Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Поскъпването на биткойн от началото на годината е спекулативно (видео)

Recommended Posts

На едно-две места си личи как са ме изрязали, интересно и как точно са определили позицията ми за статията под видеото.... ама вие кажете:

Стамен Горчев: Поскъпването на биткойн от началото на годината е спекулативно

Подбират за име на статиа каквото смятат, че няма да навреди на предаването.

Представи си да напишат заглавие което би стимулирало интереса към биткоин и направи предаването отговорно по някакъб начин!

Guest Given

Макар и най-доброто, с което разполагаме в България, Bloomberg и BGonAir и Инвестор са собственост на ТИМ, които пък притежават една от най-големите банки в страната. Та не е чак толкова чудно заглавието.

Иначе за самото адвокатстване за Биткойн - препоръката ми е да не използваш думи, които имат двойно значение. Спекулация е много лоша дума на български, макар и борсово да не представлява никакъв проблем.

Иначе поздрави за участието. :)

Снощи в репортажа бяха изрязали мнението ми, че ако приемат ЕТФ-а, цени от $25,000 за биткойн няма да ни изглеждат толкова чудни колкото сега - а направо минаха на това, че съм против ЕТФ-а...

Все пак предаването се казва Invest/OR - демек да се инвестира или не и интересът им е породен от скока в цената, а не толкова от значение на биткойн за света.. Макар че и аз в предварителните разговори твърдо държах, да не се говори само за цената, и момичето ми изпълни желанието.... За който има уши, ще чуе; за който няма, си е негов проблем...

Реакцията на баща ми беше, че иска да му обясня по-подробно какво е биткойн, след като ми гледа интервюто...

И последно - интервюто е снимано след нощта в бедрум в Пловдив, малко съм недоспал :(

Снощи в репортажа бяха изрязали мнението ми, че ако приемат ЕТФ-а, цени от $25,000 за биткойн няма да ни изглеждат толкова чудни колкото сега - а направо минаха на това, че съм против ЕТФ-а...

$25 000 за колко време ще стане, ако дадат зелена светлина на фонда? Няколко месеца, година, години?

Теоретично при същото търсене ще е 25к след грубо 3 редукции на наградата за блок или след около 10-11 години.  :D  :D  :D На практика обаче няма смисъл да се задават такива въпроси.

Теоретично при същото търсене ще е 25к след грубо 3 редукции на наградата за блок или след около 10-11 години.  :D  :D  :D На практика обаче няма смисъл да се задават такива въпроси.

Има направена прогноза за дадената цена. Любопитно ми е каква е времевата рамка. Като се прави прогноза, обикновено този, който я прави, има предвид някакъв времеви хоризонт, а не неопределеност във времето.

За около година.. 5-6 месеца да се организират да купуват и после още 5-6 месеца ФОМО измежду пенсионните и хедж фондове...

Едва ли над 4-5 милиона койна са в обръщение в света...за кой по-напред ще стигнат - но си казах горе прогнозата, да видим :)

Тук може би трябва вече да те приземя малко. Очаквах срок от 5 години , но 1 година.... Какво ще стане с минното дело , ако си прав и стане това 20к , за 30к да не говоря. Ще изплуват от праха даже и S1 . А който има мощност ще го позлатиш.

Както казах в интервюто, като гледам какви хора с какви пари ни търсят, за да си купят биткойн - и то за да ги държат - се учудвам че цената се качва толкова бавно.... След спада днес заваляха покупки в крипто.бг - да се чудиш как тези хора седят и чакат цената да падне, последователи на BTFD (= buy the fucking dip)...

Ето май откъде идва разминаването в схващането ни за цената...

Предполагам, че сравнявате потенциала на биткойн с потенциала в цените на акциите или валутните курсове. Там подобен растеж е немислим и по аналогия смятате, че и за цената на биткойн няма такава вероятност....

Ето защо такъв потенциал в акциите и валутните двойки е немислим:

При акциите максималният потенциал на една акция е ограничен от печалбите, които компанията може да донесе. Тази печалба не може да нарасне хиляди пъти в рамките на една година, а оттам и максималната цена за акцията е силно ограничена.

При валутните двойки, потенциалът на дадена валута е ограничен от разликата в лихвите.. Ако дадена валута се покачи прекалено много, веднага се появява елементарен арбитраж в лихвите, които всяка валута предлага...

Какъв е теоретичния потенциал за стойността на биткойн?

При биткойн потенциалът за цената е огромен - например, ако биткойнът измести златото като store of value в света, цената му елементарно се изчислява, че трябва да е стотици хиляди долара за един биткойн....

Или ако бъде приет за резервна валута - пак говорим за подобни цифри...

От тук мога да се съглася, че единствено приемането на ETF-a няма как да е причина за покачването на цената на 25 хиляди.. но ако ЕТФ-а бъде приет и се случи някое фундаментално събитие, което да даде искра за преосмисляне на потенциала, главоломното развитие в цената бързо може да се осъществи в разразилия се FOMO (=fear of missing out, страх да "изпуснеш влака")...

Възможности за такова фундаментално събитие колкото си искаш - Льо Пен да спечели изборите във Франция, твърд Брекзит, Гърция, отпадането на долара като резервна валута в арабския свят, приемането на биткойн за резервна валута от някоя държава, загуба на статуса на златото и т.н и т.н.....

Не бих заложил много пари за цена 25 хиляди до една или две години, но не бих заложил и срещу тази възможност..

Основна особеност на активите, смятани за съхранение на стойността, е, че имат стабилни цени. Тук 10-20-30% промяна в цената за ден е далеч от стабилност.

Един приятел ми вика - Дай малко биткойн, нали са само цифрички. Написах му на едно листче няколко цифрички и му го дадох. Стойността на биткойн е безспорна. Вярно е, че има проблеми, които се решават трудно, но това всъщност е една от многото силни страни, които именно придават стойност, освен енергията, която е необходима за работата на мрежата и вкарването на новите пари. Хубавото на това, че проблемите се решават трудно е, че никой не може просто така да му влияе от ден за пладне. Ако ставаха лесно нещата, определено нямаше да има толкова много от доверието ми. ETH показа на всички за какво иде реч. Представи си през 2 месеца промени в протокола ... "за да се развива".  И защо трябва стойността да е вързана и да зависи от нещо друго. Ако трябва биткойн да се обезпечава с някакви други по-надеждни носители на стойност, то за какво въобще е целия този труд? Според мен идеята е някой ден други носители на стойност да се обезпечават с биткойн, а не обратното.

Биткойн е доста различен от всички останали активи и това е доста ценно за едно портфолио. Особената му корелация с другите активи го прави добър диверсификатор и може да е доста полезен за някои инвестиционни фондове. В повечето страни например има сумати разпоредби, с които пенсионните фондове трябва да се съобразяват, но обикновено имат "свободата" да инвестират някакъв малък процент в по-авантюристични активи, а корелацията на биткойн с останалите активи е такава, че е нужен съвсем малък процент, за да окаже доста добър ефект върху портфолиото. 

Аз също смятам, че в момента биткойн сам по себе си трудно би могъл да изпълнява функцията "съхранение на стойност", но в комбинация с други активи може да е полезен и за това. Има аргументи против това твърдение, но мисля, че е гледа точка, върху която си заслужава поне да се замислим :) 

Като не е средство наа което вярвате не го пазарите. А защо трябва да има много дребни сделки? Достатъчно е за 5 ВТС да се разплатиш за един танкер петрол , а не да мъкнеш 1 тон злато на кюлчета. Фиат валутите с всеки ден губят доверие и скоро ще се върнем в натуралната размяна, ако не се появи нещо друго в което да имат доверие партньорите.

Основна особеност на активите, смятани за съхранение на стойността, е, че имат стабилни цени. Тук 10-20-30% промяна в цената за ден е далеч от стабилност.

Стабилност на цената се изисква от разплащателните средства.

За съхранение на стойност се иска стабилна или покачваща се цена - няма проблем, че е волатилна.. Ако в дългосрочен план не само не губиш, ами печелиш, си много добре, нали :)? (както се очаква да е при златото)

Като не е средство наа което вярвате не го пазарите. А защо трябва да има много дребни сделки? Достатъчно е за 5 ВТС да се разплатиш за един танкер петрол , а не да мъкнеш 1 тон злато на кюлчета. Фиат валутите с всеки ден губят доверие и скоро ще се върнем в натуралната размяна, ако не се появи нещо друго в което да имат доверие партньорите.

Натуралната размяна включва ли размяна между виртуален и физически актив?

Петрола... точно в неговата търговия има замесени много големи интереси и неслучайно сме в ерата на петродолара. За да започне да се търгува в биткойн, значи, че биткойн е станал разплащателното средство на тези интереси.

Стабилност на цената се изисква от разплащателните средства.

За съхранение на стойност се иска стабилна или покачваща се цена - няма проблем, че е волатилна.. Ако в дългосрочен план не само не губиш, ами печелиш, си много добре, нали :)? (както се очаква да е при златото)

A safe haven is an investment that is expected to retain its value or even increase its value in times of market turbulence. Safe havens are sought after by investors to limit their exposure to losses in the event of market downturns. However, what are considered safe havens alter over time as market conditions change, and what appears to be a safe investment in one down market could be a disastrous investment in another down market.

A safe-haven asset is an asset that is uncorrelated (weak safe-haven) or negatively correlated (strong safe haven) with another asset or portfolio in times of market stress or turmoil. It should not be confused with a hedge, which is an asset that is uncorrelated (weak hedge) or negatively correlated (strong hedge) with another asset or portfolio on average. Hence, a safe-haven asset protects investors during crises, unlike a hedge, which protects them in normal times, but not necessarily during turmoil. Thus, a safe-haven asset is expected to retain its value or even increase its value in times of market turbulence, when most asset prices decline.

Под "съхранение на стойност" имам предвид safe haven, а не хедж. А ти?

Ще се повтаря от другата тема, в която попитах: "През колко икономически кризи е преминал биткойн и как се е държал през това време?" Как може да се твърди, че е актив за съхранение на стойност, без да е преживял и една икономическа криза? Активът на съхранение на стойност проявява качествата си във времена на криза и тогава показва ценова стабилност и дори покачване на стойността си, а не във времена, когато всичко на пазара върви нагоре.

П.С. Още повече, че не са и малко тези, които разглеждат биткойн като рискова инвестиция, което е неприсъщо за трежърите и златото.

Edited by XiO

A safe haven is an investment that is expected to retain its value or even increase its value in times of market turbulence

това не са ли моите думи точно?

в последните 7 години биткойн си е увеличавал стойността през 6 от тях...

при всяка пазарна турбуленция цената на биткойн се е качвала - като се почне с кризата в Кипър, през Гърция та до Брекзит...

Каква пазарна турболенция е имало последните 7 години, след като всичко върви нагоре?

Dow:

1Untitled.png

SP500:

Untitled.png

Ето за справка биткойн:

2Untitled.png

Турболенция е периодът на кризата 2008.

Турболенция/криза е, когато всички големите пазари падат по едно и също време. През последните 7 години няма турболенции/кризи, защото няма такива спадове.

Както и да е. Живи и здрави да сме.