Jump to content
hash.bg - биткойн форум
stamen

Какво е вашето мнение за решение на проблем в Crypto.bg

Recommended Posts

Здравейте,

 

Мисля, че отговорът на казуса по-долу е и от философско значение относно как да налагаме биткойн като технология, затова мисля, че ще е интересно да помислим заедно...

 

Покупките на биткойн в https://crypto.bgпрез Изипей и КешТерминал работят с клиентски номер:

 

 - ние ви даваме 6 или 7 цифрен клиентски номер, който отговаря на вашия биткойн адрес;

 - когато се внесат пари по този клиентски номер, ние директно пращаме биткойни според актуалния курс към регистрирания биткойн адрес.

 

Предимствата на този начин на покупка са следните:

 - след като си регнете веднъж клиентски номер, няма нужда от специални поръчки в сайта.

 - няма нужда дори от интернет: отивате на каса на Изипей или КешТерминал, вкарвате 20 лева и биткойни на тази стойност към момента отиват в уолета ви.

 - поради това са супер удобни и справедливи откъм цена, като дават възможност за бизнес идеи, подобни на начина, по който подкрепихме chitanka.info (например, можете да предлагате анонимно каквото и да е за продажба в интернет без да оставяте следа в банковия сектор - от там няма нужда нещата да са законни, нито пък да плащате данъци).

 

Проблемът на този процес обаче е, особено при Изипей където клиентът трябва да продиктува номера на служителката, че може да въведете грешен номер или тя да не ви чуе правилно и да сгреши цифра. И тогава ние пращаме койните на грешен биткойн адрес с малки изгледи за успех да се върнат.

 

 

И тук е дилемата: да оставим хората най-сетне да се научат да внимават с финансите си или с цената на малко неудобство за всички да ги предпазим от подобни грешки.

 

В защита на първото е, че банките така са ни успали с всичките си гаранции (предоставяни ни с цената на комисиони), че не само, че не внимаваме какво правим с парите и кредитните си карти, но дори много хора са спрели да се замислят изобщо какво са парите. А целта на този сайт е променим това мислене, защото според нас пречи в много сфери на обществото...

 

Трябва също да отбележа, че и в сегашния процес има защити. Клиентът може да сравни от издаваната му бележката на кой клиентски номер е пуснал пари и да ни уведоми до 45 минути, ако е имало грешка. Но по една или друга причина, не го правят - поводът за този постинг е, че вчера клиент е купил биткойни за 1000 лева и не си е направил труда да сравни номера от бележката с неговия....

 

 

В защита на втория подход е хуманната преценка, че хората правят грешки и че не е добре да се оставяме на произвола на машините...

Но пък с това ще усложним процеса - идеята ни е, че след като направи покупка, клиентът ще трябва да влезе в сайта ни и да въведе клиентския си номер заедно с номера на транзакцията, която ще може да види от бележката, която му е издадена.

 

Предполагам, че най-малкото ще предложим това решение като опция, но ми е интересно да чуя, дали имате други предложния за решение на проблема и кои принципи в развитието на биткойн да следваме. Така например се установи, че сгрешихме като махнахме плащанията по 10-цифрен код (от там плащанията на банкомат), защото има много идиоти, които вярват на всичко в интернет. Трябваше да оставим нещата да ескалират, да влезнат в новините и народът да разбере, че каквото се твърди и продава в интернет не е винаги реално...

 

И последна информация - от няколко хиляди поръчки по този начин, досега само две или три грешки са се случили... Тогава въпросът може да се зададе така: Заслужава ли си да жертваме усилията и времето на всички, за да предотвратим нула цяло и нещо процента грешки?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този процент е толкова несъществен, че въобще не трябва да му обръщате внимание. Имайте в предвид, че все пак си имате работа с хора. Това неимуверно води до грешки. Гениалността се крие в простата...така че keep it simple.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и да се въведе отметка отметка за стар/нов клиент, пак няма гаранция че няма да стане същото с уж стария клиент. Все едно да се мъчите да предпазвате клиента ако е въвел моя биткойн адрес вместо неговия.

 Аз скоро купих през изипей и се изненадах че става с произволна сума. Много си е добре така, достатъчна защита от грешки е че има 45 минути време да уведоми за грешка. Просто може да сложите някакъв червен надпис или нещо такова да подсеща хората да си сверяват номера след като пуснат парите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то има много идеи какво да прибавяме в крипто.бг, ама няма кой да ги свърши :(

иначе, ако толкова ти тежат 1.10, отвори си за 1 лв сметка в ПИБ - тук писах днес, защо сме избрали тях: https://community.crypto.bg/t/topic/41/22

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за комбинация от двете опции. Клиента да има опция да изключи нуждата от това да вкарва номер на транзакция и като избере да изключи да му покажете супер кратко обяснение да си проверява сам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О Стоко, много ми е драго :)

Май го измислихме най-хитро - ще заложим checksum на клиентските номера, както това го има в номерата на VISA, Mastercard и дори ЕГН-тата, ако не се лъжа. Така че, ако се сгреши една цифра, да става невалиден номера. 

 

Ако има някой навътре с материята относно checksum, ще се радвам да сподели Know how...
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерихме правилното решение на проблема:

 

https://community.crypto.bg/t/topic/494

 

Интересно е, че Виталик и сие са пропуснали този важен момент при алгоритъма за адреси в Етериум и ако някога ви се наложи да преписвате Етер-адрес, трябва да внимавате много, защото един грешен символ (бил той и само малка вместо голяма буква) ще прати етерите ви в небитието... Нещо, за което Сатоши се е сетил навремето и подобни грешки при биткойн не са възможни (което отговаря и на въпроса на Дани Сапфиров от преди скоро в друга тема) :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×