Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Питане за съхранение на биткойн.

Recommended Posts

Може би тук е момента да попитам нещо за Ledger Wallet. 

Свързана ли е картата, с която се нареждат плащанията с конкретното устройство. Т.е. ако изгубя флашката, трябва ли да унищожа картата? Мислех си тия дни какво става в случай на кражба на отделните елементи заедно и поотделно, а те са 4: ПИН, флашка, карта и 24 думи.

Ако ми откраднат: 

1. ПИН + флашка = Няма проблем. Само ще ми видят баланса, но нямат никакъв контрол.

2. ПИН + флашка + карта = Има проблем, но трябва бързо да си преведат баланса на тяхен адрес, защото ще се опитам да го възстановя с думите

3. Само картата = Няма проблем.

......

Та в този ред на мисли се питах какво става, ако остана само с картата ... взимам нова флашка и ползвам 24-те думи ... в този случай не трябва ли да ползвам картата на новата флашка, т.е. старата карта си е свързана със старата флашка още при самото им производство в завода. ???

Картата и флашката са свързани още при производството...

Ако загубиш само картата, може да изискаш май нова от тях по особена процедура

Ако загубиш само флашката, картата ти е ненужна

Може да свържеш телефона си към уолета и така картата да я запазиш заедно с 24-те думи някъде за всеки случай.

Мисля, че при Nano S няма карта.

За това и казвам, че колкото и уж удобно да изглеждат hardware wallets, всъщност не са хич удобни :)

Не съм сигурен, че разбирам от какво е продиктуван този въпрос. Стамен казва, че е по-сигурна от Jaxx, аз коментирам, че и сигурността на Jaxx е на прилично ниво. Със сигурност не е по-несигурна от всички други сайтове, които ти държат частния ключ. Доразвий малко въпроса, ако пропускам нещо. ;-)

jaxx.io е 100 пъти по-удобен и много малко по-рисков...

Какво прави blockchain.info несигурна платформа за съхранение, получаване и изпращане на койни ?

https://hash.bg/forum/topic/968-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD/?do=findComment&comment=9069

или книжен портфейл (виж сайта)

или трезор/леджер със сигурно пазене на 24-те думи

идеята е, че каквото и да правиш, ако не опазиш 12-те или 24 думи, носиш (неоправдан) риск...

Рискът според мен е еднакъв, ами ако стане нещо с хартиеният портфейл?

Рискът според мен е еднакъв, ами ако стане нещо с хартиеният портфейл?

хартиеният портфейл, можеш да си го копираш на 100 места... хардуерния само веднъж - и неговия бекап пак е хартиен.

Най добре да се разхвърлят в няколко адреса

моят вече четири годишен опит показва, че всъщност е най-лесно да имаш един cold storage с много добър бекап...

• 2 weeks later...

моят вече четири годишен опит показва, че всъщност е най-лесно да имаш един cold storage с много добър бекап...

stamen, ти за твоите 190 BTC какъв cold storage ползваш ?

^^ Много си тактичен!

Аз имам един въпрос като за ламер!? БТК-то като е на Уолет и имаме 12те думи .... - това безопасно ли е около събитията на на 1 Август ?

^^ Много си тактичен!

Аз имам един въпрос като за ламер!? БТК-то като е на Уолет и имаме 12те думи .... - това безопасно ли е около събитията на на 1 Август ?

безопасен е :) даже джакс ще пуснат и версия за форка, но днес нещо им крашна апа аз хром...

иначе за колд сторидж казах подробно какво мисля в друга тема: install jaxx, запиши 12 думи, send coins, uninstall jaxx

иначе за колд сторидж казах подробно какво мисля в друга тема: install jaxx, запиши 12 думи, send coins, uninstall jaxx

Даже не е в друга тема - в същата е, ама на предната страница! ;-)

@DragomirG: Колега, моля те, да прочетеш цялата тема, двайсетина поста са - не е кой знае колко много. Стамен обяснява как да се ползва Jaxx като колд сторидж. Обяснението е на достъпен език, вярвам, че ще ти е полезно.

И ако след това  има още въпросчета  - питай. :)

Защо да се деинсталира? В случай на пробив да не се види колко и къде са пратени ли?

Когато са изпратени койни към новосъздаден адрес, няма как да се разбере на кой точно са пратени. Реално може адреса да се създаде и офлайн, а ако си гений в аритметиката и може сам да си го създадеш, дори не е нужно да имаш PC. При транзакцията се вижда на кой адрес са пратени, но само това и нищо друго.

• 4 weeks later...

Аз има въпрос относно отпечатването на адресите за всички валути. Jaxx-а често ми променя адресите, ако аз си запиша адреса по който да пращам койни, а после Jaxx го промени, какво се случва?

Имам един въпрос, не смятате ли, че 12-те думи - бекъп фразата може да бъде лесно брутфорсната? Гледам, че и "myetherwallet" са я премахнали, като опция, точно поради тази причина.

ето статия на темата:

https://medium.com/airbitz/why-a-12-word-mnemonic-is-an-insecure-bitcoin-wallet-backup-d56085da6c8d

И друг въпрос имам (нахален съм :D). Къде съхранявате по-малко популярни валути? Купил съм няколко и те стоят в "bittrex" и "coinexchange". Къде е подходящо, при положение, че портфейли, като Jaxx например не ги поддържат все още?

бкт имам в блокчейнинфо и в джакс, етера и лайта са ми в кракена, имам малко етc и бcc в битрекс

като цяло стоя далече от поло и финекс, но не бих се наел да рекламирам нещо

само евала пак на Стамен дето ме отвори на тоя jaxx направо се родих с тоя портфейл, държа бтк в 2 стари блокчейн адреса, само защото никога не е влизано в тях, иначе сигурно и тях щях да преввърля в jaxxa

Имам един въпрос, не смятате ли, че 12-те думи - бекъп фразата може да бъде лесно брутфорсната? Гледам, че и "myetherwallet" са я премахнали, като опция, точно поради тази причина.

ако може да се брутфорснат, ще могат да ти брутфорснат и частния ключ...

• 2 months later...