Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Нещо странно се случи в най-голямият басейн за добив на Bitcoin


Recommended Posts

Ако оставим за малко цената на Bitcoin и ETF, някой от специалистите може ли да обясни на достъпен език, дали това което се случва с празните блокове, може да повлияе на работата на миньорите или не е нещо притеснително.

 

Mar 3, 20172:01 PM EST

 

https://bitcoinmagazine.com/articles/something-odd-happening-bitcoins-largest-mining-pool/

 

http://www.diariobitcoin.com/index.php/2017/03/06/algo-raro-paso-en-la-piscina-de-minado-mas-grande-de-bitcoin/

 

 

Все по-често, блоковете в мрежата Bitcoin  се добиват с пълен капацитет, с изключение на някои от блоковете, добивани от AntPool, който е най-големият басейн в мрежата. В рамките на 24 часа между 2 и 3 март всички блокове изкопани от други басейни с изключение на AntPool бяха почти до максимума от сделки, почти на границата на 1 MB.

 

AntPool добиваше редица блокове с размери от около 99 KB, 369 KB и 860 KB. Добивайки десетки блокове с тези конкретни размери през месец февруари. Докато тези блокове бяха минирани, всички останали блокове на мрежата бяха запълвани до лимита им от 1 MB.

 

В допълнение към непълните блокове изкопани от AntPool, този басейн доби също и 16 празни блока през месец февруари. Не е трудно да се изчисли общата сума от капацитета на транзакциите, които губи мрежата през това време, в резултат на малките блокове на AntPool. Изчисленията на Алекс Петров от BitFury показват, че размерите на блоковете изкопани от AntPool  са с около 100KB по-малки, от тези на други минни басейни сравнявайки размера им.

 

Броят на сделките в блок може да варира, но със среден размер на 500 байта транзакция, 100 KB общо са около 200 сделки. С 768 минирани блока, AntPool е включена по същество в 153,600 сделки по-малко през февруари  в сравнение с други големи басейни като BitFury или F2Pool, които копаха със сходна част от мрежата. Това е приблизително половината от всички сделки, които се добиват в цялата мрежа на Bitcoin на ден.

 

Според наличните данни за Blockchair.com, блокове от 99 KB и 369 KB на AntPool зачестиха от  2 февруари , докато блокове от 860 KB, не бяха много често добивани до 23 февруари.

 

Не е първият път,

 

Това не е първият път, в който AntPool изкопава малки блокове, имайки транзакции на разположение в MemPool (зона за изчакване- възел за всички неуредени сделки). Проблемът на малките блокове също се появи през миналата година.

 

"AntPool е проектиран да бъде децентрализиран, и имаме минни възли разпространени по целия свят, всяка със своя Bitcoin клиент, така че, когато един възел на басейна намери нов блок, времето за синхронизация на този блок отнема известно време, и изграждаме един празен блок или малък блок, използвайки само главата на блока ", заяви представител на AntPool за Bitcoin Magazine в интервю непубликувано преди това.

 

Не е ясно дали текущата серия от малки блокове не са причинени от изпробване или тестване на нов софтуер за миниране.

 

В допълнение към тези проблеми с малките блокове, AntPool имат предпочитание за изкопаване на празни блокове, вероятно защото басейна използва за добив шпионски софтуер или други стратегии за оптимизация. "За съжаление, ние ще продължим изкопаването на празни блокове", написа в Twiter главния изпълнителен директор на Bitmain, Jihan Wu, преди около година. "Това е свободата, която дава протокола Bitcoin."

 

Bitmain е производител на  ASIC хардуер и също дирижира добива на басейна AntPool.

 

Броят на празните блокове подкопани от AntPool и други минни басейни е намалял значително през последната година.

 

Запитан за подробности защо AntPool  не минара блоковете при пълен капацитет, представител на AntPool не даде никакъв коментар за Bitcoin Magazine.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...