Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Биткойн е силно централизирана мрежа


Recommended Posts

Сигурно е прав в някои отношения, но в статията няма интересни предложения как да се оправят нещата, а оттам поновому би трябвало да я отбележим като вид хейт :)

 

Хубавото на биткойн и блокчейна като цяло е, че това е първото нещо в света, което е неподвластно на правителствен контрол. което само по себе си за сега е достатъчно. По останалото се работи, предимно на опит/грешка, но аз съм оптимист :)

Link to comment
Share on other sites

Децентрализацията е в много голяма степен ъгъл или по-скоро мащаб на възприемане на системата, която подлагаме на наблюдение.  Това се отнася за функционирането на самата система ... вътре в нея ... и според мен частта от определението  "and that would not require any third-party intervention in order to sustain itself" е постигната. Има неща в Биткойн протокола, които няма да се променят никога и точно тези неща правят финансовата система различна от досегашната. А колкото до третата страна, аз имам малко по-психологическо третиране на понятието - това не е само институция, а воля, която търси контрол. Тази воля не е само присъща на носителя си, а и се поддържа под формата на несъзнавани очаквания и дори изисквания от "свободните" единици - ползвателите на мрежата. Контролът е търсен под различна форма от всички страни: двама ползватели + един контрольор. Когато се установи здрава връзка между ползвателите на властта и тези, които я раздават (ползвателите на мрежата), тогава се получава институционализирането на системата, т.е. реалното централизиране, в който процес участие взимат всички вътре в нея - това е един вид консенсус. Т.е. колкото и свобода да дава мрежата, там където човек пипне, всичко се осира. Така, че глобално развитието няма да е някаква пълна утопия с мирис на рози и т.н. дори да остане само с вдигане размера на блока.

 

Един пример в крипто света за разсъжденията ми: Д-р Ружа раздава "свобода и независимост". Няма как това да се случи, ако нейните жертви не и дадат тази власт да раздава "свобода и независимост", а това става като скочат в чувала, който е отворила. Прегръщат се силно и няма как някой да ги раздели. По същия начин, само че много по-бавно и устойчиво, човек е сключил консенсус с банките. Ако банките са като един горещ сезон на планетата, то схемите като OneCoin са абсолютно същото нещо, но приличат на малки или по-големи горски пожари, които изпепеляват бързо и безвъзвратно всичко, до което стигнат.

 

Как се решава проблемa на този етап: с образованост, способност за самостоятелно мислене, анализ и въобще с изграждане на индивидуалност, личностно израстване и прочее красиви термини. Има, обаче и едно много важно условие да си независим в ума (жертвите на д-р Ружа са вишисти сигурно), и това е да придобиеш резистентност към груповата лудост, т.е. да можеш да променяш ъгъла на възприемане така, че да те поставя вън от масата и да ти даде възможност да прецениш глобалната ситуация.

 

Според мен има много общо между Биткойн и Християнството, когато е възникнало и после наложило като култура. Не искам да приравня Биткойн с религията, но въпреки всичко има много от това, което е имало и християнството - свободно мислене, независимост, тотално нов и чужд (разрушителен) за тогавашното статукво социум - връзка между членовете. Имат общо и според ефекта, който причиняват - християнството е станало носещо ядро, основа за нова цивилизация. Имало е и силна централизация (универсална църква), взела връх над обществото - контролирала е държавните дела... и прочее мисли за допълнителен размисъл. Не мисля, че Биткойн толкова силно ще се централизира, че никой да не може да мръдне без позволение, но тенденцията към създаване на центрове винаги ще я има.

 

От досегашното много-хилядолетно наблюдение излиза, че Биткойн не трябва да го пипа никой, за да не се централизира. Това означава, че Гугъл са направили крачка напред. Изкуственият им интелект е създал собствен криптиращ алгоритъм. Може би някой ден ще му кажат да стане новия Сатоши Накамото, стига да придобие толкова самостоятелност, че да може да обяви откритието за свое, а не на създателя си. Поне ще е ясно, че ако и тогава се прецакат нещата, няма да можем да обвиним никой друг освен себе си :) Дотогава ще се правят SegWit, Lightning Network и ще се движи някак си света във времето. / Ще има и пирамиди като на д-р Ружа, а защо не е по-големи. /

 
 
Link to comment
Share on other sites

Не е толкова централизирана, колкото изглежда:

 

ViaBTC's hashrate has fallen ~30% in the past 20 days (around 50 PetaHashes). May go sub 5% soon

 

Просто миньорите в пуловете са свободни да сменят пула по всяко време и без особени загуби...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Тея данни  от снимките са толкова верни,колкото и че 3-те китайски борси правят 5млн койни оборот/ден.

Няма от къде да се вземат достовернни такива,какви са мощностите на всеки пул.Отделно,половината малки са подразделения на Antpool.

 

Още от времето на ГигаХаш ,когато имаше страхотна паника за 51% ,минъорите се научиха и почнаха да си делят деловете ,за да си скрият реалните % .Няма да се учудя ако 65-70% в момента се държат от Bitmain (Antpool).Има много косвенни данни (по  разни еднакви показатели,че първите два +още няколко малки пула,са всъщност един и същ)

 

Или ти мислиш че тези нови 30% ,който се включиха за 1 седмица ,са нови и напълно неизвестни хора  и се децентрализираме още повече ???  :lol:

 

 

Добре, защо тогава си правят труда да пускат такива чартове? Опит да се заблудят масите или не го знаят това, коего го пишеш?

Link to comment
Share on other sites

Разбирам. Наскоро гледах едно видео на Андреас, в което обясняваше, че технологичната бариера в момента е около 14 нм (по спомен) и тя е достигната. Според него това означава, че моделът "няма да поръчаме техника, защото докато дойде ще е морално остаряла" ще отпадне поне за известно време. Тепърва обаче навлизам в материята, тъй че ще радвам да дадеш мнение дали има нещо вярно и в тия думи.

Link to comment
Share on other sites

Абе ясно, че не разбираме от всичко, но следиш процеса с централизацията по-отдавна. :)

 

Точно за законът на Мур говореше. Мисля че видеото е от средата на 2016. Можем само да се надяваме, че и други гиганти ще се събудят за майнинга, за поне частична децентрализация. Не че на мен ми пука много, но това си е пречка за инвестициите на свеж западен капитал.

Link to comment
Share on other sites

Според мен тези данни няма как да се манипулират - при всеки нов блок 12.5 нови биткойна се депозират в даден адрес. И този адрес за повечето пулове е известен.

 

Може просто много пулове да са на един собственик.

 

Но дори и да е така. Нека някой държи 70% от майнинг мрежата. Каква точно е опасността?

Link to comment
Share on other sites

ще намажат повече биткойни за техниката,с която разполагат... както се видя от новите обороти в китайските борси, цената биткойн не е толкова зависима от Китай, колкото си мислихме... 

Link to comment
Share on other sites

Това не го разбирам ? Как ще намажат повече биткойни ,след като ако 70% от мрежата бъдат изключени,трудността ще падне веднага и приходите им ще паднат също.

 

А за Китай,аз съм на обратното мнение,ЦЕНАТА я определят точно те.

 

Проблема с рязкото падане на трудността си седи, но другото е ясно. Ако сега 40% запад и 60% китай си разпределят 1800 биткойна на ден, след като ги изключат, само Запада ще си разделя 1800 койна, което е 2.5 пъти повече приходи в биткойн :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...