Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Recommended Posts

За съжаление споделям твоето мнение за евентуално бъдещо разцепване на мрежата. Това, което ще направят китайците ще е първата крачка към създаване на крипто валута на определена държава. Ако този проект се окаже успешен и китайските миньори се отцепят и започнат да копаят своя версия на Биткойн, то тогава можем да станем свидетели на следващата крачка към дигитализиране на валутите. Това, което се опитвам да кажа е, че едва ли европейците или американците ще копаят "китайски" биткойн ( не че сега не е :D). По-вероятния вариант е всяка държава да последва примера на китайците и да създаде своя собствена крипто валута. Тогава гражданите на всяка страна могат да подсигуряват мрежата, като копаят съответната валута на страната в която живеят. От там нататък изчезва всичкия фиат и всичко минава във виртуални пари, по този начин става много по-лесно всяка държава да контролира своите граждани. Мисля, че това е далеч от идеята на Сатоши Накамото. Не знам дали може да се нарече еволюция на крипто валутите или по-скоро изкривяване на първоначалния замисъл на Биткойн..... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както и друг път съм писал, изобщо не споделям първите две мнения и силно вярвам, че SegWit ще се увенчае с успех (в момента 33% от мрежата го поддържа).

 

Няма да се впускам в дискусии, но ето елементарна аргументация:

 

 - увеличаването на размера на блока само подритва кофата по пътя. Да, Bitcoin Unlimited няма ограничение за максимален размер, но ако искаме биткойн да се превърне във вездесъщото платежно средство в света, това би означавало блокове от стотици мегабайти (да, за един блок говоря, ако и 10% от световните транзакции минат през биткойн). А дори и сега за поддръжката на блокчейна в crypto.bg плащаме $240 на месец, заради дисковото пространство.

 

 - 99.9% от световните сделки нямат нужда да са анонимни, записани во веки веков някъде, или децентрализирани. Те могат да се поемат елементарно и без ограничение от Lightning Network-а и при това ще са много по-анонимни и по-децентрализирани от плащанията с кредитни карти;

 

 - Най-важното - SegWit е само опция - след като се приеме, всеки ще може да си ползва биткойн onchain, както досега. SegWit не е задължително за никой.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм предвид Lightning Network - тя е за скалируемостта и е опционална за всеки, не SegWit.

 

А ти забрави ли, че SegWit е необходим за side chains, които правилно възхваляваше преди две години? И ако се отхвърли SegWit, неща като side chains, malleability, bitcoin 2.0 в лицето на RootStock се отлагат неограничено във времето. А RootStock наскоро пуснаха тестова мрежа, която май даже сработва, и която всички smart contract идеи чакат само да се преместят на нещо по-стабилно от етериум.

 

Решението за много проблеми в биткойн е изпрограмирано и изтествано технология и да го отхвърлим заради глупости не ми се вярва да е възможно. 

 

Как така навремето бяха всички китайци бяха против BitcoinXT, а сега всички са за против оставянето на блоковете на 1мб? Мисля, че само си мерят пишките и играят некви по-дребни игрички миньорите, няма как да не го приемат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз не виждам смисъла от това да се правят национални крипто валути. Сенегал, обаче си прави такава и смята леко да прецизирам мисълта си. Може би някои държави ще направят свои крипто валути и в това не е задължително да няма логика. Ако държавата има добра икономика т.е. икономика, носеща реални стойности, валутата ще има място на пазара. Тук възниква въпроса всяка една успешна икономика ли заслужава национална валута и от какво зависи, че подобен подход би бил успешен за една държава пред алтернативата просто да приеме биткойн, етер и т.н. ... Дори като си мисля това може да е правилен подход и от маркетингови съображения доколкото от маркетинга много зависи икономиката на държавата ... например ако е специфична туристическа дестинация, която изисква национални символи. Тогава валутата би била добра добавка към имиджа.

 

https://www.cryptocoinsnews.com/senegal-will-introduce-blockchain-based-national-digital-currency/

 

Иначе конкретно за scaling-а. Много силни думи на JIANG ZHUO’ER. Много ми е съмнително обвинението, че разработчиците са работили няколко месеца допълнително само в интерес на "властта" и е толкова трудно да се докаже това (имайки кода пред очите си), колкото е трудно да се види предмет в реалния му образ, но с различно (по-размер) едно пространствено измерение - ръката на снимката. Ако той е успял да види ръката, защо не ни я покаже и ние да я видим (както между впрочем се илюстрира и от картинката)? Иначе това за мен си остава просто пропаганда. Силните послания трябва да са свързани с железни аргументи, т.е. доказателства. Иначе са доста съмнителни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като написах, че Биткойн евентуално може да се разцепи и, че може да се създаде крипто валута на дадена държава....това не означа, че ми се иска да се случи това. Ако гледаме реално на ситуацията в момента, дори и segwit да се приеме, то за в бъдеще едва ли китайците ще стоят безучастни. Днес спора е за segregated witness, утре ще е да речем BIP 343. Двете страни защитават различни интереси и имат различна гледна точка за развитието на Биткойн.

       Как бихте нарекли крипто валута, която 90% и повече се копае от една нация, разработчиците са от тази нация, над 90 % от търговията по борсите се извършва именно на борси на тази държава, и не нямам предвид Биткойн. Това, което се опитвам да кажа е, че ако има евентуално разцепване на Биткойн (не дай боже) и Китай направи своя собствена версия, то това което описах по-горе ще важи в пълна сила и дали съм прав или не....за мен това ще си бъде крипто валута на Китай.

       В момента както знаем много голяма част от търгуваните обеми са по китайски борси. Искаме или не, цената на Биткойн се диктува от Китай. Много ми е чудно какво ще се случи с цената и с търгуваните обеми, ако се стигне до разцепване. Дали този голям процент ( не съм смятал колко точно) ще бъдат запълнени от да речем САЩ, Европа, а защо не и Индия. Което ме подсеща https://gizmodo.com/indias-prime-minister-plans-for-cashless-society-1789403344 .Такава голяма държава, толкова много хора с афинитет към технологиите....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да обясни с един абзац какво е това сегуит и какво влияние има върху биткойн? В гугъл намерих само някакви сложни обяснения

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как просто да се обясни, но е подобрение на биткойн протокола, което не изисква хард-, а само софт форк, което ще позволи повече транзакции в един блок и ще направи възможни или улесни много бъдещи подобрения, които да направят биткойн резонна разплащателна система...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо любопитно отпреди малко. Брайън Армстронг, CEO на coinbase.com, който в един период посвети живота си да разубеди общността да не минава на SegWit, сега обърна палачинката. Чак му се чудят, дали не са му хакнали туитър акаунта. Ето каково пише:

 

From learning more about SegWit I think we should activate it. It's prob the best path forward for bitcoin at this point.

 

Целият диалог: https://twitter.com/brian_armstrong/status/817258015619321857

 

За сравнение, ето убежденията му отпреди година: https://medium.com/@barmstrong/the-bitcoin-roundtable-consensus-proposal-too-little-too-late-e694f13f40b#.leh7epv7n

 

В блога му в medium.com има още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой може ли да обясни с един абзац какво е това сегуит и какво влияние има върху биткойн? В гугъл намерих само някакви сложни обяснения

 

 

Андреас Антонопулос винаги говори разбираемо. Гледай обяснението му. На 1:50 го питат и той го казва ясно с почти едно изречение: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си намерих най-после смислено обяснение (в смисъл на просто и ясно) защо SegWit & LN са по-доброто, да не кажа за сега единственото решение за запазване на децентрализирания характер на Биткойн мрежата. От този пост на Андреас Антонопулос ми стана ясно: https://medium.com/@aantonop/i-think-you-have-captured-an-important-point-f263828a0af#.q61mq0kmx

 

Обобщено: Ние вече имаме решение за втори off-chain слой. Проблемът е, че е базиран на частна SQL база данни в борсите, вместо Lightning Network. (има се предвид глобалната амбиция на coinbase б.пр.), защото:  Без-SegWit/Без-LN транзакции не означава, че ще има само on-chain разплащания. Ни най-малко. По-скоро това би означавало, че ще има on-coinbase транзакции (което пак си е off-chain), т.е. доста по-лошо. /свободен аранжиран превод от мнения в дискусията, част от която е и горния линк + туит на @aantonop /

 

Замислете се за последствията от подобен вид "децентрализация", т.е. централизация (edit).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Далеч съм от мисълта, че койнбейс ще подрие сериозно децентрализираната мрежа. Но все пак ето какво прави тази компания: https://www.coinbase.com/merchantsТук coinbase е трета страна. Така, че не е само борса, а амбициите са много по-големи - искат да направят разплащателна система. Затова Б. Армстронг толкова упорито се мяташе срещу SegWit. Вярно преди няколко дни каза, че е кандисал, но по този въпрос имаме едно кратко съобщение в мрежата. 

 

Едно е сигурно обаче. Ако я има SegWit, няма да ги има плановете на coinbace да бъде посредник в пазаруването на дрехи, хляб, вино и шоколад. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SegWit е развит с парите на частна компания, но е видим за всички. И ако имаше някакви бъгове или "трикове", тия другите разработчици, за които говориш, щяха да са скочили отдавна...

 

SegWit е тестван до колкото може да се тества в тест нета. Но този риск, че нещо може да бъде недогледано, си виси като дамоклев меч над всяка една крипто верига. И дори и ако се увеличи блока на 2, 4 или 8 мегабайта и китайците да склонят да се пусне SegWit, пак ще го има риска, че ще излезе бъг от него и "чао" на биткойнчетата ни...

 

Както казах и в друга тема - шапка ти свалям на самочуствието да смяташ, че имаш по-добър поглед над биткойн от Андрес Антонополус, да не говорим за десетките други... :)

 

Наскоро излезнаха статистиките за разработката на биткойн кор през 2016-та: мисля, че над 500 разработчика са допринесли за софтуера. И това не са от типа на местните програмисти звезди, които ще направят чудеса с javascript, но не са и чували за криптография... Това са си 500 хакера... Няма как те всички да са на заплата при блокстрийм...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такива сме хората просто (и ние включително в crypto.bg не сме на 0.13.1 още)... трябва нещо да се случи, за да ни подтикне.. а биткойнерите в последно време са едни от най-безгрижните хора :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не знам какви са точно причините, поради които големите пулове не го подкрепят... Правят си предполагам някакви сметки, да видим, дали ще излязат... Едва ли е, защото имат забележки към начина му на програмиране... 

 

Пък и явно проблемът с големината на блока не е толкова голям, колкото го карат да изглежда. Аз напоследък си слагам такса от 0.001 биткойна на транзакциите (лев и нещо), и директно ми минават в първия блок. Така че, на който му е спешно и важно, няма проблеми с големината на блока...

 

За първи път в света сме свидетели на ситуация, в която се взима решение на база на всеобщ консенсус, а не на някакви измислени демократични принципи... Още не знаем хората, как е добре да се държим в подобни ситуации и явно трябва време да се научим. 

 

С всичкото това по-горе искам да кажа, че нищо фатално не се е случило още, хубаво е, че имаме решение за всеки случай. Може би е добре, че не се прибързва с решения, от които още няма нужда.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10 теми се държат в началото съвсем нарочно и се сее яка дезинформация за пред масовката.

Е, как пък един не реши да иде да интервюира и да разбере гледната точка на противоположната страна.Защото в един спор винаги има две страни.Защо се прави такъв евтин опит за промиване на мозъци с цензура?

 

 

как па не - направиха го - ето интервю с шефа на ViaBTC:

 

https://bitcoinmagazine.com/articles/why-viabtc-rejects-segwit-soft-fork-in-favor-of-block-size-hard-fork-interview-with-haipo-yang-1479409475/

 

 

И като видиш как мисли и вижда нещата, се хващаш за главата, че такива типове спират биткойн...

 

Иначе Данчо не си разбрал идеята на този BIP за намаляване на размера до 300 kB :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А най-тъпото от всичко е, че сякаш единствената алтернатива спрямо SegWit е Bitcoin Unlimited, която е бъкана с проблеми, описани по-подробно тук:

 

https://bitcoinmagazine.com/articles/how-bitcoin-unlimited-users-may-end-different-blockchains/

 

Аз да си кажа, че по принцип имам 6-то чуство, че SegWit не е добър за биткойн, макар да се опитвам да гледам само технически и логически.

Но почвам да си мисля, че и така да си остане биткойн, пак ще е достатъчно. Просто таксите ще идат на 10-ина долара за транзакция и целия този ненужен трафик на койни ще си намери други канали. Биткойн ще си остане settlement layer...

 

А може да излезнат по-приемливи решения от SegWit след време

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

r/bitcoin си налага цензура още от времето на XТ - на малко хора им харесва, ама няма какво да се направи - нещо като Igrach.com навремето, дето аз правех простотии, но поради липса на по-добри алтернативи много хора трябваше да ме търпят...

 

Но това, че в r/bitcoin има цензура, не означава, че тяхната гледна точка се задушава от BlockStream. Има много други места като r/btc или туитър, където си тече оживена дискусия по темата..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

C3Zf3hXVYAQWwJ-.jpg

 

Който следи последните развития около bitcoin unlimited, сигурно знае значението на горните редове и вече е убеден, че BU не е алтернатива...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Jameson Lopp:

61% of reachable BU nodes will reach chain consensus in ~40 minutes. 24% are configured to stay out of consensus for as long as 19 years.

 

https://twitter.com/lopp/status/826087468382429184

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето как са оправили бъга. За да няма невалидни блокове, миньорите ръчно променят размера на блока на по-малко от 1 МВ. https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/5qxrnt/lol_miners_running_latest_bu_need_to_set_their/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рано е да се каже в рамките на един ден какво се е случило само по статистиките. Според сегашните статистики, които са доста ясни от преди няколко дни в coin.dance, за последния ден е възможно да се е случило нещо в полза на segwit, защото са добавили индикатор какво е положението на дневна база (144 блока), но дали е за постоянно, може би трябва да се изчака поне седмица. Иначе BTC.com копаят с CORE (няма посочено дали е Segwit). Няма ги в BU. В BU  са bitcoin.com ... което може би е различно от btc.com. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...