stamen Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Аве хора, какви правителства, какви централни банки. Днес специално написах статия по този въпрос - https://hash.bg/?p=2224 - ако искате да сте в крак с бъдещето, почнете да мислите за него без присъствие на правителства и централни банки.. Да, те още дълго (10-15 години) ще съществуват, но истината е всички да ориентираме икономическата си дейност по начин, по който да не зависим от тях... но както и да е... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Защото замислете се какво представлява държавата: гигантски посредник от агенции, нотариуси, съдилища, борси, регистри и прочие… при това безбожно скъп, корумпиран, често жесток и все по-милитаризиран. Не искам да ти убивам ентусиазма, но аз не виждам "държавата" да е заменима от BTC или както и да се нарича. От статията също не става ясно какъв е твоя поглед върху механизма. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 Създаването на жетон или актив, който да играе паритетно на фиат, е работа на само организирано общество, а не на централната банка. Не може централната банка да се занимава с това, защото тук идеята е съвсем друга. Това е друг начин на мислене. И сега има такива, но спрямо USD и EUR. Въпрос на зрялост е да се създаде в BG. както ти казах Дани, stable coin е липсващото звено по пътя към масовия адопшън. Просто твоята идея има много проблеми и е неосъществима. И аз имам идея, която ще ви опиша като ми поостане малко време, но не знам, дали и аз не изпускам нещо... Не искам да ти убивам ентусиазма, но аз не виждам "държавата" да е заменима от BTC или както и да се нарича. От статията също не става ясно какъв е твоя поглед върху механизма. Предполагам, че не виждаш... за съжаление много хора, които боравят и дори инвестират всичко, което имат, в биткойн, не го виждат... но не защото е невъзможно, а защото се иска доста четене, мислене и знание.. препоръчвам ти да прочетеш трите статии за етериум и ДАО в сайта, може и да са ти от полза... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Когато искаш всички плащания да са електронни няма как да не вземеш мерки да не премахнеш комисионерите по веригата. А при положение, че блокчейна се е наложил със сигурност на транзакциите + приложения от всякакъв вид, защо трябва да "откриваме америка"? Наскоро даже някои банки премахнаха електронния подпис за да въведат токен у-во, а други SMS , защо ли? Ние в БГ сме майстори в измислянето на "топлата вода". Защо целия свят плаща за развитието на блок веригата? Защото така им излиза най-евтино и експериментите са за сметка на друг. Именно - топлата вода е открита и няма нужда от нова валута. С евентуално масово въвеждане на блокчейн ще се промени начинът, по който става прехвърлянето на средства. Защо да се сменят средставата? Аве хора, какви правителства, какви централни банки. Днес специално написах статия по този въпрос - https://hash.bg/?p=2224 - ако искате да сте в крак с бъдещето, почнете да мислите за него без присъствие на правителства и централни банки.. Да, те още дълго (10-15 години) ще съществуват, но истината е всички да ориентираме икономическата си дейност по начин, по който да не зависим от тях... но както и да е... Ще попитам единствено следното - човешкото развитие се диктукава от масата хора или от шепа хора, наречени лидери? Данчо_Конкретиката 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 до сега е било от шепа хора, наречени лидери - в миналото са били физически силните, след това аристократите, свещениците, политиците, банкерите.... но аз вярвам в бъдеще, в което всеки е сам за себе си, в което безпристрастна (блокчейн?) технология ще дава равни права на всеки и пълна безопасност. това го бях писал в статията, но го зачеркнах, защото много хора биха го разбрали като комунизъм. А аз съм върлия капиталист, for the record... виждам, че много се осланяш на историята - но това, че нещо е било винаги по един начин, не означава, че няма да се промени. Например, компания, която не е фалирала 50 години, не е гарант че няма да фалира... Разбира се, при сложните организми, каквото е обществото, историята има много по-голяма тежест. Но това, което лично мен ме привлече в биткойн, бе прозрението как тази идея ще промени ДНК-то на обществото... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tronald Dump Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Хората, в които е концентрирана световната парична маса, винаги ще намерят начин това да остане така и за напред. Данчо_Конкретиката and vamp111 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiO Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 до сега е било от шепа хора, наречени лидери - в миналото са били физически силните, след това аристократите, свещениците, политиците, банкерите.... но аз вярвам в бъдеще, в което всеки е сам за себе си, в което безпристрастна (блокчейн?) технология ще дава равни права на всеки и пълна безопасност. това го бях писал в статията, но го зачеркнах, защото много хора биха го разбрали като комунизъм. А аз съм върлия капиталист, for the record... виждам, че много се осланяш на историята - но това, че нещо е било винаги по един начин, не означава, че няма да се промени. Например, компания, която не е фалирала 50 години, не е гарант че няма да фалира... Разбира се, при сложните организми, каквото е обществото, историята има много по-голяма тежест. Но това, което лично мен ме привлече в биткойн, бе прозрението как тази идея ще промени ДНК-то на обществото... В природата ни е да има силни и слаби. Противоестествено е всички да са равни. Сегашното общество го показва също. За толкова години еволюция и сега има силни и слаби. Данчо_Конкретиката 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 Да, само че в света, за който говоря, няма да има точно силни и слаби, а ще има мързеливи, глупави, активни, проспериращи и т.н. И тези категории ще се определят от гените, възпитанието, средата и прочие. А не от неефективни системи, създали се по една или друга причина в хода на цивилизацията... Говоря ви за свят с пълна свобода на индивида, защото всеки ще има еднакви възможности - просто крипто системите по естество са отворени и свободно достъпни за всички с интернет... Разбира се, че ще има богати и бедни региони, но причините няма да са разлика в правителствата им, а културно обособени, на които тогава ще трябва да се търсят решения. Мисълта ми е, че тогава няма да е възможно за много по-слабо интелигентните от мен хора, които са голяма част от политиците днес, да имат каквато и да е власт над мен. А днес, заради сбърканата система, в която живеем, те могат да ми налагат един куп простотии, които аз не желая за себе си и с които не вредя на никого. Ето един пример... Влизаш в мол. Чипът, който носиш, се свързва с компютъра на мола и те обменят напълно анонимна информация, дали имаш застраховка при компания, която работи с мола. Ако нямаш, или рейтингът, който имаш от други посещения в молове, не е достатъчно висок, молът може да ти откаже достъп. Защото правото на частна собственост ще има връх. Ако все пак се заинатиш и влезеш в мола, идва полиция - но частна такава. На която хората са дали доверие и ресурси да бъде такава. Интересно е, какво ще стане, ако служителите на две частни, инкорпорирани в DAOs полиции се сбият... Няма съд като днес и власт, която да отсече кой крив, кой прав. Ще има обсъждане в интернет между ползвателите на тези полиции. И ако се намери консенсус, клиентите на лошата полиция намаляват и тя няма да има вече средства да се налага над тази с клиенти.. защото втората ще има много повече ресурси от първата.. Ако няма консенсус (един вид социален хард форк), може и да стане страшно, не знам... Но вярвам, че с духовното израстване на населението, както и с просперитета на хората (а той ще е огромен в свят без правителства), консенсусът срещу война и насилие винаги ще е наличен. Той вече се наблюдава в днешния западен свят. Много е трудно да си представим, че може да избухне война пак, макар че напоследък почвам да се съмнявам Сори, замислих се писмено и не е задължително да е смислено за всеки... bundjak 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Стамене ти разби мрака. Наистина ли вярваш , че свят управляван от групи във Фейсбук ще гарантира добро място за живеене? Чак такава вяра в блокчейна мисля е даже вредна. Според теб как би отговрил подобен блокчейн на въпроси от рода: - да намалим ли данъците - да изгоним ли бежанците - да платим ли за самолети за армията Не може всички да са специалисти по всичко , че да им се иска мнението. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Стамене ти разби мрака. Наистина ли вярваш , че свят управляван от групи във Фейсбук ще гарантира добро място за живеене? Чак такава вяра в блокчейна мисля е даже вредна. къде точно видя да говоря за "свят управляван от групи във Фейсбук" Още снощи докато го писах чуствах, че пиша неща, които няма да бъдат разбрани.. Разликата е, че за незапознатия с блокчейн теорията това звучи като утопия, а хората, които работят по подобни проекти в момента, го виждат технически реализуемо.. Тази същата разлика обяснява защо аз инвестирах над 80% от парите си в биткойн в последните три години, а другите ги е страх да инвестират и 5% в него. Просто за тях биткойн е друг вид долар или друг вид пейпал, за мен е брилянтен математически модел, който е отговорил блестящо на всичките въпроси, които са възникнали в мен към него. И това ми разбиране ми е давало самочувствието и увереността да твърдя, че биткойн е революция, дори когато цената падаше с 50% на седмица.. Но като цяло си прав - малко се увлякох покрай All Time High събитието... Аз още преди 2 години спрях да пиша активно в сайта, защото усетих, че трябва да се изчака технологично време, докато хората почнат да catch up-ват Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Тук повтаряш най-голямата грешка на ДАО. А тя е , че моите дялове се инвестират не от мен , а от колектива. Първата част на ДАО е ОК , защото аз решавам дали да инвестирам в ДАО или не, но втората част , че стадото трябва да борави с моите пари.... Приложимо е доста добре в електронно гласуване. Аз не съм съгласен да търпя някой, който не си спазва обещанията на власт 4-5 години и е редно да мога да си изтегля ЛИЧНАТА акция (глас) даден за него. Така ако загуби доверието на минимума гласове да си заминава на секундата, а нови избори няма нужда да се правят , ако не е загубил доверие . Така разбирам , че трябва да се избира парламент , главен прокурор, членове на виш съдебен съвет , кмет , дори Шеф на локалната полиция и т.н Но само до тук, фикс идеи да няма правителство , парламент и т.н. са анархични. Аз в анархия не бих желал да живея. Виждаме я в саморазправите по пътищата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 което показва, че не си разбрал ДАО-то - там можеше по всяко време да си изтеглиш дяловете, без да губиш приходите от предишни участия, в които си инвестирал. И само този feature е невъобразимо по-справедлив от всички традиционни инвестиционни схеми... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 което показва, че не си разбрал ДАО-то - там можеше по всяко време да си изтеглиш дяловете, без да губиш приходите от предишни участия, в които си инвестирал. И само този feature е невъобразимо по-справедлив от всички традиционни инвестиционни схеми... Това съм го разбрал, но не разбрах защо да инвестирам и да си причинявам това неудобство след като това е система на "Коллективна отговорност, безотговорност", аз не мога да решавам коя компания да предпочета както мога да го направя на БФБ, а трябва колектива да реши. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 пак ти казвам бе човек - говориш така, защото не си го разбрал. Или по-скоро защото не съм успял да го обясня достатъчно добре на сайта, ако си черпил информация от моите статии... Не знам, не ми се прилива от пусто в празно, за това спирам. Ако ви се рискува време и усилия, да се организираме 10-20 човека от тук, на които да обясня в няколко срещи от по 2 часа как точно работят децентрализираните системи (нотариуси, застраховки, борси и прочие), че ми е много трудно като едноок в царството на слепите (no offense!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 ако искате да сте в крак с бъдещето, почнете да мислите за него без присъствие на правителства и централни банки.. Тръгнахме от тук и това искам да ми обясниш. "нотариуси, застраховки, борси" - това ми е ясно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Изчел ли си всички теоретични и обяснителни статии за биткойн/блокчейн в hash.bg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Всички едва ли , но за ЕТН и ДАО да. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Добре, кажи ми една конкретна функция на правителството или централните банки, която да ти обясня как ще бъде заменена от децентрализирана система Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Кой ще командва администрацията , прави бюджети и носи отговорност за обещанията които е поел (това за правителтвото). Кой ще лицензира всички финансови пирамиди, ще провежда парична политика, ще гарантира конвертирането на локална валута към други фиат като защитава държавните интереси , а не на спекулантите по борсите. (това за БНБ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Ще ти отговоря по-късно на въпросите, но току-що излезе статия от Койндеск, която касае точно нашия диалог: http://www.coindesk.com/believe-blockchain-magic Първата част е пълна с линкове към реални проекти и анализи, които са ориентирани към това, за което говоря. Втората част е мнението на автора, който казва на такива като мен да сме по-умерени в изказванията си и от отзвука, който получавам от вас последните дни, сякаш е прав... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Кой ще командва администрацията , прави бюджети и носи отговорност за обещанията които е поел (това за правителтвото). Кой ще лицензира всички финансови пирамиди, ще провежда парична политика, ще гарантира конвертирането на локална валута към други фиат като защитава държавните интереси , а не на спекулантите по борсите. (това за БНБ) Кой ще командва администрацията - кой командва администрацията по изпращането на биткойни, на стойност десетки милиони всеки ден, в биткойн? Това е идеята на блокчейна - НЯМА администрация Кой ще прави бюджети и носи отговорност за обещанията които е поел - виж в момента всички ICO-та - правят бюджет, предлагат, който им повярва, инвестира. Всеки си носи отговорност за решенията сам. Крипто системите са с отворен код и правила. Чудесен пример е TheDAO - авторите си понесоха отговорността чрез загубата на реноме за дълго време. Трябваше и ние, инвеститорите да си поемем отговорността, че се доверихме на не добре проверен код, но Виталик реши да ни извади (с право по мое мнение). Тези, които не са съгласни, направиха ETC. Относно банките - кой лицензира десетките спам схеми, които заливат интернет напоследък - с или без биткойн. Никой. Има ли опарили се хора? Много.. Но не заради недостатък в технологиите, а заради тяхното неразбиране.. С годините хората ще се научат да различават скамовете от реалните проекти... Виждам, че неразбирането ти идва от стремежа ти да пригодиш днешната система към света, за който говоря. Но разбери, че в този свят НЯМА ПОСРЕДНИЦИ - няма правителство, няма банки.. има само децентрализирани системи, предлагащи определени услуги и свободно достъпни за всеки... Ще кажеш - как е възможно, това е химера... Същото бихме казали всички преди 7 години, ако някой ни беше казал, че е възможно да пренасяш пари по интернет без нуждата от банки.. но ето биткойн доказа, че може... и от тук смятам ще хванеш мисълта ми... Благодаря ти, че зададе тези въпроси - помагат ми да видя какво съм изпуснал в писанията ми... За мен тези неща вече са тривиални, но не съм съзнавал, че за много хора, по-нови от мен в материята, те предстоят да бъдат осъзнати.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Статията (и препратките) е изцяло в моя подкрепа даже се споменава , че технологията ще е в помощ на правителства и централни банки. Никъде не се споменава за замяната им с блокчайн. Да приложимо е в много сфери. За съдиите, които написа също са скиптични (някои стандартни ситуации може и да се автоматизират, но не всичко или казано по друг начин първа инстанция може да е компютър, но втората ще са съдии). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Статията (и препратките) е изцяло в моя подкрепа даже се споменава , че технологията ще е в помощ на правителства и централни банки. Никъде не се споменава за замяната им с блокчайн. значи имаш проблем с reading comprehension в английския език... сори, но е така и няма как да ти помогна тук... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
на всяко гърне мерудия Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Как ме изненада с това преместване на темата. Точно редактирах Че ми е проблем английският си го казах отдавна, но gogle върши работа до някъде. Ще чакам обещаното пояснение от теб как ще ги премахне блокчайн технологията. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamen Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Как ме изненада с това преместване на темата. Точно редактирах Че ми е проблем английският си го казах отдавна, но gogle върши работа до някъде. Ще чакам обещаното пояснение от теб как ще ги премахне блокчайн технологията. нали ми прочете отговора на конкретните ти въпроси.. той беше малко по-общ, но няма как да ти дам конкретен отговор на неправилно зададен въпрос. Ако искаш, пробвай с конкретна бизнес/социална нужда на конкретен индивид. Ако искаш, да ти кажа, кой ще строи улици... добър пример е, но ще стане по-късно... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts