Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Поскъпването на биткойн от началото на годината е спекулативно (видео)

Recommended Posts

ако сложиш графика от 1800 до 2107 година и турбуленцията през 2008-ма трудно ще се забележи...

През последните седем години? Тоест откакто ФЕД и ЕЦБ започнаха да печатат трилиони без никакви обезпечение, за да не паднат банките и пазара?

Защо не погледнеш последните 107 години да видиш каква е турболенцията на всеки (грубо) 10 години.

Ето SP500:

sp-500-historical-chart-data-2017-03-08-

Тази от 2008 май не е от най-малките и трудно забележими.

Guest Given

Баси, откъде я извади тази графика? :D За какво въобще има зададена граница от 10000, след като повече от 2400 не е минавал?  :D Моля ти се, цъкни си бутончето за отчитане на инфлация, за да имаме въобще база за говорене. 

Да пробваме с тази, доста по-реална ми се вижда.

G0CWR9I.jpg

Лесно се вижда, на всеки 10 години има дроп по 50% (а понякога повече). Същото се случва през 2000 г., след това и през 2008 г.

Всъщност единствената причина да не влезнем в 10+ годишна рецесия през 2000 и 2008 г. е central banking bubble, изразяващ се в печатането на тези трилиони и който все още не се е пукнал.

За това не споря. Споря, че след 2008 до днес не е имало турболенции/кризи/рецесии. Пазарът от 7 години насам върви нагоре.

П.С. Прегледай разговора ни със stamen от началото, за да не се повтарям излишно.

Guest Given

Причината - безконтролното печатане на пари от централните банки и вливането им в търговски институции. Няма как да има турболенция, ако пазарът се поддържа изкуствено от държавата. Въпросът е какво се случва след като се спука този балон.

Ето малко линкове за ориентиране в ситуацията:

http://www.pbs.org/newshour/making-sense/column-the-monetary-bubble-to-end-all-bubbles-is-coming/

http://www.reuters.com/article/us-usa-economy-idUSKBN1611UZ

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-20/chinese-banks-off-book-wealth-products-exceed-3-8-trillion

http://www.financialsense.com/contributors/danielle-park/chart-central-bankers-bubble-2007-vs-today

И за да се върнем към това, което Стамен каза - през 6 от последните 7 години биткойн е увеличавал стойността си, но на пазарен принцип, а не чрез намесата на централна институция, която да го поддържа изкуствено.

... И за да се върнем към това, което Стамен каза - през 6 от последните 7 години биткойн е увеличавал стойността си, но на пазарен принцип, а не чрез намесата на централна институция, която да го поддържа изкуствено.

И заради това се приема като safe haven?

Guest Given

Разбира се, че го прави. Основното качество на safe haven актив е да бъде възможно най-малко свързан с въпросните пазари, които както вече уточнихме, са на командно дишане от централните банки. По този начин би избегнал срив в цената при глобална криза

Единствената връзка, която има биткойн с тези централни банки, е евентуалната му регулация. Тя може да се случи както по време на криза, така и без нея, тъй че не касае дали е safe haven. Такава регулация може да се случи и на златото, между другото, което не го прави по-малко safe haven.

И заради това се приема като safe haven?

Не, но нямаш и ти аргументи, че по време на криза цената му пада...

Но все пак по времето на няколкото мини-кризички, както ти ги наричаш, цената на биткойн винаги много или малко е подскачала нагоре....

Също така - след като нямаме основателна статистика според теб - е достатъчно да погледнем свойствата на биткойн, за да заключим, че е един доста привлекателен актив точно за кризисни времена... тръгнах, ама се спрях да ги изписвам тези свойства, защото ги има не малко на сайта...

Много се старая да не пиша в "личен" тон във форума, и не го приемай като критика - но мислиш ли XiO (как се произнася и какво означава :)), че си наясно как точно функционира биткойн? До колко за теб той е по-скоро поредния актив на борсата, а не революция, сравнима с интернет?

Питам, защото хората, които прозираме последното, сме много наясно, че той е много повече от store of value - той е нещо като свят със 100%-ен златен стандарт без банки....

И сме прави, защото технологичния напредък е като пастата за зъби - веднъж излязал в света, няма връщане назад... 

Кажи ми ти къде са рисковете биткойн да не стане това, за което говоря?

Разбира се, че го прави. Основното качество на safe haven актив е да бъде възможно най-малко свързан с въпросните пазари, които както вече уточнихме, са на командно дишане от централните банки. По този начин би избегнал срив в цената при глобална криза

Единствената връзка, която има биткойн с тези централни банки, е евентуалната му регулация. Тя може да се случи както по време на криза, така и без нея, тъй че не касае дали е safe haven. Такава регулация може да се случи и на златото, между другото, което не го прави по-малко safe haven.

Разбирам, че не приемаш определенията за safe haven, които съм цитирал по-горе и това, което казваш, не се отнася за хедж активите?

Не, но нямаш и ти аргументи, че по време на криза цената му пада...

Да, нямам аргументи, затова и не твърдя нито едното, нито другото. Посочи къде съм казал, че по време на криза цената му ще падне. Все повтарям, че не е преживял и една криза, за да говорим, каквото и да е.

От друга страна ти твърдо казваш, че е safe haven. Това провокира любопитството ми на какви аргументи се позоваваш.

Много се старая да не пиша в "личен" тон във форума, и не го приемай като критика - но мислиш ли XiO (как се произнася и какво означава :)), че си наясно как точно функционира биткойн? До колко за теб той е по-скоро поредния актив на борсата, а не революция, сравнима с интернет?

Изтъкваните децентрализация, свобода, анонимност, равенство...

Питам, защото хората, които прозираме последното, сме много наясно, че той е много повече от store of value - той е нещо като свят със 100%-ен златен стандарт без банки....

И сме прави, защото технологичния напредък е като пастата за зъби - веднъж излязал в света, няма връщане назад... 

Кажи ми ти къде са рисковете биткойн да не стане това, за което говоря?

Ще се повторя от темата за биткойн и финансовия свят - човешката природа е причината да не стане. Всеки гениален, идеологичен замисъл в даден момент се превръща в инструмент за силните. Това защо го отричате?

Под "съхранение на стойност" имам предвид safe haven, а не хедж. А ти?

Така се получава като се опитваме да превеждаме неща, които идват от английски и се случват на английски, на български. Ама пак някой ще ме нахрани че ползвам думи от сорта на сейф хейвън или уолет.

Guest Given

Разбирам, че не приемаш определенията за safe haven, които съм цитирал по-горе и това, което казваш, не се отнася за хедж активите?

Напротив, мисля че точно това пише горе. Safe haven предпазва инвеститорите по време на криза, именно защото не е пряко свързан с причинителите на кризата.

Истината е, че никой отгоре не спуска доказателство кое е safe haven и кое не. Теорията и практиката са много различни неща. Единственото важно е дали хората и инвеститорите го виждат като такъв. И доказателства за това има много, просто ме мързеше да ги давам до момента.

Банковата криза в Кипър от април-май 2013 г. - цената на Биткойн скача от 33 до 213 долара. През това време златото и среброто почти не променят цената си.

Грекзит юли 2015 - цената скача от 260 до 305 долара, докато среброто и златото едва помръдват.

Брекзит - на 23 юни цената на биткойн е 535, няколко дни по-късно удря 750 или над 40%. Златото скача с около 10%, а среброто с около 20%.

Тръмп - Златото пада с от 1280 до 1220, среброто от 18 на 17, биткойн печели 2%, което си е следва линията на растеж и може да се каже, че няма нищо общо с Тръмп.

Изводът - биткойн е safe haven asset, независимо дали покрива всички теоретични определения или не (а според мен той ги покрива), защото хората го възприемат като такъв. Поне засега, от кризите които сме видели, хора и инвеститори го възприемат като такъв. Когато има финансова криза, търсенето на биткойни нараства значително.

Което не му пречи да си има турбуленциите, причинени най-вече от все още ниската пазарна капитализация. :)

Банковата криза в Кипър - локална ли е или обхваща всички пазари по света?

Гръцката криза - европейска дилема ли е или повлия на всички пазари по света?

Британското излизане - криза ли е изобщо?

Избирането на Тръмп - криза ли е изобщо?

Това са риторични въпроси и нямат нужда от отговор. Още от това какво е safe haven ни се разминават мненията.

Guest Given

Аз давам аргументи защо се очертава като safe haven дори при глобална финансова криза, ти казваш "може и да не е".

Брекзит е криза, да. Тръмп се очакваше да бъде, затова повлия на пазарите.

Банковата криза в Кипър - локална ли е или обхваща всички пазари по света?

Гръцката криза - европейска дилема ли е или повлия на всички пазари по света?

Британското излизане - криза ли е изобщо?

Избирането на Тръмп - криза ли е изобщо?

Това са риторични въпроси и нямат нужда от отговор. Още от това какво е safe haven ни се разминават мненията.

2008-ма кризата беше в САЩ, в Азия пляскаха с ръце или поне там не беше толкова тежка...

ако за теб криза е само сриване на борсови индекси, говорим за различни неща...

Гивен го каза най-добре - има достатъчно хора, за които биткойн е safe haven... не е нужно да е за всички... само че тогава ще ни гледате малко засрамено :)

Защо да теоризираме, след като можем да видим фактите:

Various studies have shown that on average about 75 percent of bitcoin is not being spent for six months or more. I agree with Needham’s Spencer Bogart’s interpretation that these coins are either dormant, part of exchanges’ cold storage, or “held as an investment in bitcoin as a ‘digital gold’.” In other words, store of value is a very significant use case for bitcoin, likely accounting for well over 50 percent of its value.

Самият източник на този цитат https://internationalbanker.com/brokerage/killer-apps-bitcoin/е една много яка статия, която с удоволствие трябва да преведа за сайта......

А защо не четете сайта преди да почнете да пишете във форума  :rolleyes:

Я вижте каква хубава статия сме превели навремето:

Биткойн променя всичко

Това, май, не го видях сред условията за ползване на форума, когато се регистрирах. Е, вече знам. Ще се постарая да се въздържам/преустановя писането във форума, докато най-малкото не съм прочел всичко в сайта.

Поздрави.

Това, май, не го видях сред условията за ползване на форума, когато се регистрирах. Е, вече знам. Ще се постарая да се въздържам/преустановя писането във форума, докато най-малкото не съм прочел всичко в сайта.

Поздрави.

грешно си ме разбрал :) 

Поздрави.

Не бъди толкова overly чувствителен, защо всички заплашват че ще спрат да пишат, за най-малкото :D

Стамен беше напълно lighthearted с изказването си, просто сръчкване от приятел беше намерението му, поне аз така го интерпретирах и като гледам и той така мисли.

• 2 weeks later...

В тази тема разисквахме качествата на биткойн като store of value.

Последните събития ме карат да преосмисля малко позицията си. За момента биткойн страда от централизацията на PoW алгоритъма си и не е добър кандидат за store of value.

Оцених ролята на децетрализираното копаене - след като лудият китаец, собственик на BitMain, може да шантажира и поставя под въпрос бъдещето на биткойн, работата хич не е хубава.

Кои други валути, освен етериум, се копаят единствено с графични карти? Мисля, че там е бъдещето.... Даш също се подава на асици и сякаш не става...

Навъдиха се много asic resistant coins. Но на мен ми прави впечатление, че не койните с най-добри технически показатели и фийчърси са най-вървежни, а койните с най-добри маркет мейкъри.

Ако на истина се прави форк на Биткойн, то трябва да се форкне протокола ,така че да бъде асик резистант. Някой от колегите беше цитирал мнение на Сатоши, че до последно е искал да се копае с ЦПУ и да не се имплементира ГПУ копаенето. Всичко това с цел децентрализация. Но както знаем където има пари, има и интереси. Може би ако Биткойн все още се копаеше с видео карти, нямаше в момента да ставаме свидетели на тоя панаир.

До сега, винаги когато мой познат, роднина или приятел ме е попитал за Биткойн, винаги съм давал съвет да закупи малко и да започне да чете материали по темата, за да се образова. С оглед на сегашното положение, на никой не бих препоръчал да влиза в тази екосистема, поне докато не се избистри водата.

Оцених ролята на децетрализираното копаене - след като лудият китаец, собственик на BitMain, може да шантажира и поставя под въпрос бъдещето на биткойн, работата хич не е хубава.

Разбира се, този извод вече по-мислещите от мен хора отдавна са го направили:

http://btcpowupdate.org/

Питър Тод обаче казва в Туитър, че е много рисковано и биха го направили, само ако биткойн бъде атакуван.. 

https://twitter.com/petertoddbtc/status/843450186416365569