Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Да се тестваме


stamen
 Share

Recommended Posts

Радвам се, че все пак се намериха 3-4 съмишленици в съседната тема.

 

Аз мисля следващите 3-4-5 дена да се заровя в офиса и заедно с един колега от бетахаус да направим един софтуер за provaby trustful exchange, защото точно сега е момента за него предвид че MtGox май ще гръмнат и ще се покаже каква черна точна са борсите в светлия хоризонт на децентрализираното общество.

 

През това време дали ще може да се тестваме тук като мини общество да свършим и ние децентрализирано следната работа. Намерих много яка серия статии, които всеки един ит вас трябва да прочете внимателно и обмисли, защото те показват как действително работи биткойн. 

Първа част е:

http://chrispacia.wordpress.com/2013/09/02/bitcoin-mining-explained-like-youre-five-part-1-incentives/

и после следвайте линковете за останалите.

 

Предлагам 200 кредита за превода на всички части. Обсъдете тук кой би искал да участва, кой какво ще може да преведе.. Пример:
Всеки да преведе по една част и да провери всички останали. После си разпределете точките на базата на консенсус.

И последно: едно е да прочетеш нещо и да го разбереш, съвсем по друг начин (много по-дълбок) го разбираш, след като си го превел.

 

Това е само идея.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Супер, айде малко по-проактивно
Фараз да почва 1-ва част, Ст0ки да почва втора
Когато са готови, публикувайте оригиналните варианти тук

Като са готови, ще се разберем как и кой да ги коригира 

 

Предлагам на първо време да работите с Word - във форума има функция за пейст на Word document

 

Чакаме още 2-3 желаещи за другите части

Link to comment
Share on other sites

Страхотна скорост от danisapfirov както винаги, но както обикновено, бързината е за сметка на качеството :)

Не е проблем, пак е много добре. Имам предложение за процес, който може да ползваме (и променяме, докато стане перфектен):

 

 1. danisapfirov утре като стане да си поправи варианта, без да чете оригинала. Тоест да оправи правописните грешки, объркания словоред, и ако нещо не е сигурен какво е трябвало да бъде, да свери с оригинала. Мисля, че след това ще имаме вариант на 85%.
 2. Нещо което мисля, че не си направил, е да свериш установените на български термини в статията. Знам, че е досадно, но ако искаме да сме наистина професионален сайт, трябва :(
 3. После един по един (ст0ки, фараз, ртотев) да минат и те през оригинала и през превода и да поправят само когато са доста сигурни, че поправката ще звучи по-добре и по-правилно;
 4. Много е важно и полезно на този процес, ако всеки от проверяващите напише директно на място в текста, всичко, което не му е ясно от него, или въпроси, които му изникват, но не може да им намери отговори от текста във вида, който е.
 5. Горната точки ще допринесе много за две неща:
  • когато някой постави въпрос, вероятно другите ще научат нещо ново, защото едва ли са погледнали на нещата от същата страна, или не са се замислили достатъчно по информацията в статията; В по-редки случаи, ако въпросът е елементарен, то поне питащият ще научи нещо, което му е убегнало.
  • едно че може да се развие дискусия, покрай която ще научим още много други неща, второ, че ще отговорим на тези въпроси в текста и така ще получим едно наистина пълно разискване на материята, покрита от статията;
 6. Накрая, предлагам всеки да ми прати на ЛС как вижда разпределението на точките на всеки, взел участие в направата на статията. Например: дс=80%, ст0ки=10%, фараз=7%, ртотев=3% като тези "оценки" не са анонимни, а ще бъдат публикувани накрая
 7. Ще попитате, what the fuck?  но почакайте....
  Нали знаете, че всеки от нас има определен имидж пред колегите, съседите, приятелите и кой ли не. И всеки иска да го знае, но никой не му го казва. Ако преодолеете егото, не се сърдите и разберете, че всеки дава мнението, което действително изразява отношението му, ще придобиете много по-добра представа за себе си.
 8. При това с течение на времето, хората, чиито оценки съвпадат в най-голяма степен със средното аритметично, ще получават повече тежест при оценката. Така, ако имате някой хроничен хейтър или хроничен ласкател, неговото разминаване с истината ще спре да оказва влияния с течение на времето.
 9. Аз предлагам тази статия да се оцени на 50 кредита (мислете, че 1 кредит е 1 лев). Трябваше да го направя в началото, всеки заинтересован да хвърли един поглед и да гласуваме, но тази стъпка днес я пропуснахме. Ако консенсуса е 80% за дани, той ще получи 40 кредита и т.н.

И последно. Ако се замислите, ще видите, че принципите на Open Enterprise следват точно принципите на биткойн....

Тези, които работят и се трудят за сайта, са нещо като копачи, които хвърлят енергия и време и биват възнаграждавани за това чрез кредити.

Потребителите на сайта са нещо като потребителите на биткойн. Колкото повече стават, толкова повече ще расте цената на кредитите, защото стойността на сайта расте с броя на потребителите.

Ще кажете как така сравнявам биткойн с кредити в hash.bg. Ако след 1-2 години биткойн се е доказал в света, а hash.bg е нещо като биткойн-ипедията на български, мисля че тези кредити обърнати в приходи от трафик ще са много, много високи. Ако мислите, че си мечтая, спомнете си, че преди време продадох 49% от строго български сайт в малката ниша на онлайн покера за 6-цифрена сума в евро.... така че трябва да имам представа.

Така че както в биткойн всичко е резултат на консенсус, така бих искал и hash.bg да расте на базата на консенсус относно приноса на всеки. Радвам се, че почнахме днес с тези статии. Ще се учим и нагаждаме в крачка, но мисля, че ще стане нещо много голямо. Ако добавяме съдържание всеки ден, след 20 дена ще сме топ 5 в google за 'биткойн'

 

И последно, ще помоля Фараз да направи упътване с картинки как се качва статия в сайта, което да се поправи от РТотев (и който още иска) - и двамата са работили с WordPress и знаят.

 

Предлагам цялата статия да е 30 кредита.

Ако смятате, че си заслужава, коментирайте с ДА - Х кредита. После цената ще е средното дадено от всички.

В момента строго погледнато има само един team member - аз, като съм си заплюл и danisapfirov да стане, защото върши много кадърна работа :) Все пак, предлагам на 1-во време всички да могат да получават кредити. Когато се съберем стабилен колектив, който да може да върши всичката работа по сайта, само team members ще могат да получават кредити, а читателите ще оценяват, предлагат и обсъждат. Ако някой от тях е много активен, team members ще могат да го поканят да се присъедини.

 

Макар и да писах дълго, в следващите дни ще съм много зает, но се надявам да поемете щафетата...:)

Link to comment
Share on other sites

Каква борса ще правите?

Интересно как точно това ти направи впечатление от целия пост, да не говорим, че въпросът е offtopic (можеше да ме питаш на ЛС, но ще кажем като пуснем) :)

 

Иначе покрай този пост се разписах и във форума на играч по същата тема, който му е интересно и има афинитет към спортните залагания: http://www.prognozi.com/forum/index.php?topic=26078.0

 

И пак да повторя - според мен първата индустрия, която ще изживее ренесанс покрай биткойна е онлайн хазарта, така че ще е добра симбиоза между hash.bg и igrach.com, особено ако igrach.com се раздели със строгата си покер насоченост и обърне внимание на спортните залагания, казината, лото игрите и прочие. Но и това е offtopic, така че ще го оставим за друга тема.

Link to comment
Share on other sites

Ще направя упътването най-късно в понеделник. Първата част от статията, която се падна на мен е готова на 99%, но .... и тя ще е напълно готова най-късно в понеделник.

 

П.С. Под понеделник имам предвид до края на деня, че често оставам неразбран със сроковете.

Link to comment
Share on other sites

Не е сериозно да се критикува нещо без да се дава алтернатива, плюс аргументът на пастет е точно така - миналата седмица бяхме вече на 15 място в гугъл с 5 публикувани статии.. жалко че май този форум не е много добре откъм SEO, защото в него има контент постоянно, но пък си мисля, че google не уважава форумното съдържание по дефолт.

Link to comment
Share on other sites

Да раздвижим малко темата. Така като гледам, нещата се случват бавно, което все пак е нормално, имайки предвид, че всеки работи и нещо друго. Аз например доскоро бях нон-стоп на компютър, но през последните дни ми се наложи да излизам повече, отколкото за целия предходен месец. В този ред на мисли трябва да измислим някаква система за общ достъп до файлове, която да включва и някакво оставяне на бележки. Има доста неща, които възникнаха поне за мен и трябва да се уточнят, за да върви работата по-бързо. Като за начало ще дам някои идеи, които ако ви харесат, може да въведем:

 

1. Уточняване на основните термини. Например:

 • Какво да се пише копане или добиване?

 • Биткойн като протокол да се пише винаги с главна буква, а като монета с малка.

 

2. Уточняване на правописните правила. Например:

 • Ще спазваме ли правилото за пълен член?

 • Преди запетаите да няма пауза, а след тях да има?

 • Въпросните запетаи - аз също понякога слагам повече от необходимото, а би трябвало да е обратното. По-добре пропуснати, отколкото да са повече.

 

3. Да може да ползваме и прост текстов редактор като ноутпад примерно, защото при качване на статията в сайта за мен е много по-лесно да направя оформлението там.

 

4. На финала всеки напълно честно да напише грешките, които е забелязал в материалите на колегите му.

 

Със St0ky си проверихме статиите, но не се знае кога пак ще се уцелим да сме в скайп по едно и също време, за да дискутираме грешките си. Когато има време, RTotev може да погледне упътването за качване на статия - не е кой знае какво, но предполагам, че ще му бъде по-лесно да добави подробностите и да коригира грешките, вместо да го пише наново. 

 

Почти сигурно е, че всеки следващ проверяващ ще намира някакви грешки, което също е нормално, така че по-добре всеки от нас да прегледа и всички други части. Още веднъж ще наблегна на това, че моя английски не е на нужното ниво за преводи на такава тематика и може да има някои сериозни грешки.

Link to comment
Share on other sites

Много ви благодаря, само две-три забележки по процеса:

 - не изхождайте от презумпцията, че някой следи промените по вече направени постове. Като си редактирате нещо (dani), пишете отдолу, че е редактирано (има и отметка в диалога при редакция).

 

 - хубаво е, че  стоки и фараз са си проверявали един на друг, не е важно в случая, но е по-добре да публикувате всичко тук, за да може всички да преценим, кой колко е поправил после и да си изградим идея, кой какво може. Вие се едно ви е срам да постнете и сте решили да се застраховате един друг. Няма място за срам и неудобство в схемата - ако всеки дава това, което може, ще е достатъчно

 

Мерси, ще почна да публикувам един по един материалите на сайта, дано се върнем по-скоро на добри позиции в гугъл.

Чакаме РТотев за 4-та част, аз ще преведа пета... Ако някой попадне на добри статии, които смята, че имат място на сайта, нека спомене

Link to comment
Share on other sites

Пускам предложение за тази статия - http://www.bitcoinnotbombs.com/innovations-that-enhance-bitcoin-anonymity/. Ако намирате информацията за полезна или интересна пуснете по едно празно лично съобщение и ако има поне 3-ма одобрили се захващам.

 

Относно преводите мога да кажа, че на фараз превода го прегледах и реално нямах забележки. Така че, тук той е в оригиналния си вид под неговата редакция. Относно моят превод той направи основателни забележки за техническата част - отстояния между думите, синхронизиране на общи и за двете статии термини и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Стига с тези лични съъобщения :) Всичко е 100% прозрачно и публикувайте всичко открито.

На мен тази статия ми беше много полезна - имаше 2-3 неща, за които не се бях замислял и тук ги обясняват малко по-добре. Доста е трудна и се надявам да може да се справиш с превода.

 

Все пак съм за, оценявам я на 50 кредита!

 

Може да направим секция за напреднали, в която да слагаме такива статии, защото едва ли ще помогнат на начинаещите - най-много да се откажат от биткойн, защото ще им се стори много труден :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...