Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Български банки и крипто валути

Recommended Posts

преди 52 минути, f12 написа:

Не мога да потвърдя. Пробвам да регистрирам нов акаунт в CB и при линкване на Revolut картата в CB ми излиза в Revolut, че не поддържали този търговец (Sorry, your payment failed as we do not support this merchant.). Гледам във форумите на Revolut пише, че спряли съпорта на крипто exchange provider-ите през май... не знам как вие правите успешни транзакции.

card->revolut->mistertango(таска 4 евро за да ти отключат крипто борсите)->exchange

1 hour ago, f12 said:

Не мога да потвърдя. Пробвам да регистрирам нов акаунт в CB и при линкване на Revolut картата в CB ми излиза в Revolut, че не поддържали този търговец (Sorry, your payment failed as we do not support this merchant.). Гледам във форумите на Revolut пише, че спряли съпорта на крипто exchange provider-ите през май... не знам как вие правите успешни транзакции.

Спряли са на някои крипто борси. CB не е сред тях. Възможно е някъде да бъркаш...

Здравейте,искам да попитам необходимо ли е акаунта в Mr Tango да е Personal +  ,за да мога да си прехвърля парите към Кракен и обратно,

или е достатъчно да бъде само Personal, понеже няма да използвам директно Mr Tango  за покупко-продажба  на крипто ,а ще го правя в Кракен и от там вече към Tango и Paysera.

Преди 8 часа, Diablo написа:

Здравейте,искам да попитам необходимо ли е акаунта в Mr Tango да е Personal +  ,за да мога да си прехвърля парите към Кракен и обратно,

или е достатъчно да бъде само Personal, понеже няма да използвам директно Mr Tango  за покупко-продажба  на крипто ,а ще го правя в Кракен и от там вече към Tango и Paysera.

Мистър танго изисква платеният вариант(4euro месечно) за да може да праща към борсите, иначе не би трябвало да ти позволява към техните iban-ве. Аз лично активирах платеният вариант, направих си преводите, и не разбрах да ме таксува, май таксува накрая на месеца а аз нямах пари в акаунта. Може следващият път да си ги вземе. 

Иначе в мистър танго си пише какво ти дава платеният акаунт. 

18 hours ago, ivan said:

card->revolut->mistertango(таска 4 евро за да ти отключат крипто борсите)->exchange

Тангото оправи нещата. Направих премиум+ акаунт, с който безпроблемно трансферирах парите към Кракен. Мерси за помощта :)

преди 23 минути, Diablo написа:

Здравейте,някой може ли да ми даде подробни стъпки за изпращанете на EURO от MrTango към Kraken ?

Здравей,

Трябва да си Personal+  програма в MrTango за да изпращаш пари към крипто борса.
Цената е 4.99Е. на месец, като на мен ми я активира, без да ми взима пари.
Като избереш Make a payment, пишеш
Account name: Kraken, Payward Ltd.
IBAN: 
DE31 7002 2200 0071 7885 12

След което даваш напред и те пита за сума, описание където трябва да попълниш: AA64 XXXX XXXX XXXX kraken.com (съответно твоя код) и BIC (за BIC-a не съм сигурен)  и изпращаш транзакцията.
Сравнително бързо се получава, в рамките на 1 ден, ако си пуснал превода от Мр. Танго към Кракен до преди 13ч.

Ако имаш други въпроси пиши :)

преди 28 минути, d2maper написа:

Здравей,

Трябва да си Personal+  програма в MrTango за да изпращаш пари към крипто борса.
Цената е 4.99Е. на месец, като на мен ми я активира, без да ми взима пари.
Като избереш Make a payment, пишеш
Account name: Kraken, Payward Ltd.
IBAN: 
DE31 7002 2200 0071 7885 12

След което даваш напред и те пита за сума, описание където трябва да попълниш: AA64 XXXX XXXX XXXX kraken.com (съответно твоя код) и BIC (за BIC-a не съм сигурен)  и изпращаш транзакцията.
Сравнително бързо се получава, в рамките на 1 ден, ако си пуснал превода от Мр. Танго към Кракен до преди 13ч.

Ако имаш други въпроси пиши :)

Благодаря много ! Аз съм Personal +

Тъкмо пуснах символичен превод по тези стъпки към Кракен, и ще пиша дали всичко е минало

както трябва . :)

На 25.10.2018 г. at 16:26, Diablo написа:

Благодаря много ! Аз съм Personal +

Тъкмо пуснах символичен превод по тези стъпки към Кракен, и ще пиша дали всичко е минало

както трябва . :)

Пристигнаха ли кинтите :)) похвали се :)

Преди 15 часа, asoto_1981 написа:

здравейте 

някой знае ли какви са им отношенията на Револют и Мистертанго с ЕС ,защото попаднах на това ....The one and only Mistertango payment account with a personal & Free EU IBAN. Get it today.

Здравей, 

Аз редовно изпращам суми от Revolut до Mr. Tango без никакви проблеми.
Въпреки, че Revolut, вече не е в европейският съюз, трансфера се води SEPA и е доста бърз. Случвало ми се е сутрин, за 3 часа парите да пристигат от Revolut в Mr. Tango.
Но по-принцип условията на Revolut са по-добри от гледна точка на теглене, чрез карта и т.н., въпреки, че вече не работят с борси за криптовалута освен coinbase. Докато при Мр. Танго за скромната сума от 4.99 евро на месец (план Personal+), можеш да си прехвърляш парите към всички борси.

Преди 2 часа, asoto_1981 написа:

това  че Revolut, вече не е в европейският съюз облекчавали ни нас по някакъв начин пред нап?

Като цяло да. Още повече, че ти изпращаш парите от себе си на себе си, като в случая не дължиш данък.
Това е все едно от сметката на ДСК да си ги прехвърлиш в ОББ.
Тука имам един любимец във форума, който си прехвърля парите с основание: "парите са мои, ще си правя квото искам" :D

преди 48 минути, d2maper написа:

Като цяло да. Още повече, че ти изпращаш парите от себе си на себе си, като в случая не дължиш данък.
Това е все едно от сметката на ДСК да си ги прехвърлиш в ОББ.
Тука имам един любимец във форума, който си прехвърля парите с основание: "парите са мои, ще си правя квото искам" :D

Данък пред кого не дължиш? Тези пари може се въртят през всичките ти сметки, но изхода е един. Доколкото разбирам и в двата случая е sepa, какво е облекчението?

Преди 14 часа, batibon написа:

Данък пред кого не дължиш? Тези пари може се въртят през всичките ти сметки, но изхода е един. Доколкото разбирам и в двата случая е sepa, какво е облекчението?

Облекчението е таксата, че в случая от тези приложенията таксата е 0. Докато банките дерат яко са SEPA и SWIFT трансфер.
А данък не дължиш пред никого защото транзакцията която правиш е все едно да си сложиш парите от десният джоб в левият.

:D Вярвай си за това с данъците. Ако вкараш 100лв и ги въртиш по сметките си не дължиш нищо. Обаче, ако вкараш 100лв в револют и след 6 месеца изкараш 5000лв пак от там си дължиш 10%=> приход-разход= данъчна основа *10%.

9 hours ago, Wabi said:

:D Вярвай си за това с данъците. Ако вкараш 100лв и ги въртиш по сметките си не дължиш нищо. Обаче, ако вкараш 100лв в револют и след 6 месеца изкараш 5000лв пак от там си дължиш 10%=> приход-разход= данъчна основа *10%.

ако ги изкопаш?

Преди 10 часа, Wabi написа:

И на кой ги дължиш? На Великобритания, на Латвия или на България? 

Някъде четох, че скоро ще въведат система за следене на депозити в чужди банки, вкл. Револют. Моментът, в който се появят в БГ банка се дължи данък. Засега обаче, май не ги засичат в чужбина, така че е възможно да мине номера.

Във връзка с данъците, един счетоводител ми каза,  че разходите се признават само ако са в календарната година. Т.е. ако миналата съм ги изкарал, а тази година съм ги вкарал от някоя борса, дължа 10% върху цялата сума, която се появява в банката. Така излиза, че ако въртя една и съща сума всеки път ще ми намаляват средствата с 10%, което е абсурд, но човека вдига рамене. Така ли е наистина? 

За съжаление развивате само теории, които при това са неверни. Когато банковите сметки, без значение от държавата, са на ваше име и вие прехвърляте средства между банкови сметки на ваше име, няма никакъв данък. На данък може да подлежи сумата ако директно бъде вкарана от борсата към ваша БГ сметка или сума която сте получили в следствие на някакъв договор.
Пак давам пример, че това е все едно от единият джоб да си преместите парите в другият джоб. Тези пари са на ваше име, без значение от банковата институция. Когато пращате пари от ДСК в Уникредит или които да са банки, дължите ли нещо освен такса на банката(която през онлайн банките се избягва) ?

d2maper, Едно си баба знае, едно си баба бае... Много им се иска на българите законите да ги устройват и да имат желязна логика, ама друг път... Ето какво казва един специалист по тези въпроси:

Облагаеми с 10% данък са доходите от:
- сделките с всякакъв вид финансови инструменти (вкл. чуждестранна валута и деривати), сключени на регулиран пазар извън ЕС и ЕИП или на извънрегулиран пазар където и да е по света;
- сделки с облигации, независимо от пазара, на който са сключени;
- лихви и отстъпките от облигации, които не са емитирани съгласно законодателството на държава, членка на ЕС и ЕИП.
Този вид доходи са единствените, при които за целите на облагането законът допуска намаляване на реализираните през годината печалби с реализираните през годината загуби за всяка конкретна сделка. Печалбите и загубите за всяка сделка се определят като разлика между продажната и цената на придобиване на съответния финансов актив. При лихвите и отстъпките от облигации данъчната основа е брутната сума. Компенсирането на печалби със загуби за целите на данъчното облагане е допустимо само в рамките на календарната година, през която са сключени сделките. В този смисъл загуба от една година не може да се приспада от печалбата в следващата.

Облагаеми с 5% данък са брутните суми на получените доходи от:
- дивиденти от местни емитенти;
- дивиденти от чуждестранни емитенти.
Има и още един вид доходи, върху които се дължи данък - тези от лихви по банкови сметки в чужбина и България, като тук ставката е 8%.

Всичко ли се декларира

Част от облагаемите доходи се декларират на тримесечие, а друга – с годишната данъчна декларация, като в същите срокове трябва да платите и дължимите за тях данъци. Необлагаемите доходи не подлежат на деклариране пред НАП.
Доходите от лихви по банкови сметки в чужбина, както и от дивиденти от чуждестранни емитенти се декларират на календарно тримесечие. Имайте предвид, че в голямата част от случаите чуждестранните емитенти вече са удържали данък за доходите от дивиденти в съответната страна. В този случай местните физически лица нямат задължение за платят втори данък в своята страна, но трябва да се снабдят с удостоверение за внесен в чужбина данък, издаден от съответната данъчна администрация. Ако ставката в чужбина е по-ниска от 5% или изобщо не съществува такъв вид облагане в страната на емитента, то доходите от дивиденти следва да бъдат дообложени (до размера на 5 процентния данък) или изцяло обложени в България.

Благодаря red5 ,  темата е 28 страници,  добре е потребителите първо да попрочетат преди мнение...

Каква е логиката да се превъртат парите много пъти между лични банкови сметки тук и в чужбина и съответните банкови такси?

Единствено се сещам опит за перде пред чужди очи...    

Всеки си има мнение и виждания за нещата. 
Това, че закона гласи така, не значи, че в него няма вратички.
@red5 Не знам какво знае баба, но на баба сладкото е най-хубаво.
Плащайте данъците, да може мангалите да имат ток и вода и няма да се плашите :)
Спирам да пиша по темата с данъците, защото не искам да търкам излишно клавишите.
Ако все пак някой има въпроси относно револют или мр. танго, както и някои други банки с които мога да помогна, с радост ще отговоря.

• batibon changed the title to Български банки и крипто валути
  • batibon pinned this topic