Jump to content
hash.bg - биткойн форум
iivanov2

OneCoin Понци схема (финансова пирамида)

Recommended Posts

Днес останах втрещен, когато SoftUni пубикува евент за лекция, свързан с Понци схемата (разбирай финансова пирамида) OneCoin.


Възможно ли е сериозна и авторитетна организация, по мое мнение, като СофтУни, да промотира понци схема? 


След като изказах мението си, веднага бях баннат от евента и вече нямам достъп до него, от официалния си фейсбук профил. Цензурата покрай тази монета е много силна, защото става въпрос за огромна по размер измама.


onecoin.png


Ще започна с това кой стои зад създаването на монетата. Има специално създадено видео за това, може да го прегледате (около 2 минути е):


https://www.youtube.com/watch?v=qmBhrTXHMlw


Та създателите на тази понци схема са хора, които имат богат опит в създаването на понци схеми. Новото в случая е че използват българската гражданка Др. Ружа някоя си, за да регистрира фирма в България, тъй като тук лесно могат да се измъкнат от наказателно  преследване (не сме като белите страни, имаме корумпирана съдебна система и смешни глоби 10 000 лв за организиране на понци схема).


Схемата работи по следния начин. Привличат хора, които плащат определени суми пари (някои пакети стигат до 19 000 евро!!!) като в замяна получават токени, onecoin (разбирай цифрички в компютъра) и някакво обучение за криптовалути. На всеки няколко месеца цената  на OneCoin нараства а количеството ви койни се удвоява (пари от нищото?!?!). Съответно създателите организират борса, на която  участниците могат да си продадат койните. Парите за изплащане на печалбите идват единствено от новопривлечените инвеститори (финансова пирамида). За момента борсата работи, защото създателите изкуствено създават пазарно  търсене и изкупуват монетите на хората, които са достатъчно умни, за да излязат от пирамидата навреме, като използват пари от новоривлечени инвеститори. Според описанието на OneCoin, когато бъдат добити всички 2 млрд монети, борсата ще стане публична (аз подозирам  че ще стане по-рано) и тогава цената на onecoin ще се определя от съотношението пазарно търсене/пазарно предлагане. Само че всички инвеститори до момента или по-голямата част,  вече няма да имат стимул да държат монетите си, понеже няма гарантирано увеличаване на цената на onecoin и ще решат да продават и да си получат печалбата, лошо няма, лошото е че никой няма да иска да купува onecoin (създателите вече ще са на някой остров и няма да изкупуват) и според закона за търсенето и предлагането, цената ще се отправи сремително към нулата, точно каквото е логото на монетата OneCoin. 


 


Гениалното в случая е че създателите ще се измъкнат от наказателно преследване, понеже ще обвинят пазара за спада в цената и то реално е така, а наивните инвеститори ще си бъдат виновни сами, поради ниската си финансова култура.


 


За смешката централизирана криптовалута няма да коментирам, това е дълга тема, по-важно беше частта с измамата/заблудата.


 


Та това ми е мнението за OneCoin.


 


Считам че ръководството на СофтУни е било подведено и този семинар трява да бъде прекратен.


Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарение на сигнала, лекторите и темата на събитието бяха своевременно променени и се е получила доста добра дискусия: https://www.facebook.com/svetlin.nakov/posts/10153984610114650?pnref=story

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно в средата на площад ''Славейков'' в сградата с новата фасада (архитектурно сбъркана при това). Доста неприятно ми стана да видя офис на пирамидата на едно от любимите ми места в София. 

 

http://cointelegraph.com/news/one-coin-much-scam-onecoin-exposed-as-global-mlm-ponzi-scheme

 

 

IMAG1424.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е нещо като частно министерство за събиране на данък глупост - за съжаление у нас много има от нея и тия бая данъци ще съберат

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оставам силно изненадан от факта, че въпросната схема се приема добре тук в България и има много нови балъци, които дори препоръчват инвестиране. Освен това намесват всякакви новини свързани с развитието на криптотехнологиите като обосновка за силен "тренд" и "истината" къде да инвестирате. Тъпотата и алчността явно вървят ръка за ръка. Дано поне има топли кушетки в централния за всички организатори.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бате, аз чух, но не съм проверил, че OneCoin щели да ги листват на борсата в Шанхай или някъде там в Азия...

 

Това, че много българи се връзват, не ме учудва - някак си е в народната ни психология..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...