Данчо_Конкретиката Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 . metaflute 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
St0ky Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Вече разглеждам Биткойн, като базисният пионерски проект, върху принципите на който и чрез който се финансират и раждат други децентралицирани мрежи и общества. Каквото и да говорим той е една вълнуваща ума идея и началото му е старт на домино ефект в развитието на нов вид отговорност, гъвкавост и независимост. Преди се занимавах с различни неща, но покрай криптото придобих нови знания и приятели!!!, подобрих финансовата си култура, както и критериите си за лична свобода. Доста се отплеснах, но връщайки се към основната тема мисля следното. Ако една система е замислена да работи като децентралицирана тя най-вероятно ще застине в някакъв етап от развитието си, когато настъпи момент на тежка централизация (както Данчо твърдиш ти и до голяма степен съм съгласен с теб). Елемента на централизация създава много конкретни и пагубни обстоятелства напълно независими от протокола, които спъват проекта - в случая някакъв бан, данък или манипулация от страна на миньорите. Биткойн най-вероятно ще се пречупи(тук не визирам стойността му) точно поради загубата на основната си ценност. Той свърши своето - създаде фундамент за всичко останало и показа слабостите (да не ги изброявам много са). Разсъждавайки над темата си зададох въпроса дали децентрализация --> централизация е обратим процес и дали няма да е хронична слабост на цялото крипто предвид човешкия фактор и сравнително несправедливото разпределение на фиатните пари? Не мога са си отговоря, но като за финал ще се успокоя с това, че сантимента към биткойн е като този към златото и докато има кой да потвърждава блоковете койна ще има и стойност. А дали има парадокс в това, че една система придобива основната характеристика на тази в която се развива и поддържа физически? P.S. Btw Данчо , ако си заредил заедно с мен на 320 трябва да си вече така Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Стоко,на мен мисълта ми беше че биткойн ,олицетворение на свобода и независимост ,се разви не в демократичните държави а напротив ,там където има забрани. Това според мен не е парадокс, а най-логичното нещо. Биткойн дава свобода на хората от безумията на политиците и точно където тези безумия са най-тежки, там нуждата от биткойн е най-голяма... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metaflute Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Самия Биткойн е резултат от количествени натрупвания и който знае историята (аз само повърхностно) няма да го отрече. В една статийка прочетох нещо много ясно казано, което подкрепям: Закон на интернет е, че това, което може да се децентрализира, ще се децентрализира. Аналогично, което може да се хашне, може да влезе в блокчейн. Пряко следствие от повишеното ниво на децентрализацията ще е, че хората ще бъдат с повече сетивност към реалната стойност на благата и в глобален мащаб (както в момента автомобилния транспорт се трансформира). Затова мисля, че валути с национална насоченост или такива с маркетингова обвивка, няма да прокопсат в дългосрочен план. Само дето не ми се връзва факта, че NXT е като незаслужено пренебрегнат, но за това си има логично обяснение. От една страна потенциалния дребен инвеститор, т.е. всеки един човек, още не е осъзнал, че може да получава дивиденти и от 5 вложени лева, вместо да купува бира, за да продаде бутилките. От друга страна вероятно е заслужено пренебрегнат (NXT) от все още централизиращи сили. Може би това ще се промени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
St0ky Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Само дето не ми се връзва факта, че NXT е като незаслужено пренебрегнат, но за това си има логично обяснение. Това сме го говорили на дълго и на широко, NXT има проблем с началния си модел на дистрибуция. Остана му лошата слава, от там идва и безкрайния мечи пазар. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts