Jump to content
hash.bg - биткойн форум

Bitcoin - технология, инвестиции, рискове //SoftUni

Recommended Posts

Пореден семинар на тема криптовалути, в СофтУни.

https://softuni.bg/trainings/1710/bitcoin-technology-investments-risks

https://www.facebook.com/events/115499425730247

Малко късно го виждам, местата вече са заети, но ще има видеозапис - ще го постна тук, когато го качат в youtube.

п.с. Обикновенно доста от заявилите присъствие не отиват, та ако някой е много мераклия да го гледа на живо - мисля, че няма да го върнат.  ;)

Аз вчера също не успях да го гледам на живо. Явно имаха някакви технически проблеми, но сега виждам, че видеото е качено ;-)

И за да не заспамвам излишно форума с нови теми, ето още едно предстоящо крипто събитие в СофтУни:

Ethereum – бъдещето днес!
Лектор:Венимир Петков 
19.07.17

Съдържание:
Етереум и за какво може да го използвате
Ползите от децентрализацията
Умните договори
Видове
Видове токени
Етереум == Биткойн ? ->FALSE
Разликата между декларираното предлагане и изкопаемата валута
Видове Автономни организации
Как да създаваме умни договори
Конструктори за умни договори
Solidity
Съществуващи вече проекти
Бъдещи проекти, от които може да се възползвате

П.С. Събитието все още не е промотирано в социалните медии - има доста свободни места (присъствено и онлайн)

Семинарите в СофтУни ги планират стандартно по 3 часа (19-22ч), пък продължават колкото дойде ;-)

Да де, 3 часа аз нещо съм се объркал, но пак се губи 1 час запис?

Да де, 3 часа аз нещо съм се объркал, но пак се губи 1 час запис?

Видеото не е рязано, ако това имаш предвид. Започнали са малко по-късно, направили са една почивка "за по цигара", тръгнали са си 15 минути преди да ги изгони охраната на Уни-то ...  ;)

• 2 weeks later...

Качено е видеото от поредния крипто семинар в СофтУни:

Ethereum – бъдещето днес!
Лектор:Венимир Петков 
19.07.17

Бележка: Аз по-слаб семинар в СофтУни, през живота си не съм гледал. На мястото на Наков изобщо нямаше да допусна записа да се публикува.  :(    

Определено смятам, че е по-добре изобщо да не се правят такива събития, ако резултата ще е такава пародия ...

Надявам се организаторите да получат повече фийдбек от присъстващите, и да вземат мерки занапред.

Проблемът на биткойн срещите в българия напоследък е, че групата на присъстващите е много разнородна - от напълно начинаещи до доста напреднали... Също така, голяма част от хората просто ги интересува с кой койн да забогатеят по-бързо и изобщо не осъзнават, че идеята зад крипто валутите е съвсем друга и много по-съществена...

Ако успеем да се съберем тук и постигнем консенсус за конкретна тема, аз бих се наел да организирам среща по темата. Но в същото време се чудя какъв е точно смисъла от тези срещи, след като всичката информация я има изложена в интернет и е сто пъти по-ефективно да отделиш 1-2 часа за четене в интернет, отколкото да присъстваш на среща.

Друг вариант е, ако искате да направим сесия Ask me anything онлайн и да отговорям на всички ваши конкретни въпроси (дори и за цената). Разбира се, ако се съберат достатъчно хора, които смятат, че имам правилен поглед над нещата. Напоследък чуствам как много хора, които са чули за биткойн преди 2 месеца, смятат, че четирите години, през които аз само с това се занимавам, не са от особено значение :)

две неща живо ме интересуват - описване на данъчна декларация след търговия с биткойн и осчетоводяване на плащания между фирми с биткойн - с практически нагледни примери - според мен това би било страхотен материал за една среща или лекция

Proof of Work бил биткойна а Proof of Stake бил етера и разликата между двата термина била само в трудноста :) След тези изричения спрях да го слушам. Незнам кой е, но нека да се научи още малко да не бърка хората. Може и после да казва някои верни неща , но нямам нерви да го слушам

....Проблемът на биткойн срещите в българия напоследък е, че групата на присъстващите е много разнородна - от напълно начинаещи до доста напреднали... Също така, голяма част от хората просто ги интересува с кой койн да забогатеят по-бързо и изобщо не осъзнават, че идеята зад крипто валутите е съвсем друга и много по-съществена......

Да, като за мой 1ви семинара и на мен това ми направи впечатление ! Аз бях дошъл за техническата част и фундамента, но много претупано с бляскави изкавания за ЕТх колко е велик с/у БТЦ с доста претупани и претупани аргументи!

Накрая хората питаха в кое ИСО да инвестират  :) и как да станат богати POPCORN

Лично за себе си като новак разбрах , колко е лесно да направиш валута на база ЕТХ и да си пуснеш токени! И за мен тези ИСОта са тотален скам след като видях това!

Проблемът на биткойн срещите в българия напоследък е, че групата на присъстващите е много разнородна - от напълно начинаещи до доста напреднали...

Това го наблюдавах преди два месеца в Бетахаус, на месечната крипто среща. Няма такава лудница ...

При всички случаи, ако ще се организира подобен ивент, ще е необходимо ясно да се дефинира нивото на аудиторията, иначе срещата се обезмисля - прераства в някакъв кошмар, пълна загуба на време.

Ако успеем да се съберем тук и постигнем консенсус за конкретна тема, аз бих се наел да организирам среща по темата. Но в същото време се чудя какъв е точно смисъла от тези срещи, след като всичката информация я има изложена в интернет и е сто пъти по-ефективно да отделиш 1-2 часа за четене в интернет, отколкото да присъстваш на среща.

Веднага давам един пример, защо такива срещи биха били полезни - брейнсторминг.  Едно е да си чета статийки в нета, и като си легна вечер, да се чудя как мога да ползвам наученото за някакъв реален проект, и съвсем друго е да има с кого да поговориш (хора, които разбират какво им говориш). И колкото по-разнообразна е аудиторията, в професионален план, толкова по-добре. Дните ми минават в контакти с програмисти и системни администратори, това силно ограничава погледа върху голямата картина. А така се пропускат много добри идеи и възможности...

Друг вариант е, ако искате да направим сесия Ask me anything онлайн и да отговорям на всички ваши конкретни въпроси (дори и за цената). 

Това също е много добра идея, особено за хората, които не са в София!

Обобщение: Харесва ми, и мисля да подкрапя начинанието, с каквото мога.

Ще се радвам да чуя и мнението на други колеги, за да понатрупаме критична маса. Благодаря!

Може и после да казва някои верни неща , но нямам нерви да го слушам

И нататък е същото, празни приказки на един объркан човек. Изгледах го цялото, за да знам какво споделям :(

Мъчно ми стана за хората, напълнили залата на СофтУни. 

Говорих с разни познати, има и такива които смятат, че е по- добре от нищо. За съжаление, аз не смятам така .. :(

две неща живо ме интересуват - описване на данъчна декларация след търговия с биткойн и осчетоводяване на плащания между фирми с биткойн - с практически нагледни примери - според мен това би било страхотен материал за една среща или лекция

Ако вземем да се разговорим на една седянка, може да установиш, че има още много други неща свързани с бизнеса ти, дето да те интересуват  ;)

Маркетинг чрез крипто, програми за лоялни клиенти, допълнителни фийчъри в подукта ти (мисля, че беше споменал, че пишете приложения) .. Пък може и нов бизнес да ти хрумне, знам ли те  :D

не съм толкова голям или с честота на сделките, че да развивам бизнеса си към момента, да не говорим че ми се повръща от програмиране (и бизнес) вече, че не си търся нито клиенти нито разрастване.

но иначе да, възможностите са много

Друг вариант е, ако искате да направим сесия Ask me anything онлайн и да отговорям на всички ваши конкретни въпроси (дори и за цената). Разбира се, ако се съберат достатъчно хора, които смятат, че имам правилен поглед над нещата. Напоследък чуствам как много хора, които са чули за биткойн преди 2 месеца, смятат, че четирите години, през които аз само с това се занимавам, не са от особено значение :)

Липсата на коментари по темата недвусмислено показва, че няма смисъл ..

Здраве да е, пък и ако на някой му се е приходило на срещи - има си Sofia Crypto Meetup. Предполагам, че и хората покрай Христо Тенчев (СофтУни, bitcoin7) ще продължават да просвещават масите. ;-)

Липсата на коментари по темата недвусмислено показва, че няма смисъл ..

Здраве да е, пък и ако на някой му се е приходило на срещи - има си Sofia Crypto Meetup. Предполагам, че и хората покрай Христо Тенчев (СофтУни, bitcoin7) ще продължават да просвещават масите. ;-)

не бързай така аз имах два конкретни въпроса чието обяснение може да заеме един хубав половин час :)

лекторите не са много добри оратори по това което чувам (от клипа) особено този Венимир Петков, не мисля че мога да го слушам цял час, ентусиазма му убива това което се опитва да каже, което е вероятно различно от това което е в главата му...

не хейтвам, като цяло повече такива събития трябва да се случват, в БГ има доста будни момчета, нека не оставаме назад от останалия свят

• 2 weeks later...

Предлагам да се събере и преведе материал за две три теми относно lightning network и Segwit - в две части: чисто техническата страна и възможностите които дават те практически. Няколко от статиите в сайта станаха на подобен принцип - разделихме си темите помежду си и кой колкото можеше ги преведе, след това Стамен ги редактира и качи. Полезността от такива статии мисля е голяма, ще е и първото подобно подредено съдържание на български.