XiO Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Ето моя транзакция, която отне 2+ часа за първо потвърждение с такса default на портфейл 0.13.1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Given Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Все си мислех, че концентрацията на нещо се нарича централизация. Миньорите и транзакциите не са част от мрежата? В такъв случай без миньори и транзакции, мрежата ще функционира без проблем? Дигиталният характер на биткойн. Властите изземват сървърите на онлайн портфейлите и подобни практики. Съвсем скоро имаше изземване на сървърите на голям тракер във Франция. Още един пример е китайският firewall. Малко късно го видях този пост... Централизацията говори за единен контрол. Това е и значението на думата, между другото. Концентрацията на географски и пазарен принцип (като тази на Биткойн в Китай) просто не я виждам в момента като поставена под единен контрол. Да не говорим, че наличието на големи биткойн ресурси в Китай не знам доколко могат да се нарекат концентрация. Нито девовете са там, нито мнозинството от потребителите. Япония за отрицателно време успя да ги задмине по обем на търговията. Миньорите и транзакциите (в борсите, защото не съм визирал другите транзакции) са инструменти на мрежата. Вземи всяка иновация, за която се сетиш в човешката цивилизация и ще видиш, че към нея са съществували наглед незаменими компоненти, които в даден момент са отпаднали или са придобили много по-малко значение, без самата иновация да изчезне. Властите могат да изземат сървърите на онлайн портфейлите, да. Не могат обаче да се докопат до койните ти, ако ти не искаш това да се случи и предприемеш конкретните мерки. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Централизацията говори за единен контрол. Това е и значението на думата, между другото. Концентрацията на географски и пазарен принцип (като тази на Биткойн в Китай) просто не я виждам в момента като поставена под единен контрол. Да не говорим, че наличието на големи биткойн ресурси в Китай не знам доколко могат да се нарекат концентрация. Нито девовете са там, нито мнозинството от потребителите. Япония за отрицателно време успя да ги задмине по обем на търговията. За Китай и централизация говоря в контекста на миньорството, а ти намесваш разработчици и търговия. централизация - Съсредоточаване в един център Над 50% от миньорството е в Китай. Това не е съсредоточаване на мощности в един център? Тъй като спомена и разработчиците... те колко са на брой? От една шепа хора зависи развитието на биткойн. Това не е ли съсредоточаване на влияние в един център? На това няма как да кажа децентрализация. Разбира се, всеки е свободен да си го интерпретира по своему. Миньорите и транзакциите (в борсите, защото не съм визирал другите транзакции) са инструменти на мрежата. Вземи всяка иновация, за която се сетиш в човешката цивилизация и ще видиш, че към нея са съществували наглед незаменими компоненти, които в даден момент са отпаднали или са придобили много по-малко значение, без самата иновация да изчезне. Транзакциите са съставна част на мрежата, а не иструмент. Колкото и да еволюира технологията, без транзакции няма мрежа. Няма деление на транзакциите на база дали са извършвани в борсите, директно межу физ./юр. л. и т.н. Миньорите са инструмент - чрез тях се извършват транзакциите. Демек при друг код или промяна на кода, транзакциите може и да се извършват без миньори. Въпросът е, че при сегашните условия без миньори няма мрежа. Как ще еволюира, ако доживее да еволюира технологията, не коментирам. Властите могат да изземат сървърите на онлайн портфейлите, да. Не могат обаче да се докопат до койните ти, ако ти не искаш това да се случи и предприемеш конкретните мерки. Идеята ми беше, че, при желание от страна на властите същите, много по-лесно могат да ти вземат виртуалното богатството, отколкото, ако е физическо. Дори с изземване на сървърите на онлайн портфейлите да не ти вземат частните ключове, много лесно могат да ти резнат достъпа до местата, където си ползваш монетите, затова и дадох примера с китайския firewall. Ти си имай монетите, но, като не можеш да ги обмениш за нищо, за какво са ти? Или ти си на принципа имането заради самото имане? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Given Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 За Китай и централизация говоря в контекста на миньорството, а ти намесваш разработчици и търговия. централизация - Съсредоточаване в един център Над 50% от миньорството е в Китай. Това не е съсредоточаване на мощности в един център? Тъй като спомена и разработчиците... те колко са на брой? От една шепа хора зависи развитието на биткойн. Това не е ли съсредоточаване на влияние в един център? На това няма как да кажа децентрализация. Разбира се, всеки е свободен да си го интерпретира по своему. Транзакциите са съставна част на мрежата, а не иструмент. Колкото и да еволюира технологията, без транзакции няма мрежа. Няма деление на транзакциите на база дали са извършвани в борсите, директно межу физ./юр. л. и т.н. Миньорите са инструмент - чрез тях се извършват транзакциите. Демек при друг код или промяна на кода, транзакциите може и да се извършват без миньори. Въпросът е, че при сегашните условия без миньори няма мрежа. Как ще еволюира, ако доживее да еволюира технологията, не коментирам. Идеята ми беше, че, при желание от страна на властите същите, много по-лесно могат да ти вземат виртуалното богатството, отколкото, ако е физическо. Дори с изземване на сървърите на онлайн портфейлите да не ти вземат частните ключове, много лесно могат да ти резнат достъпа до местата, където си ползваш монетите, затова и дадох примера с китайския firewall. Ти си имай монетите, но, като не можеш да ги обмениш за нищо, за какво са ти? Или ти си на принципа имането заради самото имане? 1. Нека да се върнем към оригиналния ти пост, в който запита дали има централизация (поставяне под общ контрол) на миньорския процес когато биткойн е струвал 2$ и сега. Отгворотът който съм дал е, че тогава е имало много повече централизация, отколкото сега и съм се аргументирал. 2. Не мога да схвана какво не ти е ясно по този въпрос. Транзакциите са част от мрежата, борсите и миньорите са нейни инструменти. Затова направих ясно разграничение между транзакции и борси. Може да се стигне до момент, в който няма нужда от борси и миньори. 3. Тук вече говориш глупости. Много по-лесно могат да изземат сървъри на десетки онлайн портфейли, да филтрират достъпа ти до интернет с грандиозни проткти като great firewall of china или да забранят използването на биткойн за купуване на каквото и да е, отколкото да ти запорират банковата сметка? Ако горното започне да се случва, при това трябва да се случи в глобален мащаб, имаме много много по-сериозен проблем от това какво да правим с койните си. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 1. Нека да се върнем към оригиналния ти пост, в който запита дали има централизация (поставяне под общ контрол) на миньорския процес когато биткойн е струвал 2$ и сега. Отгворотът който съм дал е, че тогава е имало много повече централизация, отколкото сега и съм се аргументирал. 2. Не мога да схвана какво не ти е ясно по този въпрос. Транзакциите са част от мрежата, борсите и миньорите са нейни инструменти. Затова направих ясно разграничение между транзакции и борси. Може да се стигне до момент, в който няма нужда от борси и миньори. 3. Тук вече говориш глупости. Много по-лесно могат да изземат сървъри на десетки онлайн портфейли, да филтрират достъпа ти до интернет с грандиозни проткти като great firewall of china или да забранят използването на биткойн за купуване на каквото и да е, отколкото да ти запорират банковата сметка? Ако горното започне да се случва, при това трябва да се случи в глобален мащаб, имаме много много по-сериозен проблем от това какво да правим с койните си. 1. При цена $2 копането беше само с видеокарти и нямаше такова съсредоточаване на мощности. Не беше така специализирано. Мощностите бяха доста разхвърляни. С навлизането на асиците копането започна да става ограничено за обикновения копач. Започна съсредоточаване на мощностите в производителите на чиповете. Обикновените копачи копаят ли биткойн сега, както беше в началото? 2. Казвам, че без миньори няма транзакции, а оттам няма и мрежа. Ти започна да говориш как можело да няма нужда от миньори и т.н. Пак ще кажа, че коментирам настоящата ситуация, а не евентуална такава. 3. Под физическо богатство имах предвид най-вече златото. Скрий си златото на различни физически места. Кое е по-лесно - да отмъкнат сървър, на който има портфейли на хиляди/стотици хиляди потребители или да пращат хора във всеки дом да търсят къде си скрил златото (или дори парите си)? Кое е по-лесно - да ти ограничат достъпа до някъде в интернет или да те накарат да спреш да ходиш някъде? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yosko Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 XiO3. Под физическо богатство имах предвид най-вече златото. Скрий си златото на различни физически места. Кое е по-лесно - да отмъкнат сървър, на който има портфейли на хиляди/стотици хиляди потребители или да пращат хора във всеки дом да търсят къде си скрил златото (или дори парите си)? Кое е по-лесно - да ти ограничат достъпа до някъде в интернет или да те накарат да спреш да ходиш някъде? Какви сървъри - Четете бе хора. Спряха ли торентите? И как по точно ще те спре някой да влизаш в интернет. Ще забранят интернета ли? Портфейла ти се отваря с 32 думи, който може да са ти само в главата. Повърхностни изказвания. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Кое е по-лесно - да ти ограничат достъпа до някъде в интернет или да те накарат да спреш да ходиш някъде? по-лесно е да те спрат да ходиш някъде при биткойн можеш да си кажеш частния ключ на някой в Австралия и ще ти спаси парите Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 XiO 3. Под физическо богатство имах предвид най-вече златото. Скрий си златото на различни физически места. Кое е по-лесно - да отмъкнат сървър, на който има портфейли на хиляди/стотици хиляди потребители или да пращат хора във всеки дом да търсят къде си скрил златото (или дори парите си)? Кое е по-лесно - да ти ограничат достъпа до някъде в интернет или да те накарат да спреш да ходиш някъде? Какви сървъри - Четете бе хора. Спряха ли торентите? И как по точно ще те спре някой да влизаш в интернет. Ще забранят интернета ли? Портфейла ти се отваря с 32 думи, който може да са ти само в главата. Повърхностни изказвания. Къде съм написал, че ще ти спрат достъпа до целия интернет. Писал съм до определени/конкретни места. Китайският firewall не ограничава ли определени/конкретни места в интернет? Ще се повторя от по-горен пост: "Идеята ми беше, че, при желание от страна на властите същите, много по-лесно могат да ти вземат виртуалното богатството, отколкото, ако е физическо. Дори с изземване на сървърите на онлайн портфейлите да не ти вземат частните ключове, много лесно могат да ти резнат достъпа до местата, където си ползваш монетите, затова и дадох примера с китайския firewall. Ти си имай монетите, но, като не можеш да ги обмениш за нищо, за какво са ти? Или ти си на принципа имането заради самото имане?" по-лесно е да те спрат да ходиш някъде при биткойн можеш да си кажеш частния ключ на някой в Австралия и ще ти спаси парите Хубаво е, че имаш такова доверие в някого на другия край на света. Това е по-скоро частен пример, а не ситуация, която е валидна за масовата част от потребителите. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
St0ky Posted February 20, 2017 Author Report Share Posted February 20, 2017 Като цяло за какво се спори в последните няколко поста ?? Може да изпадаме в безкрайни варианти на частни случаи и пак нищо да не казваме. Ако всеки човек има металотърсач къде ще си скриеш златото??? нали е малко безсмислена такава конструкция. По темата. @ XiO Какво е биткойн според теб след всичките риторични въпроси които постави? И от къде идва стойността му ако има такава? П.С Този въпрос е към всички които имат мнение... кеш ли е? пирамида ли е? много разнородни мнения се събраха в различни теми и всички без голяма конкретика. Според ме биткойн е припознат като съхранител на стойност поради една съществена разлика от всички останали подобни - сравнително децентрализиран, характеристика абсолютно нова и неприсъща за нито една от алтернативите във физическия свят. Ролята му на дигитален кеш е ясно защо не му се отдава към момента - лимит заложен в самия алгоритъм. Относно затруднената обмяна на монетите след правителствена тесла виждам колко им се отрази на китайците... точно никак - https://coin.dance/volume/localbitcoins/CNY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yosko Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 XiO1. Китай - там ако решат властите, могат и на пържоли да те направят. За европа: Ако решат че на тези места(сайтове) се извършват престъпления и незаконни неща, да. 2. Не разбрах персонално как някой ще знае кой е моят потфейл, че да ми ги взима. 3. Дори с изземване на сървърите на онлайн портфейлите - тука има мноооого да се позапознаеш с нещата. Самата мрежа е създадена така че: 1 портфейл с един миньор да остане някъде и няма проблем (ще кажеш централизация - тогава да, но това е малко вероятно все пак светът не се управлява от едно место ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 (edited) Като цяло за какво се спори в последните няколко поста ?? Може да изпадаме в безкрайни варианти на частни случаи и пак нищо да не казваме. Ако всеки човек има металотърсач къде ще си скриеш златото??? нали е малко безсмислена такава конструкция. По темата. @ XiO Какво е биткойн според теб след всичките риторични въпроси които постави? И от къде идва стойността му ако има такава? П.С Този въпрос е към всички които имат мнение... кеш ли е? пирамида ли е? много разнородни мнения се събраха в различни теми и всички без голяма конкретика. Според ме биткойн е припознат като съхранител на стойност поради една съществена разлика от всички останали подобни - сравнително децентрализиран, характеристика абсолютно нова и неприсъща за нито една от алтернативите във физическия свят. Ролята му на дигитален кеш е ясно защо не му се отдава към момента - лимит заложен в самия алгоритъм. Относно затруднената обмяна на монетите след правителствена тесла виждам колко им се отрази на китайците... точно никак - https://coin.dance/volume/localbitcoins/CNY Стойността на даден актив най-грубо е способността му да се обменя срещу други активи. Ако не можеш да го обмениш за нищо, то стойността му е нула. В този контекст ми бях въпросите защо разглеждате държането само заради самото държане. Ако нищо не можем да получим срещу монетите си, защо са ни/каква полза ни носят? XiO 1. Китай - там ако решат властите, могат и на пържоли да те направят. За европа: Ако решат че на тези места(сайтове) се извършват престъпления и незаконни неща, да. 2. Не разбрах персонално как някой ще знае кой е моят потфейл, че да ми ги взима. 3. Дори с изземване на сървърите на онлайн портфейлите - тука има мноооого да се позапознаеш с нещата. Самата мрежа е създадена така че: 1 портфейл с един миньор да остане някъде и няма проблем (ще кажеш централизация - тогава да, но това е малко вероятно все пак светът не се управлява от едно место ). И във втория си пост продължаваш да слагаш епитети за мнениеята ми, но не вникваш в това, което казвам. Загубата на виртуалното богатство може да стане не само чрез загуба на вируталните активи, а и чрез тяхното обезстойностяване. Обезстойностяването на виртуални активи е много по-лесно от това на физически такива. Когато не можеш да обмениш за нищо монетите си, за каква стойност/ползва говорим? Освен това къде съм написал, че с изземването на сървърите на дадена борса/онлайн портфейл спира съществуването на мрежата? Не е хубаво да се лепкат етикети, най-малкото прибързани и неоснователни. Edited February 20, 2017 by XiO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
St0ky Posted February 20, 2017 Author Report Share Posted February 20, 2017 Не бих казал Да обемът не е съпоставим, но обмен съществува, дори с клекнали борси. Като има търсене има и предлагане, дори и извънборсово. Стойността на даден актив най-грубо е способността му да се обменя срещу други активи. Ако не можеш да го обмениш за нищо, то стойността му е нула. В този контекст ми бях въпросите защо разглеждате държането само заради самото държане. Ако нищо не можем да получим срещу монетите си, защо са ни/каква полза ни носят? Хората държат нещо защото смятат, че е подценено като стойност например...не разбрах отново какво ти е мнението по темата. Вече предполагам, че го смяташ само за спекулативен инструмент, нещо като индекс на алчността. Като хвърлям боб това излиза.. но пак ще те питам с надежда да отговориш. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Given Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Само ще се включа на бързо с няколко поправки.И двете твърдения са грешни. 1.Най-много биткойн потребители от една държава ,са точно китайците. 2.Японските борси са без никакви такси,по подобие на китайските отпреди няколко месеца,така че нищо не са задминали,камо ли пък за отрицателно време >50% от обемите в момента са по китайските борси. 3.И едно ное допълнение. В момента майнинг централизацията е по-голяма от преди ! >70% e в Китай,разпределени на десетина физически места основно. 1. Най-много от една държава не е равно на мнозинство. Никой не знае точни данни, но със сигурност китайците нямат мнозинство спрямо останалата част от света. При положение, че са 1.3 млрд., а Индия тепърва се отваря за койните, е нормално да са с най-много потребители като държава. 2. https://cointelegraph.com/news/size-matters-japan-becomes-largest-bitcoin-exchange-market-beats-china-and-usДа, действат по подобие на китайците и понеже все още не знаем реалните обеми в Китай (минало е прекалено малко време, за да стане ясно), гледаме каквото има. Това, което имах предвид е, че определено не са и не са били такъв доминатор, за какъвто ги представяха. 3. Има ли реални доказателства за това? Не се съмнявам, че е възможно, но досега не съм попадал на конкретна информация, която да го потвърждава, а само догатки. Иначе на въпроса какво е биткойн според мен? Виждам го като store of value за още известно време, докато вариациите в цената паднат достатъчно, че да не стряска. За това време очаквам създаването на достатъчно удобни портфейли, които да оперират с няколко криптовалути чрез автоматично конвертиране. Чрез тях пък ще може да изпълнява безпроблемно ролята си на дигитален кеш, по-бързо и евтино, отколкото е възможно със самите биткойни. Те ще са стабилният актив, с който ще се гарантират по-малките валути. А може и да греша, времето ще покаже. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 ... не разбрах отново какво ти е мнението по темата. Вече предполагам, че го смяташ само за спекулативен инструмент, нещо като индекс на алчността. Като хвърлям боб това излиза.. но пак ще те питам с надежда да отговориш. За мен биткойн е: - инструмент за спекула, защото съм заделил определено количество, с което спекулирам. - дългосрочна инвестиция, защото имам количество, което съм заделил и няма да пипам дори цената да стане 200/2000/20000. - към дадения момент го приемам за разплащателно средство, а не за съхранение на богатство Стойността му идва от (ще се самоцитирам): "Стойността на даден актив най-грубо е способността му да се обменя срещу други активи". St0ky 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Само XiO има някаква визия тук, всичко друго са надъхани тези на сектанти. Мисля , че всеки се е захванал за да изкара някой лев , но някъде по пътя сте загубили ориентир защо сте започнали. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
St0ky Posted February 20, 2017 Author Report Share Posted February 20, 2017 Добре че е чукче да ни извади от транса. Слава на троловете. Имаш си тема и ако нямаш друго за казване се връщай там. Само тук и сега имаше шанса да развиеш тезата си за ''пирамидата"....обаче вместо това тролиш. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Ето , че даже и на думата тролиш сте сменинили съдържанието както ви е угодно. Доста дълго сте облъчвани явно Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 Данчо, 700 биткойна оборот в локалбиткойнс е доста по-съществено от 10,000 биткойна оборот в борсата... Защото някой в локалбиткойнс ползва биткойн за реални цели в реалния свят (това, за което XiO се оплаква), а на борсата може и двама човека в 2000 сделки да направят 10,000 обем - като реалната цел е една - спекулация в цената.... И нещо друго за XiO - не гледай на биткойн като на разплащателно средство още - такова е само в дарк маркетите и там обемите не са хич малко. Биткойн в момента е основния път да местиш стойност от една точка на света до всяка друга - бързо, евтино и анонимно.... Понеже съм ежедневен свидетел на такива нужди от биткойн като управител на crypto.bg, аз лично се учудвам, че цената така бавно се вдига... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 20, 2017 Report Share Posted February 20, 2017 ... И нещо друго за XiO - не гледай на биткойн като на разплащателно средство още - такова е само в дарк маркетите и там обемите не са хич малко. Биткойн в момента е основния път да местиш стойност от една точка на света до всяка друга - бързо, евтино и анонимно.... Понеже съм ежедневен свидетел на такива нужди от биткойн като управител на crypto.bg, аз лично се учудвам, че цената така бавно се вдига... Съгласен съм за разплащателното средство. Истинско такова ще стане, когато мога да си купя, от който и да е магазин, хляб с биткойн. Казах разплащателно средство, защото в момента все повече интернет услуги добавят възможност за плащане с биткойн. Докато като съхранение на стойността не го приемам, защото просто няма на какви факти да стъпя. Казвам факти, а не очаквания/вярвания за евентуален бъдещ момент. За анонимността не съм много съгласен. Накратко - в даден момент, когато искаш да ползваш биткойн богатството си за нещо реално, все минаваш през даване на лични данни. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Значи трябва да осмислиш концепцията за store of value.. Повярвай ми златото, макар и реално на пипане и виждане, като цяло е по-лош store of value от биткойна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 На този етап не мога да го приема като средство за съхранение на богатство. Нека видим как ще премине през една световна икономическа криза. По време на криза ликвидността е сериозен проблем. Не съм убеден, че биткойн ще е толкова ликвиден в такъв период или по-ликвиден от златото. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 И голямо писане за да стигнете до началото на темата. Всички + бяха отхвърлени като не случили се или не доказали се. Крайния е извод е , че ВТС става единствено за спекула, че +-% е голям. Съжалявам, че нямате опит с това, но четете. ПП. Данчо много и разбира на спекулата - дано ви помага, защото на мен не ми давате да цапам. Малко е спечен и му липсват първите 7 години затова и трудно помага, но може и да се промени. Остава да го дочакате този момент преди да се гътнете. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Как така ги остави прогнозите на един новобранец (регистриран преди седмица)? Гледай добре аватара ми и , ако забележиш да го сменя с мечи .... бързай да направиш прогноза. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 St0ky, metaflute and stamen 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metaflute Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 *** Колега, би ли пуснал само заглавието на книжката. Благодаря Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts