Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Биткойн новини от света


Recommended Posts

Нека в тази тема пускаме всичко интересно, което намерим из нета. Аз лично следя чрез RSS (feedly.com) следните сайтове: www.bitcoinexaminer.org, www.coinbase.com, www.cryptonerd.com, www.thegenesisblock.com

 

Няма как да превеждаме всичко интересно, но важните неща ще гледаме да ги постваме на сайта.

 

Ще е добре всеки да пуска линк с кратко описание, за какво става въпрос в него, така че да си имаме собствен източник и оценител на новини и да си пестим взаимно времето.

 

Ето какво интересно от днес:

 - http://bitcoinexaminer.org/regular-bitcoin-trading-allowed-in-india-says-legal-expert/ - преди 2 седмици Индийската централна банка уж се изказа лошо за биткойна, но този анализ от юрист показва, че всъщност търговията с биткойн в Индия не е забранена...

 

http://www.coindesk.com/slovakia-sets-record-straight-europes-first-bitcoin-atm/ - спор за това, кой е сложил първият банкомат в Европа, и май е Словакия. Ако някой се навие да разбере как се взема банкомат за биткойни, как се инсталира, колко струва и кой е с най-изгодни условия, аз съм готов да инвестирам. Трябва ни и локация - някой има ли такава? Биткойн банкоматите могат да обменят пари за биткойн в двете посоки, но е страхотен проект за България.

 

http://bitcoinexaminer.org/singapore-revenue-authority-recognizes-and-taxes-bitcoin/ - Най-яката държава в света днес, Сингапур, има и най-нормалното отношение към биткойн. Не съм я чел, но само да кажа. То от заглавието се разбира всичко.

 

http://bitcoinexaminer.org/taobao-makes-its-anti-bitcoin-stand-official-price-drops-16-in-china/  - Таобао, азиатският ebay, обяви война на търговията с крипто валути на неговата платформа. Кофти работа, причина за падането на цената последните дни, но е нормално - на собствениците милионите йоани са им по-ценни от финансовата свобода на населенито :)

 

http://www.coindesk.com/congressional-report-warns-bitcoin-threat-dollar/ - много интересна статия и размяна на аргументи за и против биткойн на високо ниво. Едва ли ще мине без сблъсък между установената финансова олигархия и биткойна, но какте се казва в статията : "иконимически по-добрата валута в крайна сметка ще победи".

 

http://bitcoinexaminer.org/time-to-celebrate-at-blockchain-info-platform-now-has-one-millionth-bitcoin-wallets/ -  www.blockchaininfo.org е най-якият и сигурен онлайн портфейл - непременно си открийте там сметка, скоро ще пишем много по върпоса. Вече имат 1 милион регистрирани потребители.

Link to comment
Share on other sites

Втора порция днес:

 

 - http://bitcoinexaminer.org/mining-pool-growth-startles-bitcoin-community-for-fear-of-a-51-attack/ - от една страна тревожещо, от друга окуражаващо как биткойн копачите се само регулират и не допускат никой пуул да поеме 51% от цялата биткойн мощ. Този проблем за биткойн (51%) ще се изясни, когато опишем подробно как работи мрежата

 

 - http://www.coindesk.com/bitcoin-future-challenges-evolution/ - тази статия изглежда доста интересна, но ми е малко дълга за четене. Мисля че добре показва как седят нещата около биткойн, както и нашата идея, че рзковничето е в услугите върху биткойн протокола. Дали ще се намери някой да я обобщи, след като я прочете (и ако му хареса де)

 

 

Link to comment
Share on other sites

За добро утро на 10 януари, 2013:

http://www.coindesk.com/overstock-opens-bitcoin-sales/ - OverStock.com (с оборот над $1млрд през 2012) бяха обявили, че ще пуснат разплащане с биткойн през юни/юли тази година и това им съобщение вдигна цената на биткойн миналия месец.

Е, нещата в света на биткойн се случват бързо, защото вчера са пуснали опцията за плащане с биткойн и се твърди, че за пътвия час са получили поръчки за над $10,000 от 100-тина потребителя.

Link to comment
Share on other sites

Има статия за биткойн в януарския брой на Форбс, озаглавена "Бъдещето на свободните пари" от Георги Стоев.

На кратко ще обобщя най-важното от нея:

 

1.Това е само началото на новата валута и затова волативността й спрямо другите валути е нормална и очаквана част от прохождането й.

 

2.Свободните пари, свободното банкиране, демонополизацията и денационализацията на валутите изглеждат като необратими процеси при достигнатото днес ниво на комуникиране.

 

3.Много потребители ще загубят пари, рискувайки в началната фаза на налагане на парите, която ще е наситена с много спекулативна динамика. Има 2 роли за раждане на нова валута:

- Потребителска - валутата се използва като палтежно средство;

- Спекулативна - вкарвате полезна ликвидност на пазара като залагате на бъдещо движение на курса на валутата.

Загубите от последното не могат да бъдат считани за дефект на валутата.

 

4.На всяка нова валута ще трябва време, за да се наложи като сатбилно и широко прието платежно средство.

Link to comment
Share on other sites

http://www.coindesk.com/colorado-marijuana-dispensary-bitcoin-evade-federal-laws/ - 

Hash & Hash = perfect match !

Пазарът на марихуана в Колорадо беше легализиран на 1/1/2014. Оценяван на $500 млн на година, той засега е недостъпен за VISA и банките като цяло - само кеш и за хешовете на Биткойн 
Много интересни факти в тази статия на CoinDesk.

 

П.С. имаме си фейсбук страница на https://www.facebook.com/hash.bg, за който ползва фб :)

Link to comment
Share on other sites

http://finance.yahoo.com/news/bitpay-announces-bitcoin-payroll-api-195200062.html - вече и заплати може да се плащат в биткойн, като Bitpay имат 20,000 регнати търговеца и 20 служителя на пълно работно време.

Линка го видях от форума на Investor.bg за биткойн

Link to comment
Share on other sites

Хайде. Ако успеем да се намерим.

 

Днес се видях с момчето от bitcoini.com да говорим едни неща, той спомена за това и ме покани. Само че каза, че силно се притеснява, че няма да има места за всички, защото ако дойдат и 100 души ще е мега филм и не знае как ще се поберат вътре, дотук са се записали 130 във фейса, естествено, че няма да дойдат всички, но до вторник може да се запишат общо 500 и да дойдат 100...

Иначе каза, че ще е много интересно, щяло да има хора и от ИТ и от бизнес средите, да се обсъждат различни идеи за проекти. Аз мисля да ида.

Link to comment
Share on other sites

Аз писах на собственика на bitcoinbg.eu дали да пуснем и ние на сайта, но май май верно няма да стигнат местата. Много интересни гости ще има, аз искам да питам шефа на Tavex, дали ще пуснат продажба на биткойни. Все си мисля, че като имат офиси в два мола, доста хора имат нужда да си нвестират левчетата в нещо по-така :)

Link to comment
Share on other sites

Ех, че няма да мога да дойда на това събиране, защото съм в чужбина. Моля после някой от присъстващите да напише накратко какво се е случило, какви неща са говорили и какви са изводите горе долу. Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Ти ако си пак в Шотландия, на 21/1 има същата вечер в Лондон - може да отскочиш :)

 

Иначе ето нещо положително: http://bitcoinexaminer.org/france-plans-to-regulate-bitcoin-and-create-a-european-foundation/ следния цитат:

 

Whatever France decides to do regarding cryptocurrency will have to be done as fast as possible, as the country is now realizing what a real innovation Bitcoin is and how “France is already missing the train”.

 

Link to comment
Share on other sites

 

  • http://bitcoinexaminer.org/nba-bitcoin-sacramento-kings-cryptocurrency-march/  - Сакраменто Кингс от NBA ще продават срещу биткойн в магазина си. Преди си мислих, че подобни новини са повече пропаганда в името на крипто-валутите, отколкото нещо съществено. Но напоследък проумях, че са доста съществени събития - колкото по-често виждаме биткойн логото до това на VISA i MAsterCard толкова по-неразделна част от живота ни става биткойн, а оттам и невъзможно да бъде обявен за незаконен.

 

  • http://www.coindesk.com/belgian-regulators-issue-joint-bitcoin-warning/ - две белгийски институции предупреждават за рисковете при биткойн. Както виждаме от случая с Nxt, тези предупреждения не са безпочвени, защото покрай биткойн се въртят сума ти "страхотни" идеи, които са си стари измами в нови одежди...

     

Link to comment
Share on other sites

Ето нещо интересантно:

http://www.coindesk.com/us-government-announces-sell-25m-worth-silk-road-bitcoins/  - Американците ще продадат биткойните, които конфискуваха със сайта SilkRoad. Те са 29,000 на брой, около $25 милиона... Ето цитат на прокурора:

 

 

“With today’s forfeiture of $28 million worth of bitcoins from the Silk Road website, a global cyber business designed to broker criminal transactions, we continue our efforts to take the profit out of crime and signal to those who would turn to the dark web for illicit activity that they have chosen the wrong path. These Bitcoins were forfeited not because they are Bitcoins, but because they were, as the court found, the proceeds of crimes.”

 

Биткойните, които са намерени на компа на собственика на сайта, който са 144,000 ще трябва да се докажат в съда, че не са негова законна собственост.

Аз се чудя, как са му намерили частните ключове към собствените му уолети. Все си мисля, че ако ми вземат лаптопа федералните, ще им трябват години да ми кракнат паролата, ама знаеш ли ги фбр, едва ли са като нашите от ДАНС :)

Link to comment
Share on other sites

Незнам дали не са малко "жълти" тези новини, но .... : 

 

Един от кандидатите за президент на Румъния ще приема биткойни като дарения за своята кампания:

 

http://www.coindesk.com/romanian-presidential-candidate-accepts-bitcoin-donations/

 

Канадското правителство заяви официално, че биткойн не може да се счита за законно разплащателно средство в страната:

 

http://www.coindesk.com/bitcoin-not-legal-tender-canada-government-official/?preview_id=37330

 

Английска агенция, организираща сватбени тържества обяви, че започва да приема биткойни като разплащателно средство:

 

http://www.coindesk.com/uk-farm-bitcoin-wedding-parties/ 

Link to comment
Share on other sites

Знам, че ТЕД толка е стар, но е единствения за биткойн и е интересно да се сравни какво са мислели хората преди 8 месеца и какво се е случило, може да се направят някакви изводи като цяло. Приятно гледане.

http://www.ted.com/talks/paul_kemp_robertson_bitcoin_sweat_tide_meet_the_future_of_branded_currency.html

Link to comment
Share on other sites

http://www.coindesk.com/nobel-laureate-thinks-bitcoin-amazing-bubble/ - Носителят на Нобелова награда по икономика от 2013, Робърт Шилер, смята че биткойн е балон макар и адски интересен такъв.

 

Което ми напомня на 2000, когато бях докторант по финанси в университета в Констанц. Беше разгарът на онлайн балона.. Добре си спомням седмичните обеди в мензата с професора - Prof. Guenter Franke - и другите колеги докторанти и асистенти. Всички се чудехме и маехме как е възможно да се инвестират милиарди във фирми, които никога не са имали и цент профит. Това беше в пълен разрез с цялата теория в основата на икономическата наука тогава.

 

През 2001-ва балонът действително се спука, но технологията се оказа една от най-добрите инвестиции за всички времена.

 

Ако миналото е някакъв критерий, мисля, че това е най-вероятният сценарий и за биткойна.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...