Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Какво е биткойн и какво не е за финансовия свят?

St0ky
 Share

Recommended Posts

Биткойна е нещо много голямо и никой не може да го спре. Той ще е основата на всяка криптовалута и никоя няма да го измести каквото и да ти говорят. Скоро и аз осъзнах какво точно е биткойна и мога да ти кажа че ще е много рядък за вбъдеще и по добре си купи един биткойн за да оправиш внуците си отколкото да пишеш тук как бил пирамида. Интернет навлезе масово около 1998година и точно след 10 години се появява и биткойна. Помисли си каква еволюция имаше от 1998 до 2008г и после пак си помисли какво го очаква биткойна след още 3-4 години. Пак казвам че биткойна е нещо огромно и ще расте все повече и никой не може да ти го отнеме без твоето съгласие 

На всеки 3 месеца има търг на конфискувани ВТС от Американски съдии изпълнители. Четете и после пишете. А си написал "стойност", да ще имаш 1 бтц колкото си оставил , но стойноста ще е 2$

На всеки 3 месеца има търг на конфискувани ВТС от Американски съдии изпълнители. Четете и после пишете. А си написал "стойност", да ще имаш 1 бтц колкото си оставил , но стойноста ще е 2$

Абсолютно никаква връзка нямат тези търгове. Биткойните, които се конфискуват, са предадени от задържаните, не са иззети. Без тяхното изрично желание и при взети мерки за сигурност подобна процедура би била невъзможна. Освен ако не те измъчват с ток, за да ти изтръгнат 12-те думи, например. Ама и тогава можеш да ги забравиш.

Стойността на един биткойн е един биткойн. Днес е 1000$, утре 2$, в други ден може да е 25 000$, 20 000 евро, десет каци сирене, 43 камили или три тринадесетгодишни булки от Турция, но продължава да е 1 биткойн. Няма как 1 биткойн да се мултиплицира в 2.

С Гугъл и Амазон нямах предвид да ги сравнявам с биткойн, а това, че както те бяха навремето съвсем нови феномени, които не беше правилно да сравняваме с другите бизнеси, които познавахме до тогава, така и сега не може да сравняваме биткойн със злато, акции, пари и прочие...

Въпреки това не съм пак съгласен с примера, но няма да навлизам в подробности, за да не отегчавам.

Това е доста често срещата заблуда, която не разбирам защо продължава да се налага. Явно покрай китайските драми е модерно.

Цената на биткойн е била 2$ в началото на 2011 г.. Колко биткойн борси са съществували в този момент? Колко са сега? По колко начина е могло да се сдобиеш с биткойн тогава? Сега?

Какъв процент доминация имат най-големите миньорски пулове през 2011 г. и какъв сега? Можете да кажете, че данните от Blockchain.info са фалшиви, може и да сте прави, но е единственото което имаме.

Ако разровим reddit от периода ще видим стряскащи неща за 51% доминацията, много по-страшни от сегашните предположения, че този и онзи пул всъщност са един.

И сега минаваме към второто невярно твърдение. Каква регулация е наложена на Биткойн? Коя част от фундамента на технологията и записаното в whitepaper е станала обект на регулация? Регулацията е върху борси, върху фиат, върху потребители и върху миньори. Не и върху технологията, защото сама по себе си тя не подлежи на регулация.

Има ли начин да те спрат да изпратиш стойност от един портфейл към друг? Могат ли да запорират или изземат тази стойност без твое съгласие? Могат ли да обърнат транзакцията?

След като отговорите и на трите въпроса е не, то аз не виждам нито една регулация, която да е наложена върху Биткойн. Ако Си Дзинпин прокара закон за задължително носене на шапки от всичките си китайчета, той не регулира слънцето, регулира хората. Тази битка е загубена, пичове. Винаги ще се намери кой да си свали шапката.

Въпросът относно борсите 2011 и сега е не в броя им, а дали тогава са били регулирани дейностите им и сега как са. Сега регулацията по борсите по-голяма ли е спрямо преди?

Относно пуловете. Пуловете са съвкупност от миньори. Реално производството (копането) е дейност на миньорите. Пуловете без миньорите са нищо. Въпросът е сега има ли по-голяма концентрация (централизация) на миньорска дейност спрямо 2011?

Казваш:

И сега минаваме към второто невярно твърдение. Каква регулация е наложена на Биткойн? Коя част от фундамента на технологията и записаното в whitepaper е станала обект на регулация? Регулацията е върху борси, върху фиат, върху потребители и върху миньори. Не и върху технологията, защото сама по себе си тя не подлежи на регулация.

Технологията сама по себе си няма регулация. Регулация има върху миньорите, борсите, пуловете, но тези неща не са ли част от биткойн? Под биткойн не се ли приема копането му, транзакциите, конвертируемостта му? Сега повече регулации ли има върху тези неща спрямо 2011?

Има ли начин да те спрат да изпратиш стойност от един портфейл към друг? Могат ли да запорират или изземат тази стойност без твое съгласие? Могат ли да обърнат транзакцията?

Историята познава периоди на насилствено изземване на злато от населението, така че всичко е възможно.

Обяснявам , че в този живот никой не те пита колко ВТС имаш , а колко лв. и можеш ли да си платиш сметката. Колкото и да философствате всичко се свежда не до злато, апартаменти, ВТС , а до ЛЕВА. Всички други сметки са "без кръчмаря".

Момци,само да напомня че последните 2-3 страници ,нямат нищо общо с "Цената на биткойн" .Отворете друга тема и пише там колкото искате.

Утре ще влезе някой да търси инфо за цената,и ще чете малоумните мненията на тиквоч Чукче.И съвсем скоро,заради модераторската липса ,и с интелигентните мниния на същия г-н Чукче,този форум ще последва съдбата на другите БГ биткойн форуми.Амин

Аз си взимам почивка,и ставам предимно читател :P  

Оставям анализите,а и за всичко по-важно около биткойн,да ни отваря очите г-н Чукче. Той е моя заместник,отсега натаък  :P  

Смятам, че мненията относно регулации, децентрализация, за какъв актив може да се ползва (съхранение на стойност, разплащателно средство) са пряко свързани с цената.

П.С. Ако контролният орган на форума, смята, че не са, да почисти.

Edited by XiO

Въпросът относно борсите 2011 и сега е не в броя им, а дали тогава са били регулирани дейностите им и сега как са. Сега регулацията по борсите по-голяма ли е спрямо преди?

При някои е, при други не е. Единен регулаторен орган за регулация на борсите няма, не виждам и как е възможно да има, та в контекста на децентрализацията мисля това е напълно достатъчно. Мисълта ми е, че през 2011 г. е бил Гокса и... още няколко притурки. Ако е имало регулации върху него, то те са били глобални.

Относно пуловете. Пуловете са съвкупност от миньори. Реално производството (копането) е дейност на миньорите. Пуловете без миньорите са нищо. Въпросът е сега има ли по-голяма концентрация (централизация) на миньорска дейност спрямо 2011?

Концентрацията се появява на пазарен принцип. Днес е в Китай, по известни нам причини, утре може да е другаде. Съжалявам, за мен това не е централизация. Цената на тока и техниката не е константа, а политическите режими падат доста по-бързо от някои иновационни технологии.

Технологията сама по себе си няма регулация. Регулация има върху миньорите, борсите, пуловете, но тези неща не са ли част от биткойн? Под биткойн не се ли приема копането му, транзакциите, конвертируемостта му? Сега повече регулации ли има върху тези неща спрямо 2011?

Не ги виждам като част от мрежата, а като нейни инструменти. При изхабяване или невъзможност някой от тях да си свърши работата, ще бъде заменен от друг и така до безкрай. Не мисля, че трябва да се подхожда негативно към този момент, тъй като е по-стар от света. Регулации срещу прогрес, победителят винаги е бил ясен. Примери не ми се дават, сами се сещате за десетки.

Историята познава периоди на насилствено изземване на злато от населението, така че всичко е възможно.

Дигиталният характер на Биткойн е към момента най-доброто му качество срещу каквото и да е насилствено изземане.

При някои е, при други не е. Единен регулаторен орган за регулация на борсите няма, не виждам и как е възможно да има, та в контекста на децентрализацията мисля това е напълно достатъчно. Мисълта ми е, че през 2011 г. е бил Гокса и... още няколко притурки. Ако е имало регулации върху него, то те са били глобални.

Концентрацията се появява на пазарен принцип. Днес е в Китай, по известни нам причини, утре може да е другаде. Съжалявам, за мен това не е централизация. Цената на тока и техниката не е константа, а политическите режими падат доста по-бързо от някои иновационни технологии.

Не ги виждам като част от мрежата, а като нейни инструменти. При изхабяване или невъзможност някой от тях да си свърши работата, ще бъде заменен от друг и така до безкрай. Не мисля, че трябва да се подхожда негативно към този момент, тъй като е по-стар от света. Регулации срещу прогрес, победителят винаги е бил ясен. Примери не ми се дават, сами се сещате за десетки.

Дигиталният характер на Биткойн е към момента най-доброто му качество срещу каквото и да е насилствено изземане.

Гокс не е бил под никакви регулации. Затова и при върха 04.2013 затвори по свое усмотрение търговията при паническата разпродажба.

Все си мислех, че концентрацията на нещо се нарича централизация.

Миньорите и транзакциите не са част от мрежата? В такъв случай без миньори и транзакции, мрежата ще функционира без проблем?

Дигиталният характер на биткойн. Властите изземват сървърите на онлайн портфейлите и подобни практики. Съвсем скоро имаше изземване на сървърите на голям тракер във Франция. Още един пример е китайският firewall.

Как конректно са свързани ? Аз никакви цифри не видях :huh:  .Как ще повлияе на цената това ,също не видях.

Как конкретно е свързана с цената и спора "златото или биткойн" ???

Може да се видят нагласите. Може да се видят мнения по въпроса с регулациите, децентрализацията и как същите се развиват във времето заедно с цената. Може да се види, че има нагласи за икономическа криза в близко бъдеще, която би довела до допълни покачване на цената както и на цената на златото.

Edited by XiO

Как конректно са свързани ? Аз никакви цифри не видях :huh:  .Как ще повлияе на цената това ,също не видях.

Как конкретно е свързана с цената и спора "златото или биткойн" ???

Значи е време да напишеш някоя цифра , че и аз не съм видял

Аз съм Чукче и разбирам от мечки, а ти за анализи ми говориш. Не ми отговори "Журналист ли си?". А спада беше нарисуван технически преди каквато и да било новина. Сега ни чака плато до 25.02 и тренд след него.

Едно седмично затваряне над 1000$ (първото в историята) и платото е приключило.

Ето къде съм написал прогноза и за момента се движим по нея, а твоята къде е?

Нова тема за да намери дом дискусията относно какво е биткойн за финансовия свят?- валута, средство за съхранение на стойност, пирамида и т.н. 

Само аз имам админ акаунта във форума, но не мисля да се възползвам от него.. мисля, че макар и да заби темата в различна посока, с известни изключения, всички се държат на ниво. Ако имаше активен модератор, отдавна да сме изпуснали коньо у реката...

Да речем че последните две страници са дългосрочен анализ на цената - дали ще е 0 или 100,000,000 (мисля ще се съгласите, че средно положение няма).

Иначе St0ky е много добро и умно момче и отвори нова тема Какво е биткойн и какво не е за финансовия свят?

Нека го уважим и да преместим дискусията там. 

Само аз имам админ акаунта във форума, но не мисля да се възползвам от него.. мисля, че макар и да заби темата в различна посока, с известни изключения, всички се държат на ниво. Ако имаше активен модератор, отдавна да сме изпуснали коньо у реката...

Да речем че последните две страници са дългосрочен анализ на цената - дали ще е 0 или 100,000,000 (мисля ще се съгласите, че средно положение няма).

Иначе St0ky е много добро и умно момче и отвори нова тема Какво е биткойн и какво не е за финансовия свят?

Нека го уважим и да преместим дискусията там. 

Ако можеш да преместиш мненията от това включително, в новата тема...

Шаро,аз прогноза тук не виждам.Виждам някви болни слово-излеяния.Какво е това плато и след 25.02 какъв ще е този тренд ? Нагоре ,надолу ? Колко ? Защо ? Графики ?мотиви ? фундамент ?  и т.н. Прогноза от типа кръгла нула. Можело да иде и нагоре ,ама можело и надолу  :lol:  А сега де ?

А моите прогнози и анализи вече ги няма, както казах.

Ти ме заместваш отсега нататък.Дерзай !  :)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE

Щом вече няма прогнози от теб (което е разумен ход)

Къде са стари такива? ли просто за 1000 мнения нямаш такива.

Не знам защо решихте , че мненията тук нямат общо с цената след като бяха породени от въпрос за 25К.

Странно мнение имате.

Сега ще от воря тема чат и всеки да пише вътре каквото го вълнува. Надявам се там да не решите , че не е в темата.

Баси, аз повече от 20-30 цента не съм плащал и по-голямо забавяне от час, час и малко не съм имал.

Разбира се, предполагам транзакциите ми са за доста по-малки суми.

Баси, аз повече от 20-30 цента не съм плащал и по-голямо забавяне от час, час и малко не съм имал.

Разбира се, предполагам транзакциите ми са за доста по-малки суми.

според мен се бърка - пуснал е с такса 0.0008, което е 0.8$ и пак ме съмнява толкова да е чакал. Хубавото на биткойн е, че всичко е видимо, така че ще е добре да видим транзакцията...

Аз напоследък си бича с 0.001 ($1) такси и е перфектно :)

Кое е ясно ?

Мислиш че лъжа  ?

Или като я пусна тук ,ще ми помогнеш и ще мине по-бързо  ?

Или ще ми кажеш колко такса да си сложа satoshis/byte другия път,че аз не знам?

Ако я пуснеш, ще ти повярвам... Иначе не, нали постоянно работя с биткойн и знам кое е възможно, кое не

Вместо ехидни коментари с по една дума,не видях някой да коментира горните две транзакции,а такива има хиляди.

Давам един жокер .......каква сума се изпраща (изчислени в $) и колко такса е платена (пак изчислена в $) ???

И накрая да се сметне % такси от самата изпратена сума  :)

това че някой плаща прекомерно високи такси, си е негов проблем и може само да радва миньорите...

и двете цитирани от теб транзакции са включени веднага в следващия блок..

не виждам нищо чудно в тях.

обаче ако ми покажеш транзакция, която е платила $8 такса и е чакала повече от един блок време, ще си продам всички биткойни

имаше два такива опита от Roger Ver, но проблемът с тях беше разкрит от хората, които са си направили труда и се видя що за човек е...