Jump to content
hash.bg - биткойн форум
stamen

Да се тестваме

Recommended Posts

Радвам се, че все пак се намериха 3-4 съмишленици в съседната тема.

 

Аз мисля следващите 3-4-5 дена да се заровя в офиса и заедно с един колега от бетахаус да направим един софтуер за provaby trustful exchange, защото точно сега е момента за него предвид че MtGox май ще гръмнат и ще се покаже каква черна точна са борсите в светлия хоризонт на децентрализираното общество.

 

През това време дали ще може да се тестваме тук като мини общество да свършим и ние децентрализирано следната работа. Намерих много яка серия статии, които всеки един ит вас трябва да прочете внимателно и обмисли, защото те показват как действително работи биткойн. 

Първа част е:

http://chrispacia.wordpress.com/2013/09/02/bitcoin-mining-explained-like-youre-five-part-1-incentives/

и после следвайте линковете за останалите.

 

Предлагам 200 кредита за превода на всички части. Обсъдете тук кой би искал да участва, кой какво ще може да преведе.. Пример:
Всеки да преведе по една част и да провери всички останали. После си разпределете точките на базата на консенсус.

И последно: едно е да прочетеш нещо и да го разбереш, съвсем по друг начин (много по-дълбок) го разбираш, след като си го превел.

 

Това е само идея.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, айде малко по-проактивно
Фараз да почва 1-ва част, Ст0ки да почва втора
Когато са готови, публикувайте оригиналните варианти тук

Като са готови, ще се разберем как и кой да ги коригира 

 

Предлагам на първо време да работите с Word - във форума има функция за пейст на Word document

 

Чакаме още 2-3 желаещи за другите части

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна скорост от danisapfirov както винаги, но както обикновено, бързината е за сметка на качеството :)

Не е проблем, пак е много добре. Имам предложение за процес, който може да ползваме (и променяме, докато стане перфектен):

 

 1. danisapfirov утре като стане да си поправи варианта, без да чете оригинала. Тоест да оправи правописните грешки, объркания словоред, и ако нещо не е сигурен какво е трябвало да бъде, да свери с оригинала. Мисля, че след това ще имаме вариант на 85%.
 2. Нещо което мисля, че не си направил, е да свериш установените на български термини в статията. Знам, че е досадно, но ако искаме да сме наистина професионален сайт, трябва :(
 3. После един по един (ст0ки, фараз, ртотев) да минат и те през оригинала и през превода и да поправят само когато са доста сигурни, че поправката ще звучи по-добре и по-правилно;
 4. Много е важно и полезно на този процес, ако всеки от проверяващите напише директно на място в текста, всичко, което не му е ясно от него, или въпроси, които му изникват, но не може да им намери отговори от текста във вида, който е.
 5. Горната точки ще допринесе много за две неща:
  • когато някой постави въпрос, вероятно другите ще научат нещо ново, защото едва ли са погледнали на нещата от същата страна, или не са се замислили достатъчно по информацията в статията; В по-редки случаи, ако въпросът е елементарен, то поне питащият ще научи нещо, което му е убегнало.
  • едно че може да се развие дискусия, покрай която ще научим още много други неща, второ, че ще отговорим на тези въпроси в текста и така ще получим едно наистина пълно разискване на материята, покрита от статията;
 6. Накрая, предлагам всеки да ми прати на ЛС как вижда разпределението на точките на всеки, взел участие в направата на статията. Например: дс=80%, ст0ки=10%, фараз=7%, ртотев=3% като тези "оценки" не са анонимни, а ще бъдат публикувани накрая
 7. Ще попитате, what the fuck?  но почакайте....
  Нали знаете, че всеки от нас има определен имидж пред колегите, съседите, приятелите и кой ли не. И всеки иска да го знае, но никой не му го казва. Ако преодолеете егото, не се сърдите и разберете, че всеки дава мнението, което действително изразява отношението му, ще придобиете много по-добра представа за себе си.
 8. При това с течение на времето, хората, чиито оценки съвпадат в най-голяма степен със средното аритметично, ще получават повече тежест при оценката. Така, ако имате някой хроничен хейтър или хроничен ласкател, неговото разминаване с истината ще спре да оказва влияния с течение на времето.
 9. Аз предлагам тази статия да се оцени на 50 кредита (мислете, че 1 кредит е 1 лев). Трябваше да го направя в началото, всеки заинтересован да хвърли един поглед и да гласуваме, но тази стъпка днес я пропуснахме. Ако консенсуса е 80% за дани, той ще получи 40 кредита и т.н.

И последно. Ако се замислите, ще видите, че принципите на Open Enterprise следват точно принципите на биткойн....

Тези, които работят и се трудят за сайта, са нещо като копачи, които хвърлят енергия и време и биват възнаграждавани за това чрез кредити.

Потребителите на сайта са нещо като потребителите на биткойн. Колкото повече стават, толкова повече ще расте цената на кредитите, защото стойността на сайта расте с броя на потребителите.

Ще кажете как така сравнявам биткойн с кредити в hash.bg. Ако след 1-2 години биткойн се е доказал в света, а hash.bg е нещо като биткойн-ипедията на български, мисля че тези кредити обърнати в приходи от трафик ще са много, много високи. Ако мислите, че си мечтая, спомнете си, че преди време продадох 49% от строго български сайт в малката ниша на онлайн покера за 6-цифрена сума в евро.... така че трябва да имам представа.

Така че както в биткойн всичко е резултат на консенсус, така бих искал и hash.bg да расте на базата на консенсус относно приноса на всеки. Радвам се, че почнахме днес с тези статии. Ще се учим и нагаждаме в крачка, но мисля, че ще стане нещо много голямо. Ако добавяме съдържание всеки ден, след 20 дена ще сме топ 5 в google за 'биткойн'

 

И последно, ще помоля Фараз да направи упътване с картинки как се качва статия в сайта, което да се поправи от РТотев (и който още иска) - и двамата са работили с WordPress и знаят.

 

Предлагам цялата статия да е 30 кредита.

Ако смятате, че си заслужава, коментирайте с ДА - Х кредита. После цената ще е средното дадено от всички.

В момента строго погледнато има само един team member - аз, като съм си заплюл и danisapfirov да стане, защото върши много кадърна работа :) Все пак, предлагам на 1-во време всички да могат да получават кредити. Когато се съберем стабилен колектив, който да може да върши всичката работа по сайта, само team members ще могат да получават кредити, а читателите ще оценяват, предлагат и обсъждат. Ако някой от тях е много активен, team members ще могат да го поканят да се присъедини.

 

Макар и да писах дълго, в следващите дни ще съм много зает, но се надявам да поемете щафетата...:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква борса ще правите?

Интересно как точно това ти направи впечатление от целия пост, да не говорим, че въпросът е offtopic (можеше да ме питаш на ЛС, но ще кажем като пуснем) :)

 

Иначе покрай този пост се разписах и във форума на играч по същата тема, който му е интересно и има афинитет към спортните залагания: http://www.prognozi.com/forum/index.php?topic=26078.0

 

И пак да повторя - според мен първата индустрия, която ще изживее ренесанс покрай биткойна е онлайн хазарта, така че ще е добра симбиоза между hash.bg и igrach.com, особено ако igrach.com се раздели със строгата си покер насоченост и обърне внимание на спортните залагания, казината, лото игрите и прочие. Но и това е offtopic, така че ще го оставим за друга тема.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще направя упътването най-късно в понеделник. Първата част от статията, която се падна на мен е готова на 99%, но .... и тя ще е напълно готова най-късно в понеделник.

 

П.С. Под понеделник имам предвид до края на деня, че често оставам неразбран със сроковете.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Не знам дали тук е мястото да споделя, но някак е несериозно сериозен сайт да е на wordpress ... Ето една от многото различни "визии":

 

7046586X.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е сериозно да се критикува нещо без да се дава алтернатива, плюс аргументът на пастет е точно така - миналата седмица бяхме вече на 15 място в гугъл с 5 публикувани статии.. жалко че май този форум не е много добре откъм SEO, защото в него има контент постоянно, но пък си мисля, че google не уважава форумното съдържание по дефолт.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Да раздвижим малко темата. Така като гледам, нещата се случват бавно, което все пак е нормално, имайки предвид, че всеки работи и нещо друго. Аз например доскоро бях нон-стоп на компютър, но през последните дни ми се наложи да излизам повече, отколкото за целия предходен месец. В този ред на мисли трябва да измислим някаква система за общ достъп до файлове, която да включва и някакво оставяне на бележки. Има доста неща, които възникнаха поне за мен и трябва да се уточнят, за да върви работата по-бързо. Като за начало ще дам някои идеи, които ако ви харесат, може да въведем:

 

1. Уточняване на основните термини. Например:

 • Какво да се пише копане или добиване?

 • Биткойн като протокол да се пише винаги с главна буква, а като монета с малка.

 

2. Уточняване на правописните правила. Например:

 • Ще спазваме ли правилото за пълен член?

 • Преди запетаите да няма пауза, а след тях да има?

 • Въпросните запетаи - аз също понякога слагам повече от необходимото, а би трябвало да е обратното. По-добре пропуснати, отколкото да са повече.

 

3. Да може да ползваме и прост текстов редактор като ноутпад примерно, защото при качване на статията в сайта за мен е много по-лесно да направя оформлението там.

 

4. На финала всеки напълно честно да напише грешките, които е забелязал в материалите на колегите му.

 

Със St0ky си проверихме статиите, но не се знае кога пак ще се уцелим да сме в скайп по едно и също време, за да дискутираме грешките си. Когато има време, RTotev може да погледне упътването за качване на статия - не е кой знае какво, но предполагам, че ще му бъде по-лесно да добави подробностите и да коригира грешките, вместо да го пише наново. 

 

Почти сигурно е, че всеки следващ проверяващ ще намира някакви грешки, което също е нормално, така че по-добре всеки от нас да прегледа и всички други части. Още веднъж ще наблегна на това, че моя английски не е на нужното ниво за преводи на такава тематика и може да има някои сериозни грешки.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря, само две-три забележки по процеса:

 - не изхождайте от презумпцията, че някой следи промените по вече направени постове. Като си редактирате нещо (dani), пишете отдолу, че е редактирано (има и отметка в диалога при редакция).

 

 - хубаво е, че  стоки и фараз са си проверявали един на друг, не е важно в случая, но е по-добре да публикувате всичко тук, за да може всички да преценим, кой колко е поправил после и да си изградим идея, кой какво може. Вие се едно ви е срам да постнете и сте решили да се застраховате един друг. Няма място за срам и неудобство в схемата - ако всеки дава това, което може, ще е достатъчно

 

Мерси, ще почна да публикувам един по един материалите на сайта, дано се върнем по-скоро на добри позиции в гугъл.

Чакаме РТотев за 4-та част, аз ще преведа пета... Ако някой попадне на добри статии, които смята, че имат място на сайта, нека спомене

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам предложение за тази статия - http://www.bitcoinnotbombs.com/innovations-that-enhance-bitcoin-anonymity/. Ако намирате информацията за полезна или интересна пуснете по едно празно лично съобщение и ако има поне 3-ма одобрили се захващам.

 

Относно преводите мога да кажа, че на фараз превода го прегледах и реално нямах забележки. Така че, тук той е в оригиналния си вид под неговата редакция. Относно моят превод той направи основателни забележки за техническата част - отстояния между думите, синхронизиране на общи и за двете статии термини и т.н.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стига с тези лични съъобщения :) Всичко е 100% прозрачно и публикувайте всичко открито.

На мен тази статия ми беше много полезна - имаше 2-3 неща, за които не се бях замислял и тук ги обясняват малко по-добре. Доста е трудна и се надявам да може да се справиш с превода.

 

Все пак съм за, оценявам я на 50 кредита!

 

Може да направим секция за напреднали, в която да слагаме такива статии, защото едва ли ще помогнат на начинаещите - най-много да се откажат от биткойн, защото ще им се стори много труден :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Поставихте готово форматирано съдържание.   Искате ли да премахнете форматирането?

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното съдържание от редактора беше възстановено.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
 • Създай нов...