Satoshi Nakamoto – митове и легенди

Дата на публикуване: 03.01.2014

Най-голямата мистерия в биткойн е свързана със създателя ѝ – никому неизвестния Satoshi Nakamoto. По-долу ще ви опишем цялата налична публична информация за него, но не може да дадем дори и бегло предположение за следния въпрос: Гений, който измисля най-голямата иновация след създаването на интернета, се оттегля от разработването на идеята си в момента, в който преценява, че „е в добри ръце“ в лицето на Gavin Andersen. Изкопаните от него биткойни са на стойност стотици милиони долари, но той не е изхарчил и един от тях. В историята едва ли има аналогичен прецедент.

Кой е Satoshi Nakamoto?

Докато ние не знаем кой е той, със сигурност сме запознати с това, което е направил. Satoshi Nakamoto е изобретател на протокола Биткойн и е публикувал документа чрез криптографски мейлинг лист през ноември 2008 година. След това той пуска първата версия на софтуерния Биткойн клиент през 2009 година и е участвал с други сподвижници по развитието на проекта чрез мейлинг листи, докато най-накрая започва да се отдръпва от общността към края на 2010 година. Той е работил с хора от екипа по отворения код, но се е погрижил никога да не разкрива нищо лично за себе си. Последното нещо, което се чува от него е през пролетта на 2011 година, когато казва, че „вече се занимавам с други неща“.

Но нали той беше японец?

Най-добре не съдете за книгата по корицата или всъщност, може би трябва. „Satoshi“ означава „ясно мислещ, бърз ум или мъдър“. „Naka“ може да означава „среда, вътрешност или отношения“. „Moto“ може да означава „оригинал“ или „основа“. Всички тези неща се отнасят за лицето, което е открило системата с проектиране на умен алгоритъм. Проблемът разбира се е, че всяка дума има няколко възможни значения.

Ние не можем да знаем със сигурност дали той е японец или не. В действителност е доста самонадеяно да предположим, че всъщност той е „той“. Ние правим тези предположение, използвайки само фигури на речта, но включвайки факта, че това е псевдоним „той“ би могъл да е „тя“ или дори „те“.

Някой знае ли кой е Satoshi Nakamoto всъщност?

Не, но детективските техники, които хората използват, опитвайки се да разгадаят нещо, понякога са дори по-интересни, отколкото отговора на загадките. Joshua Davis от Ню Йорк е вярвал, че това е Michael Clear – студент по криптография, завършил Trinity College в Дъблин. Той достига до това заключение чрез анализиране на 80,000 думи от онлайн писанията на Satoshi Nakamoto и търси езикови улики за установяване на истината. Davis също така подозира, че зад името може да се крие и финландския икономически социолог и бивш разработчик на игри Vili Lehdonvirta. И двамата отричат тези твърдения.

Adam Penenberg от „FastCompany“ оспорва това твърдение, като се аргументира, че Satoshi Nakamoto всъщност може да са трима души – Neal King, Vladimir Oksman и Charles Bry. Той стига до този извод, пишейки уникални фрази от документа за Биткойн на Nakamoto в Гугъл, за да види дали те са били използвани някъде другаде. Една от тях – „computationally impractical to reverse“ се появява в патентна заявка, направена от тримата, за актуализиране и разпространение на криптиращи ключове. Bitcoin.org – името на домейна, първоначално използван от Satoshi Nakamoto, за да публикува документа, е бил регистриран три дни, след като въпросната заявка за патент е подадена. Той е регистриран във Финландия и един от авторите му е пътувал до там шест месеца преди да бъде регистриран въпросния домейн. Всички те отричат. По-късно Michael Clear също публично отхвърля собствените си твърдения на „2013 Web Summit“.

При всички случаи, когато bitcoin.org е регистриран на 18-ти август 2008 година, регистрантът всъщност използва японска анонимна услуга за регистрация и го хоства с помощта на японски доставчик на интернет услуги. Регистрацията на сайта е била прехвърлена към Финландия на 18 май 2011 година, което намалява вероятността „финландската теория“ да е достоверна.

Други смятат, че Satoshi Nakamoto е Martii Malmi – разработчик, живеещ във Финландия, който е бил замесен с Биткойн от началото и е разработил потребителския интерфейс на системата.

Още предложения: Jed McCaleb – любител на японската култура и жител на Япония, който е създал борсата за обмен „Mt.Gox“ и е съосновател на „Ripple“. Той също така създава P2P мрежата за споделяне на файлове в „eDonkey“ през 2000 година.

Друга теория предполага, че компютърните учени Donal O’Mahony и Michael Peirce са Satoshi, въз основа на документ за дигиталните плащания, който са написали заедно с Hitesh Tewari. O’Mahony и Tewari са учили в Trinity College, където студент е бил и Майкъл Clear.

Съвсем наскоро, израелските учени Dorit Ron и Adi Shamir от Weizmann Institute споделиха мнения, публикувани в доклад, които предполагат връзка между Satoshi Nakamoto и Silk Road – сайтът от нелегалния пазар, който бе свален от ФБР през октомври 2013 година. Те споделиха връзката между един адрес, който се твърди, че е собственост на Satoshi и сайта, но изследователят по сигурността Dustin D. Trammell оспорва тези твърдения и факта, че той е бил притежание на основателя на Биткойн.

Какво знаем за него?

Едно от нещата, които знаем, въз основа на интервюта с хора, които са работили с него в по-ранен етап от развитието на Биткойн е, че той е смятал системата си за много добра. Неговото кодиране не е конвенционално, според разработчика на ядрото – Jeff Garzik, като там Satoshi Nakamoto не прилага едни и същи тестове, които биха се очаквали от един класически софтуерен инженер.

Колко богат е Nakamoto?

В един от анализите си Sergio Lerner, специалист в Биткойн и криптографията, предполага, че Satoshi добива много от ранните блокове в Биткойн мрежата и размерът на неизразходваните му монети се равнява на най-малко $100 милиона. Озадачаващ е фактът, че тези биткон портфейли не са били „пипани“ досега – нещо, което е възможно да се види от всеки в блок веригата на биткойн.

Какво прави Nakamoto сега?

Никой не знае какво точно е решил Satoshi, но в един от последните му и-мейли, изпратени на разработчиците на софтуера с дата 23-ти април 2011 година, каза: „Аз започвам да се занимавам с други неща. Биткойн е в добри ръце с Gavin и всички вас.“

Дали Satoshi Nakamoto работи за правителството?

Разбира се, има различни слухове. Много от хората тълкуват името му като „централно разузнавателно управление“, но човек вижда това, което иска да види. Такава е природата на конспирациите. Очевидният въпрос би бил защо една от агенциите с три букви ще се интересува от създаването на криптовалута, която впоследствие ще бъде използвана като анонимен търговски механизъм, който да извива ръцете на сенаторите и ФБР, чрез заплаха за потенциален тероризъм и други престъпни начинания. Няма съмнение, че теоретиците на конспирацията ще имат свои виждания и за това.

Разработчикът на ядрото – Jeff Garzik обяснява нещата от негова гледна точка доста кратко: „Satoshi публикува системата с отворен код с идеята, че ние не трябва да знам кой е той, нито кой е бил и да не се интересуваме от него.“ Отвореният изходен код по принцип прави невъзможно криенето на тайни, но тук май случаят не е точно такъв.

Нещо повече, той е бил достатъчно умен, за да използва псевдоним и да принуди хората да се съсредоточат върху самата технология, а не върху неговата личност. Все пак в момента Биткойн е много по-голям от Satoshi Nakamoto.

Източник: www.coindesk.com

 • анонимен

  А дали ще има статия относно закрития сайт Silk Road и съответно възобновения новоутвърдил се сайт със същото име? Сайтът Silk Road показава също, че bitcoin не се използва само за свобода на хората, но и за свобода на тъмните сделки на мафията с наркотици.

  Друго нещо, свързано с bitcoin, което искам да се обсъди е свързано с влианието на курса на bitcoin. В последно време се чу за рязко покачване на курса, след което имаше и рязко спадане. Уж валутата не се контролира от никой, а се оказва че и двете тенденции са в следствие на … Китай. Отначало най-голямата китайска търсачка Baidu започна да приема плащания в Bitcoin, след което курсът хвръкна нагоре. След това правителството заяви, че Bitcoin не са пари и с това курсът падна надолу.

  Трета статия, която искам да се представи тук е свързана с Bitcoin алтернативите. А те не са никак малко на брой. Какъв е шансът алтернативите да имат успех.

  Най-основено проблем, обаче, който трябва да се обсъди е свързан с възможността да получиш пари от въздуха. Не е нормално първите да могат да се самоопределят като притежатели на нещо, което всъщност няма реална стойност. Освен това bitcoin е творение на реалната НЕпазарна икономика в която живеем. В пазарната икономика нещата се определят според търсене и предлагане, а в сегашния строй според единствено механизми на рекламни манипулации. Ето например аз мога да обява че имам 1000000 виртуални пари (с подходящо измислено име), като давам и конкретен курс с реална валута (левове или долари). Правя сайт, който да манипулира парите (примерно да ги „обменя“ срещу реални такива) и след това намирам връзки в БНТ. По новините казват колко интересна валута притежавам и казват, че тя ИМА стойност. Ще пласирам тези 1000000 виртуални пари за нула време, при един не особено фантастичен курс.

  • Stamen

   Абсолютно е възможно, ако намериш връзки в БНТ – в момента много хора се възползват от манията по биткойн и завличат леко-вярващите с обещания за въздух. Виж дискусията за Nxt тук https://hash.bg/forum/topic/34-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE/

   За SillRoad какво да пишем – това са най-предъвканите теми по масовите медии. Bitcoin Foundation, която е отговорна за развитието на bitcoin протокола е заявила, че ще направи каквото е по силите ѝ, биткойн да се регулира в степен, която да не позволява злоупотребата с него

   Освен това, все още покупките на наркотици с фиатни пари значително превишават тези с биткойн, така че не това е решение на проблема с наркотиците :)

   Ще се радваме да се включиш във форума (https://hash.bg/forum) за да може повече хора да прочетат подобни мнения и да стане дискусия.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE