Jump to content
hash.bg - биткойн форум

За цената на Ethereum

Recommended Posts

Нека направя сефтето на тази тема. 

Лично мнение. Цената на етереум е в пъти по-непредсказуема от тази на BTC защото от историята с хакнатото ДАО сме свидетели само на инсайд трейд. Оставям на страна факта, че поло е единствената борса, която определя посоката и ясно си личи кога са пуснати ботовете и кога не. Признавам си, харесвам концепцията на проекта, но не бих пипнал този пазар. 

Изглежда не всички оценяваме ситуацията от една и съща перспектива. Ето какво постнах на фейсбук страницата преди малко:

Днес е голям ден за крипто-революцията. Първият значим хардфорк при криптоверига с капитализация от около 1 млрд се случи като по вода... В света може да има широк консенсус - явно само когато всеки е материално заинтересован. Ето едно от значимите събития през деня - Кракен довери етери със стойност над $100 млн на смарт контракт в Етериум:

А това, че Уол Стрийт седи и подпира етериум всячески, може да се види от тази явно предварително подготвена статия в Wall Steet Journal, публикувана бързо след форка:

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2016/07/20/ethereum-gets-its-hard-fork-and-the-truth-gets-tested/

• 4 months later...

ETH на критично ниво на подкрепа от 0.009BTC.. или 7EUR Ако приемем че ETH/BTC е двойката с по-голяма тежест за реакциите на пазара би трябвало под 0.009 да има свободно падане до 0.005-0.006. Аз купих малко на ETH/EUR със стоп на 6.45 като този стоп е преди всичко бушон за дълбоки спадове от ниската ликвидност, иначе бих се махнал веднага щом пробие подкрепата в BTC на 0.009. Въпреки, че етера е в мечи пазар и покупка сега изглежда тъпо, се опитвам краткосрочно да скубя от някаква мижава корекция в рамките на 1-2 евро. 

Аз пък се наших точно на експреса, но в обратната посока :D , аут съм още от преди да пробие 0.0094 -_- BTC

и да повторя, купуване по време на мечи пазар е ТЪПО! 

• 1 month later...

В последно време цената на етерите се вдигна с 50-ина процента спрямо биткойна. Да не забравяме, че Етериум е само на година и пет месеца и тепърва започват да излизат килър апликациите върху платформата:

Акаша - хибрид между Етериум и IPFS (интер-планетарната файл система), който ще се конкурира с MaidSafe и подобните му, ако не се лъжа...

уПорт - сякаш най-обещаващия проект за решение на огрмония проблем с идентичността в крипто средите.

Дано станат :)

тук не си прав. Аз имам хиляди етери, но не съм изтеглил нито долар от тях. 
Просто по борсите се търгува някаква част от всички етери и по тяхната цена се смятат всички.

По-брутален пример, за да стане ясно:

Утре се осъществява само една сделка на борсата. Тя е на цена $0.01 за един етер. Означава ли, че стотици милиони са се изтеглили от етера? Разбира се, че не :) 

• 1 month later...

вървеше на 1-4$ като купих моите, вкарах се и в Дао, но след хак-а и форк-а, продадох близо 90%. останаха ми около 200ЕTH, които шортнах на 12$, за мен ETH е толкова ригнат и толкова непредсказуем, че ще се въздържа от бъдещи опити да търгувам с него. М/у другото в ПОЛО всички крещят да се холдва и че до лятото ще са на 5 милиарда капитализация..

вървеше на 1-4$ като купих моите, вкарах се и в Дао, но след хак-а и форк-а, продадох близо 90%. останаха ми около 200ЕTH, които шортнах на 12$, за мен ETH е толкова ригнат и толкова непредсказуем, че ще се въздържа от бъдещи опити да търгувам с него. М/у другото в ПОЛО всички крещят да се холдва и че до лятото ще са на 5 милиарда капитализация..

прави ми впечатление как всеки, който изпусне пазара по една или друга причина, се успокоява с факта, че е г-н Манипулатор е виновен, както го нарича Данчо...

Аз ще ти дам друго обяснение:

Представи си че си банкер. И прочетеш за Ethereum Enterprise проекта в някой вътрешен вестник/издание (има такива много, работил съм в банка, та знам)... 

Дали ще ти пука за ДАО, централизация, и прочие, след като твоите кумири като JP Morgan се обявяват зад технологията. Та ти дори няма да знаеш, че етерим ентерпрайз няма нищо общо с етериум, но пък виждаш, че CoinBase го продава за долари.

Е, просто ще купиш. Само че си малко позастаряващ банкер и вече минималното количество, което инвестираш в нещо е 100,000 долара....

аз само изразявам личното ми мнение, затова и така написах, "за мен е ригнат и т.н." не мисля че съм изтървал пазара, реализирал съм печалба и съм се отказал, тъй като ми се струва рисков...

иначе въобще не се успокоявам с нищо, не ме яд че съм можел да го продам още по-скъпо, ако това имаш предвид, то ако трябваше да ме яд, щях да се занимавам с нещо друго...

в момента има огромен сел уол на 30$, който не виждам как ще бъде пробит, но аз като цяло повече греша от колкото да съм прав. Търгувал съм с над 20 вида алт-ове и ЕТН /ЕТС са от малкото в които съм видял хляб, като цяло даже няколко пъти писах, че 2017 е годината на алто-вете и който играе там сигурно много ще спечели, аз лично се отказах от всякакъв фиат и алтове, всичко ми е в БТК, даже след последното ми падане в Кракен може и да спра търгувам като цяло, не е за всеки.

Ти най-вероятно си учил за това, после си тренирал на сухо, после си го работил и вече си про (след дълги години), аз просто вярвам в идеята за БТК и една част от тях сам пръснал в 4 борси и се опитам да не ги загубя от твърдоглавост ами даже и да изкарам някои стотинка, която обаче пак обръщам в БТК.

аз НЕ търгувам, мисля че малко хора могат да си изкарват хляба от това

и за всички ще го кажа още веднъж: вместо да си губите времето, парите и усилията в трейдване на койни, вложете ги в изучаване на крипто-валутите и крипто-мрежите... самият факт, че четете този форум, ви слага в ТОП 1% от хората в света по разбиране на биткойн.... Имате огромно предимство, след години ще ви е много яд, че не сте го оползотворили...

това всичко отделно от дългосрочните ви инвестиции в биткойн :)

Стамене, ти спомена че програмираш. Ако не е тайна може ли да дадеш малко информация на какво и какво точно, нещо свързано със смарт контракти ?

За смарт контракти все още най-добрият език е Solidity - има много хубави обучения като например това:

https://ethereumbuilders.gitbooks.io/guide/content/en/solidity_tutorials.html

но и много други

Но не става въпрос само за програмиране. Става въпрос за разбиране на всички елементи, от които се състои блокчейна. Работа с портфейли, бекап, мулти сигс и подобни... Разучаване на всички по-големи проекти, които се правят в момента - това включва четене и разбиране на техните white papers...

Ще видите, как с прозирането на материята, ще почнете да виждате десетки възможности на технологията за оптимизация на съществуващи бизнеси... Ще си харесате някоя идея, ще напишете  white paper, ще пуснете ICO и като нищо ще съберете милиони, които после ще е добре да се опитате да реализирате, а не да изхарчите.

Дори и това да ви се струва too much - самото разбиране на тънкостите в биткойн и блокчейн, съвсем скоро ще ви направи специалист, който в следващите 2-3 години ще има много работа...

И от това, което чета във форума, съм склонен да мисля, че много малко от пишещите тук са запознати и на 20% от възможностите и принципите на блокчейна.. 

Ако създадеш някой пирамида като Onecoin, ще те подкрепя на 100% още във фъндинга :) в България е пълно със млади специалисти на сериозни нива в крипто. в BnkToTheFuture е пълно с подобни проекти. и да напълно си прав ТОВА е бъдещето.

Не е като да не сме мислили, в моята проф. област (архитектура) от няколко месеца разсъждавам по идея за създаване на децентрализирана система за дигитален регистър на основата на блокчейн за зелена енергия, чрез която всеки може да продава подарява или дарява произведена от него такава енергия, но има доста детайли които искат проучване. А също така има някой обективни реалности които правят това нещо трудно в БГ но поне като модел да си го изясня, има и подобни експериментални малки мрежи вече в Америка.

много е важно да не залитате да превръщате всяка база данна в блокчейн...

защо не се опиташ да опишеш тази зелена енергия, какво  е точно значението ѝ, кои са проблемите ѝ, и с удоволствие ще поразсъждаваме заедно как би могло да се направи...

мен идеята за сайта и форума винаги е била за подобни теми, а не за трейдинг, както е случаят в момента...

Не е като да не сме мислили, в моята проф. област (архитектура) от няколко месеца разсъждавам по идея за създаване на децентрализирана система за дигитален регистър на основата на блокчейн за зелена енергия, чрез която всеки може да продава подарява или дарява произведена от него такава енергия, но има доста детайли които искат проучване. А също така има някой обективни реалности които правят това нещо трудно в БГ но поне като модел да си го изясня, има и подобни експериментални малки мрежи вече в Америка.

St0ky, у мен е останало впечетление, че си фул-тайм трейдър :)  това което си написал тук звучи доста интересно. И за stamen мислех, че е търговец, stamen прав си явно форума се е превърнал в това и лесно се подлъгват хората, аз например се занимавам с камиони в ежедневието си :) явно и крипто-маниаците са хора :)

Да, разбира се би било много интересно да я дискутираме тук, това което съм мислил по въпроса не цели практическа реализация, а по скоро опростен модел който да покаже в една хипотетична ситуация възможностите на блокчейна на моите колеги. Всяка жилищна единица се обслужва от централизиран източник на енергия, услуги и т.н., за мен представлява интерес модел от много домакинства, които произвеждат сами енергията си и я разменят/допълват/даряват помежду си... но за това когато дойде времето да го структурирам и на правилното място във форума

St0ky, у мен е останало впечетление, че си фул-тайм трейдър :)  това което си написал тук звучи доста интересно. И за stamen мислех, че е търговец, stamen прав си явно форума се е превърнал в това и лесно се подлъгват хората, аз например се занимавам с камиони в ежедневието си :) явно и крипто-маниаците са хора :)

Хаха имаше и такива периоди но вреди на съня и социалните контакти, също така когато имаш и други занимания поемаш по-малко риск в търговията заради дупките в мониторинга което като цяло е добре.

В една Пловдивска фирма, с 50 камиона само в западна Европа, отговарям за всичко свързано с тях, ако някой нещо го интересува имам отговора на всичко въпроси. Налага ми се по-голяма част от денонощието да съм пред компютър. Мъча едни онлайн курсове за кодиране, не ми е стихия нещо, иначе редовно скачам в разни краудфъндинги,сейлове и т.н. Не търгувам много често, но като го правя залога е голям понеже сам алчен по природа. Например в петък направих 16000лв загуба, но това не е за хвалене. Така или иначе всичко което спечеля обръщам обратно в БТК, иначе съм бил в почти всички алт-ове, но им нямам вяра, не ги разбирам много нещата. Също и съм копал разни щуротии, но никога БТК, там влязох преди 2 лета, беше мисля 240Е от тогава съм голям ентусиаст, чета нон-стоп, този форум е номер едно за БГ, някой ако реши да се рови другаде да не си прави труда, тук има всичко!  

и за всички ще го кажа още веднъж: вместо да си губите времето, парите и усилията в трейдване на койни, вложете ги в изучаване на крипто-валутите и крипто-мрежите... самият факт, че четете този форум, ви слага в ТОП 1% от хората в света по разбиране на биткойн.... Имате огромно предимство, след години ще ви е много яд, че не сте го оползотворили...

Щом наскоро започнах да уча C++ значи съм на прав път. После може и криптиране да подхвана стига да имам желанието все още както сега :) Никой от моите приятели не знае какво е биткойн и ме гледат като извънземен ако започна да говоря по тази тема ... интересно им е ама не схващат :) Блокчейна може да замени почти всичко дори и документите като лични карти и т.н. като едно постепенно досие което не може да бъде подправено , както правят сега с подкупи и т.н. Каквото се сетиш може да е блокчейн свързано с документи , които да не могат да се подправят. Примерно може да е мрежа от регистър на България за собственост на земи , които да не с подправят както сега за щяло и нещяло и така ще се сложи край на измамите с недвижимо имущество. Незнам за какво ги разправям тези неща , но знам че не биткойна ще промени света ,а блокчейна. 

Не е като да не сме мислили, в моята проф. област (архитектура) от няколко месеца разсъждавам по идея за създаване на децентрализирана система за дигитален регистър на основата на блокчейн за зелена енергия, чрез която всеки може да продава подарява или дарява произведена от него такава енергия, но има доста детайли които искат проучване. А също така има някой обективни реалности които правят това нещо трудно в БГ но поне като модел да си го изясня, има и подобни експериментални малки мрежи вече в Америка.

Аз като миньор съм длъжен да съм запознат с всички енергийни продукти и мога само да кажа че вече зелената енергия не е на мода и остарява с всеки ден и инвестицията в такова нещо ще е равно на загуба в най скоро време. В момента на мода е свободната енергия от магнитите , но дори и при нея няма много инвеститори заради това, което се задава в близкото бъдеще - остаряващите зелена енергия .... магнитната енергия и след нея идва ториум енергия , което може би само една институция може да надмине нея , ако всичко не се окаже измама и това е технологията на Кеше. 

Има подозрение, че удариха мрежата на ETH и нещо започна да се срива.

би било много полезно, ако пускаше и линк, от който имаш тази информация...