Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Ethereum

pastet89
 Share

Recommended Posts

Аз не виждам никакви причини да поскъпва етера. Сигурно съм много тъп и пропускам нещо фундаментално, но това което виждам е:

1. Етера няма дори амбиции да бъде нова децентрализирана световна валута като биткойн. Няма и как да бъде защото е доста централизиран и Бутерин и Ко решават какво да става. На този етап искат да са си платформа за приложения, тоест целта им е да направят някакъв успешен бизнес модел. И от тяхна гледна точка моделът си е супер - продават етери на всички желаещи и се кефят. Но въпросът е как ще печелят купувачите на етери.

2. От горното следва, че етера би следвало да се оценява по методи, сходни с оценките на компаниите. Основният метод за това е на дисконтираните парични потоци. Имаме тази компания, тя прави такива и такива печалби, които нарастват с еди колко си процента годишно, изплащат или ще изплащат някакви дивиденти така че след 5-10-20 години ще си върнем вложения капитал. Не толкова сложна математическа задача. От тази гледна точка - какво ми дава притежаването на 100 етера? Май нищо. Някакви airdrops може би, струват ли си? Знаем какво е казал Бъфет за акциите, които никога не дават дивидент - справедливата им цена е нула.

3. Кой купува етер освен спекулантите? Това са желаещите да участват в разните ICO на платформата на етер. Дали бумът им вече е минал или предстои не знам, но знам, че досега няма някое ICO, което да е донесло печалба на инвестиралите в него. (На инвестиралите, не на влезлите, за да продадат на 2х или 10х.

4. Преминаването към POS ще промени нещата, тъй като притежателите на етери ще получават някакъв дял от таксите. Но по всичко изглежда,  че ще се облажат само най-големите, а тези с по 100 етера и по-малко ще духат супата. А платформата трябва да се конкурира с доста други, някои от които са дори с нулеви такси. Така че печалбата ще е някаква микроскопична. 

преди 52 минути, Гари написа:

Аз не виждам никакви причини да поскъпва етера. Сигурно съм много тъп и пропускам нещо фундаментално, но това което виждам е:

1. Етера няма дори амбиции да бъде нова децентрализирана световна валута като биткойн. Няма и как да бъде защото е доста централизиран и Бутерин и Ко решават какво да става. На този етап искат да са си платформа за приложения, тоест целта им е да направят някакъв успешен бизнес модел. И от тяхна гледна точка моделът си е супер - продават етери на всички желаещи и се кефят. Но въпросът е как ще печелят купувачите на етери.

2. От горното следва, че етера би следвало да се оценява по методи, сходни с оценките на компаниите. Основният метод за това е на дисконтираните парични потоци. Имаме тази компания, тя прави такива и такива печалби, които нарастват с еди колко си процента годишно, изплащат или ще изплащат някакви дивиденти така че след 5-10-20 години ще си върнем вложения капитал. Не толкова сложна математическа задача. От тази гледна точка - какво ми дава притежаването на 100 етера? Май нищо. Някакви airdrops може би, струват ли си? Знаем какво е казал Бъфет за акциите, които никога не дават дивидент - справедливата им цена е нула.

3. Кой купува етер освен спекулантите? Това са желаещите да участват в разните ICO на платформата на етер. Дали бумът им вече е минал или предстои не знам, но знам, че досега няма някое ICO, което да е донесло печалба на инвестиралите в него. (На инвестиралите, не на влезлите, за да продадат на 2х или 10х.

4. Преминаването към POS ще промени нещата, тъй като притежателите на етери ще получават някакъв дял от таксите. Но по всичко изглежда,  че ще се облажат само най-големите, а тези с по 100 етера и по-малко ще духат супата. А платформата трябва да се конкурира с доста други, някои от които са дори с нулеви такси. Така че печалбата ще е някаква микроскопична. 

Да добавя към т.3 Има една група вярващи, че етера е по-добър от техническа гледна точка и Виталик и КО са най-великите. 

И допълнение към точките:

Блокчейна му нараства главоломно и скоро ще мине 1ТБ, докато вкарат всички подобрения за да не расте толкова бързо ще мине годна, две ако не и три. През този период ще нарасне толкова много 2-3ТБ което ще го направи супер централизиран, ще има под 1к нодове с пълният блокчейн. Копачите ще станат малко. В момента има една статистика че нодовете са им 16к, но според мен това е с частичният блокчейн където не се пази цялата информация(в което не виждам смисъл)

POS-а който се вкарва сега е някакъв безсмислен (всеки 100 блок да е през POS) другите са си на POW, след време ще минат на пълен POS някъде преди халф дея на биткойна и ще направят инфлацията му клоняща към 0-ла.  Но не смятам, че ще се отрази на цената му. 

За мен това е от тези проекти, които показват някакви възможности и умират след време защото са си изпреварили времето. Виталик не е очквал толкова ицота толкова нещо и не е могъл да предвиди големият блокчейн...

• 2 weeks later...
преди 54 минути, rippleche написа:

Тоест отива по зле работата ли?

С това темпо още година две и етера е за кофата.

Идеята на блокчейна е да е децантрализиран да го има на стотици милионо копия по света. Блокчейн който го има на 10 или 1000 копия е централна база с много с повече копия и обезмисля идеята за децентрализация.  Шиткойнерите ще го разберат след година две...

Проблема на етериума е че когато въведат ъпгрейдите за 2 слой, за изнасяне на смартдоговорите извн блокчейна, мисля че ще е прекалено късно.

преди 28 минути, vamp111 написа:

трудно биха минали на pos, залога е голям

Ще минат на хибридният модел, който са запланували, всеки 100 блок да е през pos. Следващата половин година една ще ги спасява момента че наградата за блока ще я направят 0.6 етера. Но в един момент всичко ще се реши от големите играчи.... а мисля те имат интерес да е само бтк.

Тоест заради наградата може и собственика на реддит да се окаже прав, че ще стигне до 10-15к до края на годината.

Но яко се сгромоляса стремглаво надолу ВСИЧКИ ERC20 токените ще отидат и те по дяволите ли ... ?

кой в каквото е налял, вярва, че то ще е отгоре и то ще стигне еди колко си пари....

но като цяло от където и да гледаш на пазара, биткойн диктува играта

освен това ако го нямаше биткойн, нямаше да ги има и другите крипто валути

• 4 weeks later...

Някой знае ли, засичал ли е, колко е станал блокчейна на етериума?

Става въпрос за пълното копие а не орязаните версии. Според мой наблюдения/четения и сметки 1ТБ май беше минат преди 1 месец. Към момента в нета не намирам нищо актуално. Официалните статистики са свалени отдавана, стои само фаст метода - който е безсмислен(до колкото знам). 

@cloxy Мисля беше споменавал във фб, че го синхронизираш при теб?

Реално никой не може да ти каже точно колко е, защото всички статистики изчезнаха. А те изчезнаха, защото самите сайтове, които ги водиха, вече не могат да си позволят да поддържат Full Node.

Според мен в момента е към 1.3 - 1.4 TB някъде. И то на Parity, под Geth е още по-зле положението.
Само няколко са останали пълните архивни нодове на Ethereum. Само те знаят и някой от тях трябва да каже. По интересното ще е какво ще стане, когато и те изчезнат? ;)

Аз успявах да го синхронизирам при мен до преди 3-4 месеца. Поддържам Full Nodes на всички системи и валути, с които ми се налага да работя. Но Ethereum вече просто става прекалено скъпо да се поддържа. Трябва да имаш raid от SSD-та.

• 2 weeks later...

Преди около 6 месеца най-сетне се реших да вляза на пазара с крипто валути. Купих си една копачка със 5 карти която прави 143 MH/s при 700W.Вложил съм към  3000лв до сега. Изкопал към 2 ETH. По изчисления трябва да си избия инвестицията за около 15 месеца.  Като гледам на къде отиват нещата май няма да изляза на печалба.