите минаха през Paysera->Mistertango->Revolut, а понеделник ще мога да нареждам от RBB)

Отиваш си в настройките на MrTango на мобилното приложение и там си посочваш кой тарифен план искаш :D Това е. Направих го преди 3 седмици, веднага се отразява в десктоп версията. Колкото до изключването - просто връщаш обратно на стандартния план, който е безплатен или просто закриваш акаунта.

За бързо купуване - пробвай на банкомата в The Mall - нивото над Тавекс- може да вземеш биткойн, етер и няколко други директно на твой портфейл. Разбира се цените са по-високи от тези в големите борси, но пък не се занимаваш с прехвърляне на 12315 акаунта ;)

Явно трябва да го актуализирам това приложение. Знаех си, че това е причината, но не вярвах, че толкова тъпо е направено да не си каже само. Как изобщо стара версия управлява акаунта успешно, чудна работа. (Сега ще връщам пари от Revolut :)). Разбира се може парите да не са пристигнали още, а и тези дни прочетох някой кофти неща за MisterTango. 500 евро взети без причина, като някаква такса, и съпорта се правят на луди. Но все пак всички които сме тук, не сме за 500 евро, и затова трябва да се приемат рисковете в живота, комари винаги ще има в гората, но на нас ни е важен улова.

Благодаря за помоща!

edit: Mistertango v1.31.15

5 hours ago, Fiffo said:

В четвъртък правих превод Райфайзен -> Кракен през интернет банкирането си. В петък парите ми вече бяха в борсата.

Е това е луда работа,мен Райфайзен ме отрязаха брутално- един превод не са ми пуснали.А превода от петък ДСК  - Битстамп току що ми го заредиха в акаунта. 

Явно си с връзки в Райфайзен:lol:

• 2 weeks later...

Здравейте, какъв точно депозит трябва да си открия в ДСК от който да си преведа пари в кракен. Гледам, че предлагат някакъв виртулален, той дали ще свърши работа.

Предварително благодаря на отзовалите се.

Разплащателна сметка ти трябва, не депозит ;) Депозитите понякога имат ограничени условия и т.н. Обикновена разплащателна с онлайн банкиране е достатъчно.

@danko това за което говориш е виртуална карта... т.е. от главната сметка може да прехвърляш там пари, за да направиш плащане в нета (идеята е да я държиш празна за да не могат да я източат - като втора дебитна карта е, но с различна сметка).

Това ми отговориха в туитър: 

От А1 Wallet всеки  клиент може да излъчи банков трансфер, до която и да e банкова сметка по света. Видовете банкови трансфери, включват международен  SEPA трансфер, незабавни SEPA трансфери (SEPA Instant) и международен SWIFT  трансфер.

• 2 weeks later...
Преди 2 часа, stamat написа:

Някой пусна в http://banki.link че превод от ДСК към Kraken не е станал? Така ли е?

Здравейте, аз съм този, който отбеляза в banki.link, за неуспешен опит да направи превод към kraken.

Следя форума от време на време от вече близо година. Никога не съм имал регистрация, и не мисля занапред да използвам акаунта, от който сега пиша. Причината за това е, че не смятам, че бих имал особен принос ако пиша. Не съм много запознат със света на криптовалутите, стоковите борси и като цяло търгуването. Относително отскоро следя новини с криптопазара и целия този крипто „бум“ и намирам форума за доста полезен откъм информация и споделяне на различни виждания.

Както и да е, днес най-накрая се реших да инвестирам малка сума пари в някои криптовалути. Доколкото разбирах повечето БГ банки от началото на тази година отказват да извършват преводи свързани с търговия на криптовалути. В сайта banki.link  като най-лесен начин за закупуване на криптовалута е посочен SEPA трансфер през банка ДСК към kraken. Зарадвах се, тъй като вече имам карта и сметка в ДСК и следователно няма нужда да си откривам нова.

Днес на гише от служител ми бе отказан SEPA превод към Kraken под предтекст, че не извършвали преводи свързани с криптоборси. При настояване от моя страна към служителката да провери отново, имаше нервно измрънкване, за това, че като чуели криптовалути и им ставало лошо и защото било "много сложно". Все пак служителката се обади на някого по телефон да попита и ми отвърна, че не извършвали такива преводи.
Преди около месец бях звъннал в call центъра на ДСК и техен служител ми каза, че извръшват SEPA преводи към kraken и когато го попитах, ми обясни, че не се налага да попълвам декларация за произход на дохода.

Отвратен съм от нивото на некомпетентност, което показаха днес. Докато служителката във въпросния клон, след настояване от моя страна, разговаряше по телефона, за да попита дали все пак не извършват преводи свързани с криптовалути, говореше с такова пренебрежение и дори един път не произнесе правилно името на SЕPA трансфера. А някаква комбинация между "Сета" и "Сека". Общо взето гледаше как да ме разкара по-най-бързия начин.

Всичко това беше придружено с едночасово обслужване и показване на невероятна некомпетентност, в опит да ми бъде издадена студентска ISIC карта. За тази „сложна“ процедура бях разкарван и размотаван 2 поредни дни, за да предоставя документи, който не са упоменати в сайта им. Изрично пишеше, че трябва да предоставя снимка в електронен формат, а на гише ми бе казано, че трябва да бъде на хартиен носител. Днес ме мотаха над 1 час... през това време на въпросната служителка ѝ бяха необходими 3 консултации с нейни колежки, за това как да извърши тази сложна процедура (издаването на най-обикновена студентска ISIC карта). През цялото това време не можа да ми предостави информация дали има някакви месечни такси и в какъв размер са, понеже не желаех картата да бъде с някакви младежки/студентски пакети, които вземат месечна такса. Много рядко ми се налага да използвам услугите на банка и просто днес се убедих колко са зле. Споделям всичко това с такива подробности, за да ви споделя какво е отношението на ДСК към клиентите им. Не мисля, че положението в другите банки е по-добре, но сега си давам сметка колко много улеснение могат да предоставят криптовалутите, ако заменят банковата система.

Случка не се развива в някой малък затънтен град, а в центъра на Пловдив.

Въпросът ми към вас е:
Какво мога да направя в този случай? Аз все още желая да инвестирам малка сума пари и да закупя криптовалута. Да се пробвам отново да направя SEPA трансфер през банка ДСК към kraken, но в друг клон, или да пробвам да закупя през друг метод, показан в сайта banki.link (да направя превод от ДСК към Paysera, след това от Paysera към Mistertango и най-накрая от Mistertango към Kraken)?

за малка сума си ползвай crypto.bg или друг посредник... съветвам те така, защото и аз така бих направил... нз за теб какво е малка сума... но щом е такава, то и комисионата платена за сделката ще е малка... и не виждам смисъл от много занимавка и нерви... адваш си бтк адреса при регистрацията от дадената борса с алтовете, пазариш си и чакаш 100х 

Или си плащаш тези 3% такса когато купуваш с дебитна карта. Не си заслужава главоболията за тези допълнителни 1.5% особено когато говорим за малка сума. Всеки път ми отнема точно 5 сек докато си видя биткойна в профила и не се обясняваш на никой.

@sad_wolf ползвай интернет банкирането на ДСК безплатно е лесно за употреба, секюрити сертификата им, който уж трябва да се работи само от един компютър работи от всички (некадърна работа)  от 2015 год.  не съм имал проблем двупосочно ДСК-КРАКЕН-ДСК, за 24ч не пускай суми над 4900лв. Ако все пак удариш на камък пиши ми на лично от кой град си и за каква сума става въпрос, може да ти помогна, много съм услужлив. Успех!

Преди 10 часа, vamp111 написа:

@sad_wolf ползвай интернет банкирането на ДСК безплатно е лесно за употреба, секюрити сертификата им, който уж трябва да се работи само от един компютър работи от всички (некадърна работа)  от 2015 год.  не съм имал проблем двупосочно ДСК-КРАКЕН-ДСК, за 24ч не пускай суми над 4900лв. Ако все пак удариш на камък пиши ми на лично от кой град си и за каква сума става въпрос, може да ти помогна, много съм услужлив. Успех!

Имам регистрация в ДСК директ, но не съм го използвал от над година може би (още когато беше със стария дизайн). Доколкото си спомням преди имах единствено опция да наблюдавам движения по сметка и карта. Не мисля, че тогава имаше опция да извършвам преводи директно чрез него.

Мислех да ги питам, като бях в банката, дали има възможност да извършвам тези плащания сам през директ, ама като ме отрязаха набързо като чуха криптовалута и се отказах да ги питам.

Знаете ли колко биха ми взели за SEPA превод? В banki.link пише, че до 2000лв е 10евро, а на място в ДСК ми казаха 24евро...

Иначе благодаря за съвета :)

Аз имам сметки в ОББ, ДСК и ПИБ с електронно банкиране. Някой има ли актуална информация за преводи от и до coinbase pro и kraken? Информацията в http://banki.link/ е противоречива и няма инфо за ОББ. Между другото, точно заради тези откази на банките да превеждат към борсите не можах да се възползвам от ръста на биткойна. Беше ме страх да си държа парите на борсите и така си останах с койните. Вече толкова яд съм насъбрал, че повече няма да си държа пари в банките, ако трябва ще си разпределя парите в 5-6 различни борси и това е. Гарантирани депозити друг път. Видяхме какво стана с Олимпик и фонда за гаранция. Аз призовавам всички мои приятели да бойкотират банките и да ги ползват само за операции и плащания, не и за депозити. Купих си си хардуерен порфейл, биткойните вътре и не ми трябват повече тъпите им банки! Като дойде ред за къщата, превеждам, плащам и чао!

При всички положения, няма да простя на банките гаврата, която си направиха с нас. Когато биткойна стана 20 000$ щях да преведа парите от кракена в ОББ, понеже кракена много беше се бъгнал и ме притесняваше да не избягат с парите на хората. Ако обаче после ОББ ми откаже трансфер обратно, аз не мога пак да купя биткойни, когато цената падне. Така бях принуден да си държа биткойните и да гледам отвратителните сривове, които продължават и досега.

Относно данъка: Въпросът е как ще докажат, че имам печалба? Получил съм пари от родителите си (което е истина между другото).  Аз си знам, че имам печалба, но как НАП ще знаят това? Разбира се, тук има два въпроса. Единият е как да се опишат с документи парите от наследство, продадени ниви и т.н., когато са в брой? По закон знам, че те не се облагат с данък, когато се получават от родители. Тъй като не говорим за милиони (за съжаление бях неуверен да инвестирам в биткойни когато беше под 400$), няма как да докажат, че съм спечелил нещо. Освен това ако ще купувам къща, може би ще я купувам на вноски за да спестя биткойни. Всички знаем, че след 1-2 преполовявания (2020 и 2024) цената ще е поне 50 000$. Другият въпрос е дали се облага с данък краткотраен престой на средства, които отиват за покупка на имот. Ще трябва и с адвокат да се консултирам.

1 hour ago, red5 said:

При всички положения, няма да простя на банките гаврата, която си направиха с нас. Когато биткойна стана 20 000$ щях да преведа парите от кракена в ОББ, понеже кракена много беше се бъгнал и ме притесняваше да не избягат с парите на хората. Ако обаче после ОББ ми откаже трансфер обратно, аз не мога пак да купя биткойни, когато цената падне. Така бях принуден да си държа биткойните и да гледам отвратителните сривове, които продължават и досега.

Относно данъка: Въпросът е как ще докажат, че имам печалба? Получил съм пари от родителите си (което е истина между другото).  Аз си знам, че имам печалба, но как НАП ще знаят това? Разбира се, тук има два въпроса. Единият е как да се опишат с документи парите от наследство, продадени ниви и т.н., когато са в брой? По закон знам, че те не се облагат с данък, когато се получават от родители. Тъй като не говорим за милиони (за съжаление бях неуверен да инвестирам в биткойни когато беше под 400$), няма как да докажат, че съм спечелил нещо. Освен това ако ще купувам къща, може би ще я купувам на вноски за да спестя биткойни. Всички знаем, че след 1-2 преполовявания (2020 и 2024) цената ще е поне 50 000$. Другият въпрос е дали се облага с данък краткотраен престой на средства, които отиват за покупка на имот. Ще трябва и с адвокат да се консултирам.

Май си кривиш душата. Можел си да бродадеш биткойните и да ги държиш в долари в кракен. А за данъка - не НАП трябва да доказва, че имаш печалба, ти трябва да доказваш цената си на придобиване. Ако не можеш да я докажеш с документи, по закон плащаш 10% върху цялата сума от продадените биткойни. 

Лесна е формулата -> изкарано - вкарано = печалба (накоято има 10% данък), обаче е за календарна/финансова година... т.е. ако си вкарал 20 000 лв и изкараш 20 000лв, а останалото седи по борсите без значение крипто или фиат всичко е ОК :)

Преди 13 часа, Pistolero написа:

Лесна е формулата -> изкарано - вкарано = печалба (накоято има 10% данък), обаче е за календарна/финансова година... т.е. ако си вкарал 20 000 лв и изкараш 20 000лв, а останалото седи по борсите без значение крипто или фиат всичко е ОК :)

Но ако искаш да изкараш и догодина, то всичко което изкараш ще е подложено на данък ?

• batibon changed the title to Български банки и крипто валути
  • batibon pinned this topic