Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Димитър Пенчев за бъдещето на криптовалутите //BloombergTV


Recommended Posts

хубаво интервю да информира част от публиката

Даа, макар и с някои неточности.  Добре е да се информират хората, за това животно криптовалутите. ;-)

 

В момента сме на етап, в който "куцо, кьораво и сакато" е подочуло, че от тая работа може да се изкара някой лев, и търси видеокарти като обезумяло...

 

 

Кое е това момче ? от форума ли е ?

Идея си нямам дали е от форума. Представиха го като експерт по криптовалути - би трябвало да е от форума .. ;-)

Link to comment
Share on other sites

предполагам че всеки от нас ако отиде в телевизията може да се нарече така :Д в сравнение с 8 милиона души, около 100-200 разбират горе-долу от криптовалути, в пъти повече от средния гражданин

Link to comment
Share on other sites

Kак така многото нули след десетичната запетая (при много голямо поскъпване) правят биткойн неудобен за разплащания и ще наклонят везните към установяване на биткойн не като разплащателно, а само като носител на стойност. Това ми виси много във въздуха. Броя основни единици (bitcoin, ether, decred и т.н.) е по-скоро трик. Цялата земя може да живее и с 1 BTC, а деноминацията може да продължи безкрайно или бъркам?

Link to comment
Share on other sites

Kак така многото нули след десетичната запетая (при много голямо поскъпване) правят боткойн неудобен за разплащания и ще наклонят везните към установяване на биткойн не като разплащателно, а само като носител на стойност. Това ми виси много във въздуха. Броя основни единици (bitcoin, ether, decred и т.н.) е по-скоро трик. Цялата земя може да живее и с 1 BTC, а деноминацията може да продължи безкрайно или бъркам? 

 

Може да разделиш 1 BTC най-много на 100 милиона (100 000 000) сатошита. Към днешна дата се падат по 234 000 сатошита на всеки човек от 7 милиярда население. А това с деноминацията сигурно е въпрос на форк  :D  :D . Бъркам ли кажете ?

Link to comment
Share on other sites

И аз в петък ще ходя на интервю там :-)

Стамен, да не се е "разсъхнало" ходенето до Bloomberg, че не намирам видеото в сайта им?

Или ще го пустат по-нататък, на запис. Имаш ли идея?

 

Проявявам интерес към това, как блокчейн технологията навлиза в ежедневието на българина, та ми е важно. :)

Link to comment
Share on other sites

утре ще го качат (днес се е излъчило), ама не знам, дали стана интересно..

Изгледах видеото, участието си беше на доста прилично ниво. Смятам, че беше интересно и полезно за зрителите! ;-)

 

Подозирам, че в дискусията за инсталиране на крипто портфейли, Кузман Илиев се подведе, имайки предвид верифицирането в криптоборсите.

 

Това ме навежда на мисълта, за една твоя идея от миналата година, за семинари на тема блокчейн (101) - "съвсем прости и практични неща, като например отварянето на портфейл, бекап, recovery, получаване на биткойн, пращане на биткойн"?  Друг е въпроса, колко е удобно времето за такова нещо, предвид цените на транзакциите... :(

 

Но пък може да прекръстим ивента на "крипто101", и да тестваме с друга валута :)

 

И малко в кръга на шегата - не е ли време да се насочи вниманието към обикновенните хора (тези без папионки), спомням си култовото интервю при Гала, през 2014-та. :)  Тогава всичко беше супер ново и абстрактно.  Какво мислиш за настоящия момент?

 

Далеч съм от мисълта, че имаме потенциала да сме Южна Корея на Балканите, но все пак ...

Link to comment
Share on other sites

Има ли втора част, че нещо спира на средата...

Кофти е видео стрийм-а от сайта. Удари една пауза, за десетина минути, да се кешира видеото при теб, и ще можеш да си го изгледаш до края.

Link to comment
Share on other sites

Аз май бях до тук с усилията да просветлявам народа. От една страна не ставам толкова за тази работа, от друга страна мисля, че сме достигнали tipping point, от който връщане назад няма - по-будните и по-предприемчивите ще спечелят, по-тромавите си е за тяхна сметка...

 

Мисля да се съсредоточа над развитието на следващото ниво апликации. Дано намеря по-разчупени програмисти, имащи желание да променят нещо, а не само да получават Х лева повече от колегите си...

Link to comment
Share on other sites

Не съм съгласен Дани, първо за 15мин. интервю се покриха въпроси от общ характер, такива бяха въпросите такива бяха и отговорите разбира се, сигурен съм, че ако има един няколко часов семинар и Стамен и много момчета от този форум тук (а и извън него разбира се) биха запълнили цялото време. В България има много подготвени хора! Материята ако задълбаеш в нея технически е безкрайна, ако заговориш за ползите или за проблемите също, не един 5 семинара няма да ти стигнат. Виж например семинарите на Андреас, няколко часови, но с обоснована тема/и, без общ характер, не може и в няколко часа да побереш всичката информация която имаш за блокверигата, за биткойн, за производните им, за технологията зад всичко това, за ползите, за минусите, за миналото за бъдещето, за парите, за политиката, за финансовата политика, за глобалната политика, за войните ако щеш, няма тема в която да не може да включиш тази технология, която стои зад бтк.

 

Аз казвам евала на момчетата направили това интервю и на Стамен взел участие в него, евала и на тебе за информацията която имаш, евала и на всички, които по някакъв начин допринасят за развитието на тази технология. Това е реклама, тези интервюта биха отворили очите на много хора, да си отворя Гугал и сами да задълбаят за информация. Това ще е едно от многото интервюта за в бъдеще, интервюта и семинари с повече време и повече отделен ресурс и разбира се публика.

 

Пак казвам в България има много подготвени хора в тази сфера! 

Link to comment
Share on other sites

и да кажа, по мое мнение момчетата водещи интервюто далече не бяха толкова подготвени колкото се си мислиш, само за пример, където се споменава фермера от Африка дето си продавал стоката, това нещо казват АКО станело някога възможно, ами това нещо Е възможно в не една и две платформи, не от една и две години, например аз имам 3 онлайн магазина в openbazaar.org където продавам различни неща, едно от които е био пчелен мед на хора в Япония, Дубай, Гърция, Словения и др...

 

и за това колко лесно може да си отвориш биткойн портфейл, водещия ако му е трудно само да напише blockchain.info в Гугал и да си въведе и-мейл адреса, значи мястото му не е било зад това бюро на това интервю

Link to comment
Share on other sites

и да Pieter Wuille е може би един от най-добрите кодъри/разработчици, в github може да влезеш и да видиш по имена кой към какви проекти с какво допринася...

Link to comment
Share on other sites

Дани, DLT (ако имаш предвид Distributed Ledger Technology) e технология с различен фундамент, разбирай ценностна система. Името стана популярно като се НАЛОЖИ в полза на днешните силни на деня. Да погрешно е да се смята за синоним на блокчейн, но и в това объркване си има логика - те замениха термините без да ги разграничават публично.

 

Ето пример за разлика в ценностите: Този процес осигурява цифров Подпис, който се счита за по-малко устойчив на цензура (censorship resistant) от Bitcoin's, но е значително по-бързо. (из доклад "Distributed Ledger Technology: beyond block chain" Government office of science, UK, стр. )

 

Само тази разлика прави неприемлив спора кой е по-добър. Рипъл е различен и банките си го харесват. Няма как да убедиш общество, за което децентрализацията е първи приоритет, да използва технология, която реално не е напълно устойчива ... не се подвеждай от името. Дистрибутиран  може да значи повече от Децентрализиран, но само по дефиниция. За да разгледаш приложението на тези дефиниции в реалния живот, трябва да има човек умението да разглежда системата във всички възможни мащаби и аспекти. Както и да не стане във вица:  

 

- Виталий? 

- Какво?

- Направи Етер по-децентрализиран!

- Готово!!!

 

Нали се сещаш, че тук няма и помен от децентрализация. Всъщност не мисля, че Етереум е напълно подчинен, но определено имам едно наум, най-малкото поради наличието на ETC, чийто основен приоритет е censorship resistance (явно за разлика от ETH)

Link to comment
Share on other sites

Само още нещо. На базата на блокчейн технологията, която отприщи всичко, банките, корпорациите и т.н. напълно реално могат да създадат ИДЕАЛНАТА технология БУКВАЛНО. Ако обаче всички се юрнат към нея само защото е ИДЕАЛНА (всички = потребителите), това ще е нов свят от глупаци. Добре, че няма как да стане.

Link to comment
Share on other sites

Поздравления за интервюто и благодарности за отделено време ! Това интервю според мен имаше за цел да даде просто най-обща представа и първи стъпки какво е биткойн. Евала на Стамен и всички хора като него, които допринасят за развитието и популяризирането на крипто валутите. Малко притеснен изглеждаше от време на време, но това е нормално :)

 

ДаниСапфиров не съм запознат, сигурно имаш право за коментара ти, НО според теб обикновените хора като мен едва ли ще те разберат като им отговориш по този начин. Ще си казват просто, о не какви са тези DLT,IOTА и тн ??? И накрая от прекалено сложното обеснение и терминология няма да проявят интерес на този етап.

 

2. Връзката и примера са правилни - петрола, ако не се лъжа е една от най-използваните суровини на пазара която определя цената на куп стоки и услуги. Целият свят има нужда от него ! Биткойна и криптовалутите са още в "пелени", но всички знаем какво бъдеще ги очаква в близките години.

 

3. И защо да е трудно ??? Давам ти клиентския ми номер в Crypto.bg отиваш на Кеш терминал вкарваш парите и до 20-30минути (примерно) ги получавам в биткойни на моя адрес. 

 

4. Докажи, че не са добри :)

 

Нямам за цел да те засегна !

Link to comment
Share on other sites

Лошо няма да се водят такива предавания и да има дискусии.В тях се ражда истината.Както казах, всеки има различно мнение.Аз го приемам това.

 

Ако позволят конструктива критика момчетата ,аз не съм журналист ,но мисля че по западните медии при такива дискусии,се канят по двама човека с различно мнение, да се покаже цялостната картина и зрителя да добие по обективна представа за нещата. 

 

Точно това и аз си мислех и сигурно много други тук във форума. Те на запад си го правят. Всички са гледали диспути между Core team и Bitcoin Unlimited, например. Би било много позитивно, защото така зрителя ще може да започне да мисли, да придобива повече разбиране и да си прави сам преценка кое ДА, кое НЕ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...